Yeni F tipi cezaevleri: S tipi

Adalet Bakanlığı, S tipi cezaevleriyle ilgili yapılan başvuruya yanıt verdi. Verilen bilgilere göre S tipi cezaevlerinin F tipi cezaevlerinden farkı yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yapısı ve tecrit koşulları nedeniyle eleştirilere neden olan F tipi cezaevlerine benzer S tipi cezaevleri kuruluyor. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin (CİSST) yaptığı bilgi edinme başvurusunda S tipi cezaevlerinin fiziksel yapısı soruldu. Bakanlık verdiği yanıtta S tipi cezaevlerinin F tipi cezaevlerine benzerliğiyle ilgili yaptığı açıklama ise dikkat çekti. CİSST Savunuculuk Koordinatörü Berivan Korkut, “F tiplerinde yaşanan sorunlar S tipi cezaevlerinde de devam edecek” dedi.

ODALARIN F TİPİNDEN FARKI YOK

Türkiye'de şu anda 14 adet F Tipi Cezaevi bulunuyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün bu cezaevleriyle ilgili verdiği bilgiler şöyle: “57 adet 1 ve 2, 103 adet 3 kişilik odaları bulunan cezaevi toplam 368 kişi kapasitelidir. Yani totalde F tiplerinde 5 bin 152 mahpus bulunmakta. Sirkülasyonu 3 ana koridordan sağlanan ve 5 bloktan oluşan, 57 adet 1 ve 2, 103 adet 3 kişilik odaları bulunan cezaevi toplam 368 kişi kapasitelidir.”

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Adalet Bakanlığı'na yeni yapılan S tipi cezaevleriyle ilgili bilgi edinme başvurusunda bulundu. CİSST yaptığı başvuruda Adalet Bakanlığı'na, "Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre şu an Türkiye’de üç adet S Tipi Ceza İnfaz Kurumu bulunmaktadır. Bu kurumların fiziksel yapısı nasıldır?" diye sordu. Bakanlık soruya şu yanıtı verdi: “Söz konusu S tipi kapalı ceza infaz kurumları zemin ve 1'nci kat olmak üzere 2 kattan oluşmaktadır. Toplam 35 bin 811 metre kare inşaat alanına sahiptir. 3 kişilik ve tek kişilik odalardan oluşup 552 kişi kapasitelidir.”

'MAALESEF GELİŞME YAŞANMADI'

Bakanlığın açıklamasına göre tecrit ve izolasyon koşulları sıkça tartışma konusu olan F tipleri ile S tipleri arasında fark neredeyse yok. Bu durumda neden S tiplerine ihtiyaç duyulduğu sorusuna da yanıt verilemiyor. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Savunuculuk Koordinatörü Berivan Korkut ise bu durumu şöyle anlatıyor: “F tipi hapishaneler aslında toplumda çok tartışıldı. Yaşanan izolasyon ve tecrit ve bunun etkileri üzerine çok konuşuldu. Tüm bu çalışmalara ve açıklamalara rağmen maalesef bu izolasyon konusunda olumlu bir adım atılmadı ve gelişme yaşanmadı.”

Ayrıca daha önce F tipi ile S tipi cezaevleri arasındaki farklar için de Adalet Bakanlığı'na bilgi edinme başvurusunda bulunan CİSST'e, “Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler” yanıtı verildi.

'F TİPİ SORUNLARI S TİPLERİNDE DEVAM EDECEK'

Korkut ise genel yapısı itibariyle açılan yeni S tipi cezaevleri için şu açıklamalarda bulundu: “Bu sebeple S tipi ile F tipi arasındaki farklılıklar hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil. Son dönem açılanlara baktığımızda koridor yapısı, blok ve kapasite gibi değişkenler dikkate alınarak farklı adlandırılan birçok kurum açılmaya başlandığını da söyleyebiliriz. Bu konuda F tipi ile S tipi arasında bir fark olduğunu varsa da bunların mahpusların kurumda bulunma koşulları üzerinde etki edecek farklar olduğunu söylemek mümkün değil. S tipi kurumların F Tipi kurumlara göre yaklaşık iki kat fazla kapasiteleri olduğunu belirtebiliriz sadece. Bunun yanında F tipi kurumlar üzerine yapılan yorumların S tipi kurumlar için de geçerli olduğunu, F tiplerinde yaşanan sorunların S tiplerinde de yaşanacağını söylemek mümkün. Yeni açılacak kurum listesine baktığımızda artık F tipi kurum açılmadığını, bunun yerinde S tipi kurumlar açıldığını ve izolasyon tartışmalarının artık bu kurumlar üzerinden yürütüleceğini tahmin etmek güç değil.”