Yeni sezonda zemini bozuk sahada maç oynanmayacak

TFF Başkanı Nihat Özdemir, zeminleri iyi olmayan takımların sahalarında maç oynanmayacağını açıkladı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir yeni sezon öncesi açıklamalar yaptı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir yeni sezon öncesi açıklamalarda bulundu. Deplasmandaki gol kuralının kalktığını duyuran Özdemir, bu sezon sahada 8 yabancı oyuncu olacağını hatırlattı. Yeni sezonda zemini bozuk olan sahada maç oynanmayacağını belirten Özdemir, gol çizgisi teknolojisi üzerinde çalıştıklarını söyledi ve yeni yayın ihalesinin en geç 31 Aralık'ta yapılacağını açıkladı.

Nihat Özdemir'in beIN Sports yayınında yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle: 

MAÇLARA GİRERKEN MUTLAKA ÇİFT AŞI İSTİYORUZ: Liglerin seyircili başlaması kararı aldık. PCR testleri bizim için geçerli olacaktı. Biz bunları konuşurken Türkiye'deki günlük vaka sayısı günlük 5 binin altına gelmişti. Dün bu rakam 27 binin üzerine geçti. Korkuyoruz. Sağlık bakanlığı ile yaptığımız görüşmede şuna karar verdik. Maçlara girerken mutlaka çift aşı şartı istiyoruz. Covid geçirmiş taraftarlar var. İlk 3 haftada lig maçları arka arkaya oynayacak. Arkasından milli maç arası var. O arada tekrar bizim sağlık kurulumuz, Sağlık Bakanlığı ile görüşerek çift aşı sistemini oturtmuşsak yüzde 75'e çıkarabiliriz. Belki statları ful hale getirebiliriz. Önümüzdeki üç haftaya bakmalıyız. Artışın düştüğünü görürsek o zaman hedefimiz taraftar sayısını artırarak yolumuza devam etmek olacaktır. Adana Demirspor-Beşiktaş maçında taraftarlar yan yanaydı. Bunun kontrolü yapılmazsa, bazı maddi ve manevi cezalar olabilir. Taraftarlar buna özen göstermeli.

YENİ TALİMATLAR: Önemli bir değişiklik oldu. İki gün önce yönetim kurulu toplantımız vardı. Deplasmana gelen takımların taraftarı gelmeyecek. Deplasmana giden taraftarlar otobüsle gidiyor ve mesafeye dikkat edilmiyor. Bu sezon için misafir takım seyircisinin maçlara gelmesini yasakladık. Tek vazgeçemeyeceğimiz konu insan sağlığıdır. Hiçbir zaman misafir takım maçlara seyircili gelemeyecektir. Ankara'da yaptığımız Mali Genel Kurul yaptık. Kulüp yöneticilerimizi tek tek arayarak gelmelerini rica ettim ve geldiler. Geçen sene tüzük değişikliği için gerekli çoğunluğu sağlayamamıştık. Bu genel kurula gelmelerini rica ettik. Kırmadılar, geldiler. Çok önemli toplantılar yaptık. Kulüplerin dertlerini ve sıkıntılarını dinledik. En önemlisi, Süper Lig Kulüpler Birliği ile yaptığımız toplantıydı. Bize "Tahkim Kurulu ile Uyuşmazlık Çözüm Kurulu seçimle gelsin" dediler. Biz 'yetmez' dedik. 'Disiplin Kurulu da gelsin' dedik. Hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına uygun olacak hem de bağımsız olması bizim işimizi daha kolaylaştıracaktı. Kurullarımızı bir başkan altı asil ve altı tane de yedek üyeyle sağlayacağız. Bu bence Türk futbolu için bir devrimdir. Oybirliğiyle bu kabul edildi. 

