Yeni adayda anlaşılamadı, Sergio Mattarella yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Seçici mecliste yeni bir adayda uzlaşma sağlanamaması üzerine günlerdir devam eden İtalya Cumhurbaşkanlığı seçimi bugün sona erdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da cumhurbaşkanlığı seçimi için toplanan seçici mecliste uzlaşı sağlanamayınca görevdeki İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella yeniden bu göreve seçildi.

İtalya Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'na göre, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisine üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan 1009 üyeli seçici mecliste, bu akşam 8. tur oylama yapıldı.

Önceki tur oylamalarda seçici delegeler tarafından aday gösterilen hiçbir isim, 4. turdan itibaren seçilmek için gereken salt çoğunluk sayısı olan 505'e ulaşamadı.

Büyük Seçici Meclis'te merkez sağ ve merkez sol ittifakın cumhurbaşkanını seçecek çoğunluğa sahip olmaması, tarafların seçimi nihayete erdirmesi için bir isim üzerinde anlaşmasını zorunlu kılıyor. İki ittifak, ortak aday belirleme konusunda uzlaşamadığı için turlar uzadı.

7 TURDA SONUÇ ÇIKMAYINCA MATTARELLA'YA TEKLİF GÖTÜRÜLDÜ

Bugün yapılan ve sonuçsuz kalan 7. tur oylamada, görev süresi 3 Şubat'ta sona erecek 80 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mattarella, önceki turlarda olduğu gibi bu turda da en çok oyu (387 oy) alan isim oldu.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Başbakan Mario Draghi'nin liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortağı 6 parti, 7. tur oylama devam ederken, Mattarella'nın bir kez daha seçilmesi konusunda uzlaştığı, partilerin grup başkanlarının Mattarella'ya giderek kendisini aday göstermeyi teklif edecekleri yazılmıştı.

Başbakan Draghi'nin de Mattarella'yı telefonla arayarak, ülkede istikrarın bozulmaması için bir kez daha seçilmeye davet ettiği belirtilmişti.

Mattarella'nın teklifi kabul etmesinin ardından seçim 8. turda sona erdi. 759 oy alan Mattarella ikinci kez cumhurbaşkanı oldu.

MATTARELLA İKİ DEFA SEÇİLEN İKİNCİ İSİM OLDU

İtalya'da şu ana kadar görev yapan 12 cumhurbaşkanı arasında sadece Giorgio Napolitano, iki kez bu göreve seçilmişti.

İlk kez 2006 yılında merkez sol ittifakın oylarını alarak seçilen Napolitano, 7 yıllık süresinin sona erdiği 2013’te görevinden ayrılmaya hazırlanıyordu. O dönemki siyasi ve ekonomik krizin derinleşmemesi için partilerden gelen talepler üzerine Napolitano, teamüller dışına çıkılarak bir kez daha seçilmişti.

Napolitano'nun ikinci 7 yıllık cumhurbaşkanlığı dönemini tamamlamadan 2015'te istifa etmesinin ardından yapılan seçimde, Sergio Mattarella cumhurbaşkanı olmuştu.

Mattarella, 1946'dan bu yana cumhuriyetle yönetilen İtalya'da bu göreve ikinci kez seçilen ikinci isim oldu.

'BLOKE OLMUŞ BİR SİSTEMİN İŞARETİ'

Öte yandan seçimlerde yeni bir cumhurbaşkanı üzerinde anlaşılamaması siyaset ve medya dünyası ile sosyal medyada "politikanın iflasının göstergesi" olarak da yorumlandı.

Siyasi partilerin kendi içlerinde ve diğer partilerle kurdukları ittifakların bölünmüş durumda olduğu izlenimi güçlendi.

Partiler arasında seçimler sürerken de devam eden pazarlıklar, atışmalar, blöf olarak görülen çok sayıda adayın öne sürülmesi gibi adımlar, siyasete güveni daha da azalttığı gerekçesiyle eleştirilere de neden oluyor.

İtalya'nın en büyük partilerinden merkez soldaki Demokratik Parti'nin lideri Enrico Letta da bugün yaptığı açıklamada, yaşanan çıkmazı "bloke olmuş bir siyasi sistemin işareti" diye niteledi. (BBC Türkçe-AA)