Yeni Zelanda hükümetinden geri adım: Hamile gazeteciye Afganistan'dan dönüş izni verildi

Yeni Zeşanda hükümeti, sıkı karantina kuralları nedeniyle ülkesine dönemeyip hamile ve bekar olduğu halde Afganistan'da yaşamak zorunda kalan gazeteci Charlotte Bellis'e 'dönüş izni' verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda, sıkı karantina kuralları nedeniyle ülkesine dönemeyip hamile ve bekar olduğu halde Taliban'ın izniyle Afganistan'da yaşamak zorunda kalan gazeteci Charlotte Bellis'in durumunu tartışmaya devam ediyor. Bellis'in ülkesi tarafından reddedildiğini kamuoyuna duyurması sonrasında, Yeni Zelanda hükümeti geri adım atarak gazeteciye dönüş izni verdi. Bellis ise izninin çıkma şekline tepki gösterdi.

Ülkesine dönmek için 59 farklı belge gönderen ve her seferinde ret cevabı alan Bellis için haberin duyulması sonrası 'özel izin' verildiği, Başbakan Yardımcısı Grant Robertson tarafından açıklandı. Robertson, "Karantina sisteminde Bellis için bir yer var ve kendisine bunu kullanma çağrısında bulunuyorum" dedi. Robertson bununla birlikte, ülkenin sıkı karantina sistemini de savundu. Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı, yüzlerce vatandaşlarının ülkeye dönemediğini teslim etse de, sistemin Covid nedeniyle yaşanacak ölümleri engellemekte başarılı olduğunu söyledi.

'TEHLİKE ALTINDAKİ KİŞİ' KRİTERİNE KARŞI ÇIKTI

Bellis ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada kendisine bir yer açıldığını ve ülkesine döneceğini doğrulasa da, bu adımın sağlık gerekçesiyle değil, Afganistan'da bulunmasının tehlikeli görülmesi nedeniyle atılmasını eleştirdi. Yeni Zelandalı gazeteci, AP ajansına yaptığı açıklamada da, hükümetin kendisini Afganistan'da olduğu için 'tehlike altındaki' bir kişi olarak kabul ederek, geçmişteki ret kararlarının sorumluluğundan kaçtığını söyledi. Bellis, ülkesine döndükten sonra sıkı karantina kurallarıyla mücadele edeceğini de belirtti.

10 GÜN KARANTİNA ŞARTI NEDENİYLE YETERLİ YER YOK

Yeni Zelanda hükümeti, Covid'in ülke içinde yayılmasını engellemek için yurtdışındaki vatandaşlarının en az 10 gün boyunca asker kontrolündeki karantina otellerinde kalmasını zorunlu tutuyor. Ancak otellerde yeterli yer olmadığı için, pandeminin başından bu yana binlerce Yeni Zelandalının sıra beklerken yurt dışında kaldığına dair haberler geliyor. Başbakan Jacinda Ardern'in pandemi yönetimi beğenilse de, karantina oteli uygulamasındaki bu yetersizlik sık sık eleştiriliyor.

'GADDAR BİR İRONİ'

Bellis'in durumu da ülkede infial yaratmış durumda. Yeni Zelandalı gazeteci, The New Zealand Herald gazetesi için hafta sonunda kaleme aldığı makalede, ülkesi tarafından reddedildiğini ve sevgilisiyle birlikte, sadece Afganistan vizeleri olduğu için Taliban'a başvurmak zorunda kaldıklarını anlatmıştı. Bellis makalede, Taliban'ın kadın haklarına bakışını sorgulamış bir gazeteci olarak başına geleni 'gaddar bir biçimde ironik' diye niteledi; "Hamile, evlenmemiş bir kadın olarak size Taliban güvenli bir sığınak sunduğunda, durumunuzun berbat olduğunu anlarsınız" ifadelerini kullandı. 

KATAR'I TERK ETTİLER, BELÇİKA'DA DA KALAMADILAR

Geçtiğimiz ağustos ayında ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini Katar televizyonu Al Jazeera için takip ettiğini anlatan Bellis, eylül ayında Katar'a döndüğünde, New York Times gazetesi için serbest fotoğrafçı olarak çalışan sevgilisi Jim Huylebroek'ten hamile olduğunu fark etmiş. Çift, Katar'da evlilik dışı ilişkinin yasadışı olması nedeniyle burayı terk etmeleri gerektiğini anlayınca, Bellis ülkesi Yeni Zelanda'ya dönüş için işlemlere başlamış. 

Ancak karantina otellerinde bir türlü yer bulamayınca, kasım ayında Al Jazeera'dan istifa ederek Huylebroek'in memleketi Belçika'ya taşınmış. Bellis'in oturma izni olmadığı için Belçika'da da uzun süre kalması mümkün olmamış.

TALİBAN 'EVLİ OLDUĞUNU SÖYLE' DEMİŞ

Yeni Zelanda'dan karantina oteli haberi bir türlü gelmezken, çift, ikisinin de vizesi olan tek yer olarak Afganistan'a gitmek durumunda kalmış. Bellis makalesinde, Taliban içinden üst düzey kaynaklarının kendisine Afganistan'da kalabileceğini söylediğini, "İnsanlara evli olduğunu söyle. Eğer bir durum yaşanırsa bizi ara, endişelenme" dediklerini de aktarmıştı.  

59 BELGE GÖNDERDİ

Afganistan'da bulunduğu sırada Yeni Zelanda yetkililerine 59 belge gönderdiğini ama acil durum dönüşü başvurusunun ısrarla reddedildiğini anlatan Bellis, doktorların geçmişte 'çocuk sahibi olamayacağını' söylediğini belirtip hamileliğini de 'mucize' olarak niteledi. (DIŞ HABERLER)