Yenişehir'de belediyenin 555 arsa satışı davalık oldu

Yenişehir Belediyesi,  555 parçadan oluşan 3 bin 467 dönüm arazi satış kararı aldı. İYİ Parti ve CHP, ada ve parsel bilgileri gizlenerek alınan satış kararının iptali için yargıya başvuracaklarını açıkladı. Belediye başkanının, meclis üyelerinden gizleyerek, belediyeye ait demirbaş niteliğindeki arazileri de satışa çıkardığını belirten meclis üyeleri, "Satılacak arazilerin toplamı, kent merkezinin yüzde 6,5'i ediyor" dedi.

İYİ Parti İlçe Başkanı Ercan Özel karara tepki gösterdi.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir
BURSA - Yenişehir Belediyesi’nin ocak ayı meclis toplantısında, 555 parçadan oluşan 3 bin 467 dönüm arazi için alınan taşınmaz mal satış kararının görüşüldüğü gündem maddesi tartışmalara neden oldu. İYİ Parti İlçe Başkanı Ercan Özel, kararın meclis toplantısında ada ve parsel bilgileri gizlenerek alındığını belirtti. Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın ise “Ocak ayı meclisimizde tüm siyasi partilerin oy birliğiyle, vatandaşlarımızdan gelen talepler değerlendirilerek, yine vatandaşlarımızın menfaatine olacak şekilde meclisimizce yetki verilmiştir” açıklamasında bulundu.

İYİ Parti İlçe Başkanlığı’nın Yenişehir Kaymakamlığı’na itirazı üzerine belediyeden gelen yazıda, “Meclis gündeminde bulunan ‘taşınmaz mal satışının görüşülmesi’ gündem maddesi ile içinde; yer, ada, parsel, yüzölçümü, cinsi, mevkii, hisse oranı ve metrekare olarak hisse miktarının da belirtildiği taşınmazlar oylanarak, toplantıya katılan meclis üyelerinin ‘oy birliği’ ile satışına karar verilmiştir” denildi. Yazıda ayrıca meclis kararında Belediye Başkanı ve encümene satış yetkisi verilmediği ifadeleri yer aldı.

Yenişehir’de satış kararı alınan bazı yerlerin isimleri şöyle: Sarıkız, Söylemiş Futbol sahası, Cennet Kanyonu, Aydoğdu Mesire Alanı ve Futbol sahası, Mihaliç Kuyusu, Kirazlıyayla…

‘PARSEL BİLGİLERİ MECLİS ÜYELERİNDEN GİZLENDİ’

Ada, parsel bilgilerinin meclis üyelerinden gizlenerek taşınmaz mal satış kararı alındığını dile getiren İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, idare mahkemesinde dava açıp hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi. 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre belediye meclislerinde satış kararı alınması istenen taşınmazlara ilişkin meclis üyelerine bilgi verilmesinin zorunlu olduğunu aktaran Özel, konuyu şöyle anlattı:

“Sayın Davut Aydın, ‘Çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda birkaç parça artık parsel için satış kararı almamız gerekiyor’ diyerek meclis üyelerine açıklama yapıyor. Meclis üyelerinin ‘Ada parsel bilgilerini vermeyecek misiniz?’ talepleri üzerine belediye başkanı, ‘Düzenleme yapıyorlar, imar işlerinden daha sonra alabilirsiniz’ diyor. Meclis üyeleri de iyi niyetlerinin kurbanı olarak bu çalışmalara onay veriyorlar.”

‘ARTIK PARSEL DENİLEREK KARAR ALINDI’

Kararın, belediye kanunlarına aykırı olarak alındığını tespit ettiklerini söyleyen Özel “Hemen akabinde hukukçularımızla, Sayıştay denetçileri ile görüştük. Yenişehir Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü'nden taşınmaz malların ada, parsel, yüzölçümü, cinsi ve mevki bilgilerinin yanında meclis toplantısı konuşma zabıtlarını istedik. Meclis üyelerine artık parsel denilerek tam olarak 57 mahallede, 555 parça ve 3 bin 476 dönümlük arazi için satış kararı alındığını gördük. İtirazımıza cevap olarak kaymakamlık makamına, Yenişehir Belediyesi tarafından gönderilen cevap yazısında, ‘Ocak ayında yapılan meclis toplantısında ada, parsel, cinsi, mevki ve yüzölçümleri gibi bilgileri olan taşınmazlar için meclis üyelerimizle görüşerek oy birliğiyle ortak karar aldık’ deniliyor. Belediye Başkanı Davut Aydın’ın mülki amiri yanıltıcı açıklama yaptığına şahit olduk” dedi.

‘SATILACAK ARAZİ TOPLAMI, KENT MERKEZİNİN YÜZDE 6,5'İ’

3 bin 476 dönümlük alanın Yenişehir merkezinin yüzde 6,5’i ettiğini ifade eden Özel, Belediye Başkanı Davut Aydın’ın asılsız iddialar olduğu açıklamasına ilişkin, “Kaymakamlığa verilen resmi yazı, satış kararı aldıklarını, yetki almadıklarını söylüyor. Bilinse bu satışa kimse onay vermezdi. Kirazlıyayla’da 12 satış kararı alınan yer var. Kirazlıyayla’da 6 bin 553 metrekareden oluşan 134/10 ada/parselin yanına Meyra diye not düşülmüş. Burada o arazi o işletmeye onanmış gibi anlaşılıyor” açıklamasını yaptı.

’27 PARSEL DENİLDİ, BELEDİYENİN DEMİRBAŞI ARAZİLERİ EKLENDİ’

CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse ise Yenişehir’de tarım arazilerinin daha kârlı kullanılması için bir toplulaştırma yapıldığını söyleyerek, şunları aktardı:
“Belediye Başkanı ilk gündeme getirdiğinde, gerekçelerini açıkladığında 27 tane parselden bahsetti. Bu artık arazilerin değerlendirilebilmesi için satışına yönelikti. Bize de makul geldi. Meclis üyeleri belediye başkanına, satılan ada/parselin belirtilmesi gerektiğini iletti. Başkan da ‘Toplulaştırma işlemi yeni bittiği için ada ve parsel numaraları henüz netleşmedi, netleşince sizlerle paylaşacağım’ dedi. Başkana güvenerek satışa onay vermiş olduk. Bir ay geçtikten sonra ortaya farklı bir görüntü çıktı. Karar metninin altına o gün gündeme gelmeyen, sözü edilmeyen belediyenin demirbaşı konumunda ne kadar parsel varsa eklendi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kararın iptali ile ilgili hukuki anlamda yapılması gereken ne varsa yapmaya karar verdik. İdare mahkemesinde kararın iptali için dava açacağız.”