Yeni Şafak yazarı: Cumhurbaşkanlığı Sistemi tatbikatta 'error' veriyor

Süleyman Seyfi Öğün, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi olarak bilinen bu sistemin tatbikatta “error” vermesi de tabiî görülebilir. Yeter ki tâdilat ve tâmiratlar yapılabilsin" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde revizyona ihtiyaç olduğunu yazdı. Öğün, “Revizyonun seçim sistemiyle alâkalı olması gereken bir tarafı olduğu çok açık” dedi.

Öğün’ün yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Birkaç gün sonra cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turunu idrâk edeceğiz. Yavaş yavaş 2023 seçimlerine dâir daha bütünlüklü bir fotografı tâb edip üzerinde konuşabileceğiz. İlk çıktılara dayalı olarak fotoğrafın hayli bulanık, belki de sistemin bânîleri tarafından öngörülmeyen, bizzat ve bizatihî olarak tecrübenin içinden gelen tuhaflıklarla yüklenmiş durumda olduğu anlaşılıyor. Bir bakıma da olağan görülmesi gereken bir durum bu. Bu, aynı sistem üzerinden idrâk ettiğimiz ikinci seçim. Yâni tecrübe yeni. Cumhurbaşkanlığı Sistemi olarak bilinen bu sistemin tatbikatta “error” vermesi de tabiî görülebilir. Yeter ki tâdilat ve tâmiratlar yapılabilsin. Gâliba bir revizyona ihtiyaç var.

Revizyonun seçim sistemiyle alâkalı olması gereken bir tarafı olduğu çok açık. Sâdece bunun pratik gerekliliklerinden bahsetmiyorum. Ortada siyâset ahlâkı açısından çok ciddî meselelerin olduğunu görüyorum. Hoş, temelde siyâset-ahlâkîlik arasındaki ilişkiler konusundaki şüphelerim bâkîdir. Ama sistemik bâzı tesirlerin siyâsette ahlâkîliği bilhassa zayıflattığını düşünüyorum.” (YAZININ TAMAMI)