Yeni politikaya yeni bakan: Risk alıyoruz, sonucu başarı olacak

Cumhurbaşkanı'nın düşük faiz öngören 'yeni ekonomi politikası'na 'uyum' için Hazine ve Maliye Bakanı da değişti. Yeni politikayla başarının geleceğini savunan AK Partililere göre kurda denge de yakın.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'faiz sebep enflasyon netice' tezi doğrultusunda ortaya konulan 'yeni ekonomi politikası' bakan değişimini de beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nın son faiz indirimi kararı öncesinde yaptığı “Faizi savunanla yol yürümem” açıklamasını alkışlamayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'ın yerine bu politikaya tam destek sunan Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati getirildi.

10 GÜN ÖNCE BELLİ OLDU, DOĞRU ZAMANLAMA BEKLENDİ

AK Parti kulislerine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığındaki görev değişimi parti açısından sürpriz olmadı. Sadece bu değişim için “doğru zamanlama” beklendi. Kaynaklara göre Nureddin Nebati'nin bakan olarak atanması 10 gün önce belli oldu. Elvan'ın görevden alınmasıyla ilgili zamanlamada bütçe takvimi dikkate alındı. Yeni Bakan'ın Genel Kurul'daki bütçe sunumu öncesi atandığına işaret eden kaynaklar, yemin etmesi için de en uygun günün 2 Aralık olarak planlandığına dikkat çekti. Hatta üzerinde muhalefetle birçok konuda anlaşma olan kanun teklifi görüşmesinin de yemin töreni düşünülerek uzatıldığına vurgu yapıldı. Nebati bu planlama kapsamında bakan olarak atanmasının hemen ardından Meclis’te yemin ederek göreve başladı.

'CUMHURBAŞKANI İLE UYUM' VURGUSU

Yeni bakan Nureddin Nebati AK Parti siyasi hareketinin yakından tanıdığı bir isim. Refah Partisi döneminden başlayarak mahalle başkanlığı, il, ilçe başkanlığı, genel merkez yöneticiliği, milletvekilliği ve bakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Nebati’nin bu siyasi geçmişi “hem istikrar hem de sağlam duruş” olarak değerlendiriliyor. Ekonomi konusunda etki ve yetkinliğine vurgu yapan bir değerlendirme yapılmazken “Cumhurbaşkanı ile uyumlu” çalışmanın önemine dikkat çekiliyor.

Elvan'ın yaklaşık 1 yılı bulan görev sürecinde neden istifa noktasına geldiği sorusuna da AK Partili kaynaklar yine 'uyum' vurgusu yaparak yanıt veriyor, “Elvan'ın Cumhurbaşkanının bakışı doğrultusunda düşük faiz politikasını iyi yürüteceği düşünülüyordu. Ancak olmadı. Bakışı değişmedi. Yeni bakan yeni politikayla uyumlu” diyor.

DAHA ÖNCE DE ADI BAKAN OLARAK GEÇTİ

Yine AK Parti kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre 2015 seçimlerinde Şanlıurfa milletvekili olarak Meclis’e giren Nebati’nin adı Kabine’deki bölgesel denge açısından daha önce de bakan olarak gündeme geldi. Ancak o dönem Tarım Bakanı olarak aynı ilden Eşref Fakıbaba tercih edildi.

FAİZ POLİTİKASINDA İKİ KAZANÇ

AK Parti kaynaklarına göre Cumhurbaşkanı'nın faiz politikasının iki 'kazancı' olacak. Ekonomik kazanç “Türkiye’yi yüksek faiz düşük kur kıskacından çıkarıp ihracata dayalı üretim ekonomisi ile büyütmek” olarak açıklanıyor. Siyasi kazanç ise “nas” vurgusu ile tabanı konsolide etmek olarak değerlendiriliyor.

DOLAR KURUNDA DENGELENME YAKIN

AK Parti’de Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son açıklamaları ile yükselen dolar kurunun biraz daha düşerek belli bir noktada reliaze olacağı beklentisi hakim. Bakan değişiminin kurlarda büyük bir sıçramaya yol açmaması da buna kanıt olarak gösteriliyor. Ayrıca Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesi ve Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun “Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı. Bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum” açıklamasının kurlarda bir dengelenme yaratacağı düşünülüyor. Yeni ekonomi politikasının başarıya ulaşacağına inandığını söyleyen AK Partili bir siyasetçiye göre, kuru esas alan ekonomi modelinden üretimi esas alan modele geçişte döviz kurları açısından bir şok etkisi yaşandı. Ancak seçime popülist politikalarla da gitmek mümkün iken yeni bir ekonomik yolun tercih edilmesi “Faiz, kur konuşuluyor ama asıl vurgu burada ihracata dayalı büyüme. Bu da yeni keşfedilmiş bir model değil. Dünyada da Türkiye’de de uygulama örnekleri var. Mevcut politikalarla, popülist bakışla da seçime gitmek mümkün. Ama küresel ekonomideki gelişmeler yeni fırsatlar sunuyor. Başkaları almadı ama burada Cumhurbaşkanı öncülüğünde bir risk alıyoruz, kumar oynamıyoruz. Bunun sonucu başarı olacak” şeklinde değerlendiriliyor.

ELVAN YENİ PARTİLERE GİDER Mİ?

Hazine ve Maliye Bakanı olması ile birlikte milletvekilliği düşen Lütfü Elvan’ın AK Parti’den istifa edip Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’ne katılabileceği konuşuyor. Ancak bu iddia için AK Parti kulislerinde “Elvan bakan olmasaydı bunu yapması daha kolaydı. Şimdi Cumhurbaşkanı'nın faizci olmakla suçladığı siyasetçilerle yol yürümeyi tercih etmeyecektir” değerlendirmeleri yapılıyor.