YAZARLAR

Yeni keşifler

Magpie Hot Sauces, Urla’da Padron, Black Cobra, Pitch, Red Habanero, Chocolate Habanero, Chocolate Ghost, Trinidad 7 Pot ve Moruga Scorpion adında yabancı acı biber çeşitlerini yetiştirip, bunlardan sadece su, sirke ve tuz ile, lahanadan elde edilen ksantan gum adındaki bir bağlayıcı kullanarak acı soslar üretiyor.

Pandemi... Bir sene önce çoğumuzun hayatında belki de hiç duymadığı bir kelime. Şu aralar ise gerçekten hayatımızın tam orta yerindeki o feci detay, hiç birimizin unutmayacağı dönemin kısa tarifi. 2020 yılının sonuna yaklaşırken, muhtemelen ileride hepimiz için bu sene, ve 2021’in bir bölümü anılarda sadece “pandemi” olarak kalacak. 

Yazılarımı düzenli okuyorsanız hatırlarsınız, ilk zamanlar haftalık olarak her yazımda önceki iki haftanın vefat ve kayıp sayılarıyla başlamıştım bir süre. Sonra sayıların doğruluğu tartışılır oldu, öylece bıraktım bunu. Eh iyi ki de bırakmışım, büyük başarı hikayemizin sadece hikaye olduğu da çok geçmeden ortaya çıktı zaten. Nihayetinde büyüklerimiz toplam vaka sayısını bu hafta bizlere açıkladılar, böylece bu yazının yayınlanacağı gün itibariyle 1 milyon 800 binin üzerinde vakamız olduğunu öğrenmiş olduk. 

Neyse, buralara çok bulaşmayı sevmiyorum, biliyorsunuz ben kendi halinde bir yemek yazarıyım sonuçta. Kendi konuma dönersem, bu kapanmalı süreçler içerisinde herkesin olduğu gibi benim de online alışveriş dünyasında çeşitli etkinliklerim olmaya devam etti. Bugün buralardan keşfettiğim birkaç yeni sayfa ve üreticiden bahsedeceğim. 

Bunların birincisi Magpie Hot Sauces. Urla’da Padron, Black Cobra, Pitch, Red Habanero, Chocolate Habanero, Chocolate Ghost, Trinidad 7 Pot ve Moruga Scorpion adında yabancı acı biber çeşitlerini yetiştirip, bunlardan sadece su, sirke ve tuz ile, lahanadan elde edilen ksantan gum adındaki bir bağlayıcı kullanarak acı soslar üretiyorlar. Daha oldukça yeni bir girişim, ağustos itibariyle satışa başlamışlar, ilginin beklediklerinin de biraz üzerinde olmasının da etkisiyle ürünler ufaktan tükenmeye de başladı. Eğer acı sosları seviyorsanız, mutlaka denemenizi öneririm. Önümüzdeki sene üretim kapasitelerini büyük ölçüde artıracaklar ve umuyorum kaliteli ürünlerine daha da fazla erişebileceğiz. Ben şu ana kadar Padron, Pitch, Chocolate Ghost ve Trinidad 7 Pot soslarını denedim, lezzet ve acılık seviyesi olarak gerçekten çok iyi ürünler, geçtiğimiz hafta içerisinde Red Habanero ve Black Cobra da sipariş ettim ancak henüz tadına bakma imkanı bulamadım. Bu arada yetiştirmeyi de düşünürseniz tohum satışı da yaptıklarını belirteyim. Ürünlerini www.shopier.com/Magpiehot adresinden sipariş edebiliyorsunuz. 

Bir diğer keşfim ise Kumluca’da meyve sebze fidancılığı ve tarımı üzerine çalışan bir ailenin girişimi. Aslında tam olarak keşfim dersem yanıltıcı olur, geçtiğimiz yıl haziranda Adrasan’da yaşayan kuzenimi ziyarete gittiğimde tesadüfen tanıştığım dostları, ancak internet üzerinden meyve sebze satışına çok yeni başladılar, www.meyvesebzem.com adresinden ürünlerine ulaşmanız mümkün. Başlamadan önce de bana bir paket ürünlerinden örnekler gönderdiler. Domates ve biber çeşitleri son derece lezzetli, avokado ve limonları devasa, meyveleri de gayet keyifli. Pandemi dolayısıyla pazara gitmeye pek sıcak bakmayan, ancak marketlerin online siparişle gönderdiği ürünlerden çok memnun olmayanlar için uygun bir çözüm olabilir diye düşünüyorum. Bir de işin arkasında gerçekten dürüst, aydın ve çok sevimli bir aile var, bir göz atabilirsiniz. 

Bir de aslında biraz ailece içinde olduğumuz bir konudan bahsederek yazıyı bitireyim. Yazının ilk paragrafını bir pandemi tanımlaması ile yapmasaydım da aklıma gelmeyecekti muhtemelen. Bu sürece dair toplumsal ortak bir bellek oluşturmak için sevgili eşim Özge ve çok değerli arkadaşlarının içerisinde bulunduğu bir ekip, pandemi ile ilgili bir sözlük oluşturmak üzere bir çalışma yaptılar. Adını da temaslı sözlük koydular. İnternet sözlükleri mantığında, kendinizin de konu başlığı ve içerik önerebileceğiniz bir sayfa oluşturdular. İncelemek ve katkı vermek isterseniz www.temaslisozluk.com adresinden ulaşmanız mümkün. 

Sağlıklı, keyifli ve temassız günler dilerim. 

 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.