Yeni Delhi'de hava kirliliği nedeniyle evden çalışma kararı

Hindistan Yüksek Mahkemesi, başkent Yeni Delhi'deki hava kirliliğinin insan sağlığı için tehlikeli boyutlara ulaşması nedeniyle milyonlarca kişi için evden çalışma kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliği tehlikeli boyutlara ulaşırken, Yüksek Mahkeme'den emsal bir karar geldi. Hindistan Yüksek Mahkemesi, yetkililerin hava kirliliğini azaltmaya çalışırken halkın evden çalışmasına hükmetti. Karar uyarınca başkent ve çevresindeki ofisler kapanacak, milyonlarca kişi evden çalışacak.

Havası en kirli başkentlerden biri olan Yeni Delhi'deki durum, kasım ayının başından bu yana insan sağlığını tehdit eden bir boyuta geçmişti. Kentteki hava kalitesi endeksi solunum yolları hastalıklarına yol açabilecek seviyelerde ölçülürken, cumartesi günü yüz yüze eğitime bir haftalığına ara verilmiş ve inşaat çalışmaları dört günlüğüne durdurulmuştu.

Bu koşullarda gelen Yüksek Mahkeme kararında da, özellikle anız yakma işlemlerinin kontrol altına alınması konusunda önlemler getirilmesi, zaruri olmayan araç trafiğinin azaltılması, sanayi kirliğinin düşürülmesi ve tozun sınırlandırılması gibi tedbirler alınması da talep edildi. 

Delhi'deki hava kirliğinin ana sebepleri arasında, kentin dışında kömürle çalışan fabrikalar ve açık alanda çöp yakılması gösteriliyor. Hükümetin anız yakma işlemlerinin azaltılması için son dört yılda yaptığı milyarlarca rupilik harcama da somut sonuç getirebilmiş değil.

Reuters'ın verilerine göre, Yeni Delhi'de hava kalitesi endeksi bugün 500 üzerinden 343 olarak ölçüldü. Bu sayı geçtiğimiz hafta 499'a kadar yükselmişti. (DIŞ HABERLER)