Yemen'de 6 yıl sonra ilk kez yapılacak uçuş iptal edildi

Yemen'den ateşkes kapsamında 6 yıl sonra Ürdün'e yapılması planlanan ilk ticari uçuşun iptal edildiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemen’den altı yıl sonra kalkması planlanan ilk uçuş süresiz olarak ertelendi. Birleşmiş Milletler’in (BM) aracılığını yaptığı ve uluslarası kamuoyu tarafından tanınan hükümet ve Husi milisler arası geçtiğimiz haftalarda imzalanan ateşkesin bir parçası olması planlanan Sana-Amman uçuşu bugün ertelendi.

2 Nisan’da yürürlüğe giren ve 60 gün süren ateşkes, uluslararası ve bölgesel güçlerin çabaları neticesinde sağlandı. Ancak taraflar haftada üç kez uçuş düzenleme konusunda anlaşmaya varamadığı için birbirlerini suçluyor.

İki tarafın anlaşmasına göre, haftada iki kez Sana-Ürdün ve Sana-Mısır arası uçuşlar düzenlenecekti. Sana’ya hayati ilaçlar dahil elzem ürünlerin girişleri Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyon tarafından engelleniyor.

Sana yönetimi, koalisyondan gerekli izinleri alamadığı için uçuşun ertelendiğini ve bu yüzden ateşkesin ihlal edildiğini aktardı. Yemen hükümeti ise Husi milislerini Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullah’ın üyelerini uçağa gizlice sokmakla suçladı.

BM’nin Yemen özel müzakerecisi Hans Grundberg, uçuşun ertelenmesini endişeyle karşıladığını, tarafların BM ile “uçuşların planlanmış gibi devam etmesini sağlayacak bir çözüm bulunması” çağrısında bulunduğunu aktardı.

2015 yılında, Suudi Arabistan’ın başını çektiği koalisyonun Yemen Devlet Başkanı Abdü-Rabu Mansur Hadi’yi destekleyerek açtığı savaşın bugün gelinen noktasında bölge güçlerin düzenlediği vekalet savaşı meydana gelmiş, 150 binden 14 bin 500'ünün sivil olduğu can kaybı yaşandı. Savaş, dünyanın en trajik insanlık krizlerinden birini yarattı. (DIŞ HABERLER)