Yeşil Sol: Cenazelere saldırı ‘insanlığa karşı suç’ kapsamına alınsın

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, cenazelere ve mezarlıklara saldırıların cezalarının artırılması ve ‘insanlığa karşı suç’ sayılması için kanun teklifi verdi.

Serhat Eren
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, cenazelere ve mezarlıklara yönelik saldırılara verilen cezaların ağırlaştırılması ve bu saldırıların ‘insanlığa karşı suç’ sayılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Silahlı çatışmalarda ya da cezaevlerinde yaşamını yitiren PKK’lilerin cenazelerine ve mezarlarına saldırılar düzenlendiği ifade edilen kanun teklifinde “Herkesin gömülme ve bir mezara sahip olma hakkı herhangi bir hukuki metinde yazılması gerekmeyecek kadar doğal bir haktır” denildi.

TEKLİFTE ANTIGONE VURGUSU

Gömülme hakkının Antik Yunan tragedyalarına konu olduğu kaydedilen teklifte, Sofokles’in Antigone isimli eserine gönderme yapıldı ve eser şu ifadelerle özetlendi:
“Antigone’nin iki erkek kardeşi vardır ve iki kardeş Thebai kentinin kralı olmak için savaşırlar. Savaşta her ikisinin de ölümü üzerine dayıları Kreon tahta geçer. Kreon, kardeşlerden Eteokles’i geleneklere uygun bir cenaze töreni ile gömerken, vatanına yabancı bir orduyla saldırdığı gerekçesiyle Polyneikes’i vatan haini ilan eder ve cesedinin kurtlara kuşlara yem olması için savaş alanında bırakır. Cesedi gömmeye kalkacak kişinin de öldürülmesini emreder. Ancak kız kardeş Antigone böyle bir utançla yaşamaktansa ölümü göze alarak erkek kardeşinin cesedini gömer ve ceza olarak mezara kapatılır.”

HATUN TUĞLUK, GARZAN HATIRLATILDI

Teklifte ayrıca 2017’de Bitlis Garzan Mezarlığı’ndaki cenazelerin ailelerin izni olmaksızın iş makineleriyle çıkarıldığı ve İstanbul’daki Kilyos Mezarlığı kaldırımlarının altına gömüldüğü, HDP’li siyasetçi Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldırı düzenlendiği, 2015’ten bugüne çok sayıda mezarlığın kolluk ya da jandarma tarafından tahrip edildiği, çatışmalarda hayatını kaybeden PKK’lilerin cenazelerinin kargo ile ailelere teslim edildiği hatırlatıldı.

MEVZUATTAKİ CEZALARA ARTIRILSIN

Yeşil Sol Parti Milletvekili Eren, cenazelerin insani ölçütler gözetilerek teslim edilmesi ve gömülmesini sağlamak için Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde değişiklik önerdi. Buna göre;

Gömülme hakkını engelleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi,
Ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişiye verilen 3 aydan 2 yıla kadar olan hapis cezasının 4 yıldan 8 yıla çıkarılması,
İlgili suçların dil, din, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilerek işlenmesi halinde, verilecek cezanın üçte biri oranında artırılması,
Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılması,
İbadethanelere, mezarlara ve bunların üzerindeki yapılara zarar veren kişilere verilen 1 yıldan 4 yıla kadar olan hapis cezasının 4 yıldan 8 yıla çıkarılması, 
Gömülmenin engellenmesi ifadesinin kanuna eklenmesi,
Defin ruhsatı olmasa bile mezarlara saldırıların suç konusu olması,
Kimsesiz sayılan mezarlara ve cenazelere saldırılar için şikayetin aranmaması önerildi.  

CENAZELERE VE MEZARLIKLARA ZARAR VERMEK İNSANLIĞA KARŞI SUÇ SAYILSIN

Türk Ceza Kanunu’nun ‘insanlığa karşı suçları düzenleyen maddesine ek yapılmasını da öneren Eren, “Bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alma veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunma” suçu ile “Mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar verme” suçunun da insanlığa karşı suç kapsamına alınmasını teklif etti. (DUVAR)