Yeni Zelandalılar yüksek enflasyon karşısında Avustralya'dan yiyecek sipariş ediyor

Yüzde 6.9 yıllık enflasyon ile son 30 yılın zirvesine ulaşan Yeni Zelanda'da insanlar daha ucuz olduğu için Avustralya'dan sipariş vermeye başladılar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da yükselen gıda fiyatları nedeniyle Avustralya'dan yiyecek siparişlerin arttığı belirtildi. 

The Guardian'ın haberine göre, Yeni Zelandalılar Avustralya marketlerine göz atarken, ürün çeşitliliği ve bunların Yeni Zelanda raflarında satılanlardan çok daha ucuz olması karşısında şaşırmış. Habere göre, Belinda isimli bir Yeni Zelandalı tarafından derlenen iki alışveriş sepeti karşılaştırıldı, biri Avustralya merkezli çok uluslu bir şirketten Yeni Zelanda'ya teslimat yaparken, ikincisi aynı ürünleri Yeni Zelanda'nın en büyük süpermarket zincirlerinden biri.

Para birimi dönüştürme ve gümrük ücreti varken dahi 267 dolarlık bir alışverişte yaklaşık 80 dolar tasarruf edildiği görüldü. Belinda ise “Tek dezavantajı, stok sorunları nedeniyle şu anda birçok şeyin bulunamaması. Ama bence bunun nedeni herkesin bunu yapmaya başlaması” dedi.

FİYATLARI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMIŞTI

Avustralya'da geçen ayın sonlarında bir Yeni Zelandalının Avustralya'dan satın aldığı ürünlerin fiyatlarını sosyal medyada paylaşması ilgi odağı olmuştu. Alışverişinde yaklaşık yüzde 35 tasarruf etmiş olsa da deneyi tekrarlama olasılığının düşük olduğunu söylemişti: "Başkalarının bunu yapmasını tavsiye etmem çünkü sipariş uçakla geliyor, bu yüzden karbon ayak iziniz için iyi değil."

The Guardian'a konuşan müşteriler, uygulamanın zaman alıcı olsa da yüzde 25'ten fazla tasarruf sağladığını söyledi. Alışveriş yapanların bir kısmı, ürünlerini yerel olarak satın almak yerine uçmanın iklim üzerindeki etkisi konusunda endişeli. Ancak Yeni Zelanda'da gıda fiyatlarının hızla artmasıyla birlikte, uygulamanın ailelerin maliyetleri azaltmak için aldıkları çaresiz önlemleri gösterdiğini söylüyor.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 6.9

Mart ayında, Yeni Zelanda'da gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 7.6 daha yükseldi ve bu on yıldan uzun bir süredir görülen en büyük yıllık artış. Meyve ve sebzeler yüzde 18 artarak yüksek petrol fiyatları, artan kiralar ve artan ipotek ödemeleri nedeniyle zaten zor durumda olan birçok haneyi vurdu. Yıllık enflasyon yüzde 6.9 ile otuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Haftanın başlarında, Maliye Bakanı Grant Robertson, uluslararası durumdan ötürü enflasyonun yükselmeye devam edeceğine inandığını söyledi.

38 yaşındaki Emma Anderson, daha uygun fiyatlı hale geldiğinden Avustralya'dan sipariş vermeye başladığını ve internetteki bir grupta başka bir kadının deneyimini gördükten sonra bu fikri aldığını söyledi. “Fiyatlar inanılmaz uçtu. Tamamen aşırıya kaçıyor, kesinlikle market alışverişimi nasıl yaptığımı yeniden düşünmeme neden oluyor” diyor. Şimdi Emma, satın almadan önce en iyi teklifi bulmak için çeşitli süpermarketlerdeki ve Avustralya'daki fiyatları karşılaştıracak.

Temmuz 2021'de, Yeni Zelanda'nın süpermarketlerine yönelik bir ticaret komisyonu soruşturması, mağazaların devasa karlar elde ettiğini ve OECD ülkeleri arasında en yüksek fiyatlardan bazılarını talep ettiğini tespit etti.

Temel gıda maddelerini ucuza Avustralya’dan alanların alışverişleri, makarna, un, teneke kutu, sos, kuru meyve gibi bozulmayan ürünlerle sınırlı. Ücretsiz teslimat için 60 dolarlık alışveriş de yeterli oluyor.

Belinda, "En büyük maliyet zamanınız, biraz zaman alıyor" dedi. Çoğu Yeni Zelanda süpermarketinin, teslimat için daha yüksek bir minimum harcama talep ettiğini söyledi. Sonunda, ülkesinden satın almayı tercih edeceğini ve yurtdışından yiyecek sipariş etmenin çevresel etkisinden endişe duyduğunu da söyledi.  (DIŞ HABERLER)