Yeni e'nin 66. sayısı İran edebiyatına odaklanıyor

Yeni e'nin yeni sayısı "Toplumdan Kültüre: İran'ın Sözü" başlığıyla çıktı. Dergi 66. sayısında İran sanatını çok yönlü olarak ele alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin Mart 2022 tarihli 66’ncı sayısı yayınlandı. Dergi bu sayıda uzun yıllardır var olma mücadelesi veren İran sanatı ve edebiyatına dönerek İranlı yazar, şair, müzisyen ve yönetmenlerin eserlerini merceğe alıyor.

İlgar Jahed’in de katkı ve desteği ile ortaya çıkan dosyanın yazarları arasında Ulaş Töre Sivrioğlu, Makbule Aras Eyvazi, Ali Ghadiri, Mehrdad Emami, İlgar Jahed, Farhad Eyvazi ve Haşim Hüsrevşahi ile gerçekleştirdiği söyleşiyle Rojhat Turgut yer alıyor. Dergi, editöryal sunusunda şu ifadelere yer veriyor:

“Yoksulluk, acı, zorbalık, işkence ve zulüm bu toplumun yaşadığı bir yüz ise diğer yüz de kışın ve siyah gecelerin aydınlığa kavuşmasına olan inancı. Onun için Furuğ’un “Kuş ölür, sen uçuşu hatırla…” sözleri bize halkın gerçek kahramanlarını, onların eşitlik ve özgürlük için verdikleri mücadeleyi hatırlatır. Onlar uçup gider ama biz uçuşlarını hatırlarız. Uçuşları yol
olur bize.”

Derginin açılış yazısında Beste İrem Köse’nin GEARING-Roles tarafından düzenlenen uluslararası makale yarışmasında birincilik ödülü alan makalesi yer alıyor. Köse bu yazısında Doğu Avrupa ve Türkiye’deki toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler üzerine bir tartışma sürdürüyor. Dergideki bir diğer yazı ise Zekeriya Şimşek’in kaleminden. Şimşek bu sayıda Afrika’nın iz bırakan kadınlarını anlatıyor. Övünç Kaya Erdem ise Jorge Amado’nun Tereza Batista adlı romanından yola çıkarak mücadele ve inanç romanlarının ihtiyacına işaret ediyor.

Fotoğrafçı Ercan Koç, bu sayıda da fotoğrafı ile dergi sayfalarında. İlyas Tunç, “Devlet İçin En Büyük Tehlike” adlı denemesi ile okuyucuyu 1965 senesine Kazablanka’ya götürüyor.

Barış Yıldırım ise geçtiğimiz ay içerisinde dünyanın kısa sürede en çok izlenen videolarından biri olan Tarkan’ın yeni şarkısı “Geççek” üzerinden protestonun popülerleşmesini ele alıyor.

Ekim Deniz Akarslan, “Kraliçenin Komik Balesi” isimli eserinin bale tarihi ve Fransa krallığı üzerindeki politik etkilerini ele aldığı yazısı ile dergide. Özge Sönmez “Şiirin Sonuna Yolculuk Sonsuzluk” başlıklı yazısı ile Şükrü Erbaş şiirini değerlendirirken Ruhan Mavruk ise şair Salih Aydemir’in şiirini anlattığı denemesi ile Yeni e’nin sayfalarında.

Yeni sayıda Gülsüm Cengiz, Nizar Kabbani (Çeviri: İsmail Özdemir), Haygazun Kalustyan (Çeviri: Ohannes Şaşkal), Nisa Leyla, Batuhan Çağlayan ve Arife Kalender şiirleriyle; Adnan Özyalçıner ve Bermal Aydın öyküleriyle; Zeynep Bafralı, Reza Jahed ve Ohannes Şaşkal ise çizimleriyle yer alıyor.

Kitabevlerinin yanı sıra ginkokitap.com, emekkitap.com, babil.com, odakitap.com, eganba.com adreslerinden dergi edinilebilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Etiketler yeni e dergi