Yeni keşfedilen kırkayak türüne Taylor Swift'in ismi verildi

ABD'de Apalaş Dağları'nda yaşayan 17 yeni kırkayak türü keşfedilirken bunlardan birine Taylor Swift'in adı verildi. Araştırmanın sonuçları ZooKeys dergisinde yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Virginia Politeknik Enstitüsü ve Eyalet Üniversitesinden böcek bilimciler, saha çalışmalarında toplanan veya üniversite ve müze koleksiyonlarından alınan 1800'den fazla örneği inceledi. Böcek bilimciler, yürüttükleri çalışma sonucunda Apalaş Dağları'nda yaşayan Nannaria kırkayak cinsinin 17 yeni türünü keşfetti ve bunlardan birine popüler ABD'li şarkıcı Taylor Swift'in adını verdi. Araştırmanın sonuçları ZooKeys dergisinde yayımlandı. 

Virginia Politeknik Enstitüsünden Dr. Derek Hennen, keşfedilen kırkayakların tipik olarak kestane rengi kahverengiden siyaha, turuncudan kırmızıya veya beyaz lekelerden oluşan desenlere sahip olduğunu ve nadiren çizgileri olabildiğini belirtiyor. Kırkayakların yeni örneklerini toplamak için uzun yıllar süren projenin bir parçası olarak, Dr. Hennen de dahil olmak üzere bilim insanları 17 eyalete gittiler ve yaprak çöplerini, kayaları ve kütükleri kontrol ettiler.

Dr. Hennen Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bu yeni kırkayak türü Nannaria swiftae: Ona Taylor Swift'in adını verdim! Müziğinin büyük bir hayranıyım, bu yüzden Tennessee'de bulunan bu yeni türe onun adını vererek minnettarlığımı göstermek istedim" dedi.

Az bilinen omurgasızların ayrıştırıcılar olarak değerli bir rolü olduğunu ve yaprak artıklarını parçalayarak besinlerini ekosisteme saldıklarını belirten Hennen, "Çürüyen yapraklar ve diğer bitkilerle beslendikleri orman tabanında yaşıyorlar ve aslında, yakalanmaları biraz zor çünkü toprağa gömülü kalma eğilimindedirler, bazen yüzeyin tamamen altında kalıyorlar" dedi.

Çalışmada keşfedilen yeni türlerin, baldıran otu, akçaağaç, meşe, cadı fındığı ve çam ormanlarında, 481 ila 1539 metre arasında değişen yüksekliklerde toplandığına işaret edildi. (DIŞ HABERLER)