Yemen'e saldırılarda kullanılan Kıbrıs üssünde protesto: 'Utanç verici'

Yüzlerce kişi, Güney Kıbrıs'taki İngiliz üssü Akrotiri'nin önünde toplandı, üssün Yemen'e saldırılarda kullanılmasını eleştirerek protesto gösterisi düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yüzlerce kişi, İngiltere ve ABD'nin Yemen'deki Husilere karşı saldırılarında kullandığı Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) Akrotiri üssü önünde protesto gösterisi yaptı. Üssün girişi önünde düzenlenen eylemde "Ölüm üsleri son bulsun" sloganları atıldı. Protestocular, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına işaret ederek, "Filistin için bir aradayız. Soykırımı durdurun" yazılı bir pankart da açtı.

ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları, gemi ve denizaltıları 11-12 Ocak tarihlerinde, Kızıldeniz'deki ticari gemilere düzenlediği saldırıları gerekçe göstererek Yemen'deki Husi hedeflerine bir dizi saldırıda bulunmuştu. Husiler, ilk gün düzenlenen saldırılarda beş mensuplarının öldüğünü, altısının yaralandığını bildirirken, bir İngiliz Egemen Üs Bölgesi olan Güney Kıbrıs'taki Akrotiri (Ağrotur) Üssü de söz konusu saldırılara katılan Typhoon savaş uçakları için bir toplanma noktası olarak kullanılmıştı.

'KIBRIS TOPRAKLARINDA KIBRISLILARIN KINADIĞI BİR ŞEY YAPIYORLAR'

Reuters'ın aktardığına göre, yüzlerce protestocu, bugün İngiltere'nin Güney Kıbrıs'taki iki üssünden biri olan ve adanın en güney ucundaki yarımadada yer alan üssün girişi önünde toplandı. Üssün kapıları kilitlenirken, eylemin yapıldığı bölgeye polis de geldi. 

Kıbrıs merkezli 'Filistin için Birlik' (United for Palestine) isimli platformdan Natalia Olivia, konuya ilişkin olarak, "Bugün buradayız çünkü Birleşik Krallık hükümetinin (suça) ortak olmasını ve Gazze'ye saldırılarında İsrail'i destekleme gündemi için Kıbrıs topraklarını kullanmasını kınıyoruz" diye konuştu. Bir diğer eylemci Nicos Panayiotou da adadaki İngiliz üslerinin 'utanç verici' olduğunu söyleyerek, "Her Kıbrıslının kınadığı bir şeyi yapmak için Kıbrıs topraklarını kullanıyorlar" açıklamasında bulundu. 

İNGİLTERE: İSRAİL'E ÖLÜMCÜL KARGO TAŞINMIYOR

Protestoların ardından açıklama yapan bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise "Kıbrıs'taki Britanya Güçleri, Gazze'ye insani yardım sevkine destek vermeyi sürdürüyor ve İsrail'e yapılan hiçbir RAF uçuşu herhangi ölümcül bir kargo taşımıyor" dedi. 

Öte yandan, bugün yapılan eylemin, Akrotiri üssü ABD ve İngiltere tarafından Yemen'e saldırılar için kullanılmadan önce organize edildiği, eylemin üssün İsrail'e lojistik destek için kullanıldığına yönelik 'algıların' olduğu bir dönemde yapıldığı ifade edildi. Yemen'deki Husiler, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırıları gerekçe göstererek Kızıldeniz'de İsrail'e giden gemileri hedef alıyor.

GÜNEY KIBRIS'TA İKİ İNGİLİZ ÜSSÜ

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş anlaşmaları uyarınca İngiltere'nin Kıbrıs topraklarında iki üssü bulunuyor: Dekhelia (Dikelya) ve Akrotiri (Ağrotur).  Ada topraklarının yüzde üçüne tekabül eden büyüklükte olan iki üs egemen statüde. Yani, söz konusu kara parçaları İngiltere'nin egemen toprakları. Bu bölgeleri İngiliz ordusuna mensup yetkililer yönetiyor ve üslerin kendi yargı sistemleri, kolluk kuvvetleri ve itfaiye servisleri bulunuyor. 

Kıbrıs'taki İngiliz üslerinde yerel halktan sınırlı sayıda kişi yaşıyor. Bunlardan bazıları İngiliz pasaportu taşıyor. Soğuk Savaş döneminde Batı bloku için genellikle istihbarat ve askerî destek alanlarında hizmet sunan İngiliz üsleri yeni süreçte Doğu Akdeniz'in genelindeki stratejik diplomatik, askerî meselelerle enerji konusunu yakından takip ediyor. (DIŞ HABERLER)