ZEMİNİ KÖTÜ SAHADA MAÇ YOK: Geçen yıl stadyum zeminlerinden çok büyük şikayetler aldık. Kamuoyunda TFF sorumluymuş gibi eleştirildi. Halbuki bunun bizimle hiçbir konusu yoktu. Her kulüp kendi stadından sorumlu olacaktı. Bu sene bir talimat değişikliği yaptık. Artık her kulübün bir saha sorumlusu olacak. Ya ziraat mühendisi ya da peyzajdan anlayan bir mimar gibi birisi olacak. Bunları Riva'da eğittik. Bunun için talimatlarımız hazır. Kulüplere yolladık. Çalışmalar başladı. Bütün takımların Süper Lig ve 1. Lig olmak üzere zeminleri inceliyoruz. Bunları incelerken UEFA'nın zemin etüt aletlerini kullanıyoruz. İnceleme grubumuz bütün statları inceliyor. Örnek Olimpiyat Stadı'nın zemini. Bugün Avrupa'da bile bu stadın zemini konuşulmaktadır. Bütün stat zeminlerini o seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Bunları denetleyeceklere belge de verdik. Artık her ay stat zeminleri denetlenecek. Bir ay olmazsa 1 haftaya inecek. Eğer stat zemini uygun olmazsa, o hafta zemini uygun olmayan statta maç oynatılmayacak. Zemini elverişli olmayan hiçbir statta maç oynatmama kararı aldık. Kulüpler Birliği'nin ve bizim de  isteklerimiz bazen çatışıyor. Her şeyin örtüşmesi söz konusu değil. Mutlaka bazı çatıştığımız noktalar olacak. Biz herkesi dinleyeceğiz. Spor kamuoyunu ve devlet yetkililerini dinleyeceğiz.

YABANCI OYUNCU KURALI: Birçok maçta birçok takım 11 yabancıyla sahaya çıktı. Hiçbir Türk futbolcuya önem vermediler. Birçok yabancı futbolcu fayda sağladığı kadar zarar da verdi. FIFA'ya gittiler, davalar açıldı, yasaklara kadar gitti iş. Biz Türk sporcusuna önem verilmesini istiyoruz. Sahada 8'den fazla yabancı istemiyoruz. Buna karar verirken geçmiş yıllara baktık. Geçen sezon ortalama 7.2 yabancı oynatılmış. 20 takım içinde birçok kulüp 8+6'nın uygun olduğunu düşünüyor. Biz bu kararı bir yıl önce almıştık. 3 yıllık bir periyotta uygulayacaktık. Uzun zaman çalışmalarla aldığımız bir karardı. Pandemi nedeniyle kararımızı bir yıl erteledik. Ligimiz başlayacak. Hayırlı uğurlu olsun. Biz Türk sporcusuna, Türk futbolcusuna değer verilmesini istiyoruz. 8-10 takımımız, yabancı transferlerinden dolayı büyük sıkıntı yaşıyor. Öyle kulübümüz var ki 4.9'la oynamış. 11'in yarısı Türk, yarısı yabancı. TFF 1. Lig'de öyle kulüp var ki, Altınordu mesela, hiçbir yabancı yok. Neredeyse Süper Lig'e geliyorlardı. Bu sezondan başlamak üzere yerli futbolcu yetiştiren kulüplerimize önemli derecede teşvik vereceğiz. Bu genelgelerle ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Bunun altının daha çok doldurulması gerektiğine inananlardanım. 

DEPLASMAN GOL KURALI KALDIRILDI: UEFA, deplasmanda atılan gol kuralını kaldırdı. Biz de rövanşlı maçlarda deplasmanda atılan gol avantajını UEFA gibi kaldırdık. Biz zaten UEFA'nın 55 üyesinden bir tanesiyiz. UEFA'nın futbolla ilgili aldığı kararları Türkiye'mizde uygulamak ana hedeflerden bir tanesi. TFF 1.Lig play-offlarında ve Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final, yarı final karşılaşmalarında deplasman golü kuralı kaldırıldı. Gol çizgisi teknolojisi üzerindeyiz. Çok az olan bir olay. Ama olabiliyor. Her şey olabilir. Bizim liglerimize de gol çizgisi teknolojisi gelebilir. TFF olarak bizim maçlarımıza gelmesini istiyorum. İnşallah yakın zamanda uygulayacağız. 

SÜPER LİG SENEYE 19 TAKIMLI OLACAK: Gelecek sezon 4 takım düşecek, 3 takım yükselecek ve Süper Lig'e gelecek sezon 19 takımla devam edeceğiz. Topal bir sezon olacak ama sonrasında 18 takıma düşüp öyle devam edeceğiz.  Kadın hakemlerimizi ve kadın futbolcularımızı unutmayalım. Önümüzdeki sezon Galatasaray ve Fenerbahçe'nin de Kadın Futbol Takımı kuracak ve mücadele edecek. Bu müjdeyi de buradan duyurayım. (HABER MERKEZİ)