Yeni e'den Leyla Erbil sayısı: Edebiyatı 'çat'latan yazar

Yeni e dergisinin kasım sayısı yayımlandı. Derginin 61. sayısının dosya konusu "Edebiyatı 'çat'latan yazar: Leyla Erbil" oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin 61. sayısı yayımlandı. Derginin yeni sayısında, NEYYA Edebiyat Grubu’nun geçen yıldan bu yana Leyla Erbil üzerine yaptığı edebiyat kazılarının katkısı ile "Edebiyatı 'çat'latan yazar: Leyla Erbil" dosyası yer alıyor. 

'TÜRKÇE EDEBİYAT'IN ÇAT'LATAN YAZARI'

Nükhet Eren’in editörlüğünde çıkan dosyanın yazarları arasında Fatoş Öcal Kara, Asil Şenol Topçu, Zeynep Pınarbaşı, Ayşen Cumhur Özkaya, Özlem Budak, Hacer Keleş, Alev Ramiz ve Özlem Gemici yer alıyor. Derginin editoryal sunusunda şu ifadeler kullanıldı:

"Türkçe edebiyatın çat’latan yazarı olarak adlandırdığımız Leyla Erbil, 'Kalan' romanında hakikat arayışına girerken toplumsal hafızanın uzak-yakın travmalarını Üç Başlı Ejderha’dan itibaren yeniden biçimlendirdiği anlatı diliyle gözümüzün içine sokar. Yazarın hakikatinden yazılan metnin hakikatine yazarın özünden tözüne doğru hakikati ele geçirme çabasıyla diplerden çıkardığı Rosa’nın ortadan kırdığı kalemin “çat” sesinden geniş bir alana yayılır 'Kalan'."

'HAFIZA ODASI' DEĞERLENDİRİLİYOR

Dosyanın yanı sıra Yeni e’nin kasım sayısı, geçtiğimiz ay sanatçı Ahmet Güneştekin’in tartışma yaratan "Hafıza Odası" isimli sergisi üzerine Vecdi Erbay’ın değerlendirmeleri ile açılıyor. Beste İrem Köse, medikal antropoloji literatürü üzerinden Covid-19 incelemelerinin ilk yazısı ile dergi sayfaları arasında yer alırken, Cem Keser de Reşat Nuri Güntekin ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserlerindeki sınıfsallık izlerini inceliyor. 

İlyas Tunç'un okuyucuyu sömürge Nijerya’ya, 1929 yılına götürdüğü yazısının yanı sıra, Ulaş Töre Sivrioğlu da “Marx ve Hindistan” başlıklı yazısıyla dergi sayfalarında yerini alıyor. Sinan Danacı ve Yasemin Felek, İstanbul Go Okulu kurucusu Mehmet Emin Barsbey ile gerçekleştirdiği söyleşiyle; Enver Topaloğluise Arif Damar’ın şiirinde ve yaşamında sosyalist fikir ve edebiyatın nasıl kesiştiğini irdelediği yazısı ile kasım sayısında okurla buluşuyor. Sinan Araman, ‘Hakikat’ ve 1416 Şeyh Bedrettin başlıklı yazısında Hakan Alak’ın yönettiği "Hakikat" isimli filmi değerlendiriyor. İlhan Sami Çolak, “Yoktur Yeşil Elmadan Daha İyisi” başlıklı yazısı ile Norveçli şair ve çevirmen Olav H. Hauge’ın şiirleri üzerine denemesi, Gülizar Aytekin, “Herkesin Bir Annesi Olurmuş” başlıklı öyküsü, Sevi Emek Önder, Paul Celan’ın “Ölüm Fügü” isimli şiiri üzerine denemesi ile dergide yer alıyor. 

Yeni sayıda, şiirleriyle Yorgos Moleskis (Lale Alatlı çevirisiyle), Barış Yıldırım, Serdar Aydın, Nur Saka, Arife Kalender ve Niels Hav (Hüseyin Duygu çevirisi ile); Hıdır Murat Doğan, Gökçe Naz Köse, Esra Enis, Mina Persis ve Atilla Atala çizimleriyle yer alıyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)