Yemeksepeti'nde düşük ücret ve kurye esnaf protestosu: 5 bin 500 TL net maaş istiyoruz

TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube'nin çağrısıyla Yemek Sepeti ve Banabi çalışanları düşük ücret, esnaf kurye dayatması ve sendikasızlaştırmayı protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), Yemek Sepeti ve Banabi depolarındaki sendikalaşma hakkının engellenmesi, sosyal güvenceyi ortadan kaldıran esnaf kurye ve düşük ücret dayatmasına karşı şirketin İstanbul Şişli'deki genel müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme çok sayıda kurye katılırken, işverene sendika hakkını tanıma çağrısı yapıldı.

'5500 TL NET MAAŞ İSTİYORUZ'

İşçiler 5500 TL net maaş, yemek ücretlerinde iyileştirme, yan haklarda iyileştirme ve sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini söylediler.

EYLEME KATILDI, VARDİYASI BİTİRİLDİ: BUGÜN BİZE EKMEK YOK

Basın açıklamasına yarım saatlik molasından katılan kuryeler, müdür baskısına maruz kaldı. Günlük vardiyası sona erdirilen Karataş tepkisini, "Bugün bize ekmek yok" sözleriyle getirdi.
.

ESNAF KURYE MODELİNE TEPKİ

Sendikanın açıklamasında ise Yemeksepeti'nin esnaf kurye modeliyle, güvencesiz ve esnek koşullarda işçi çalıştırdığı belirtildi. Performans baskısı altında çalıştırılan kuryelerin prim ücretlerinin düşürüldüğü ve sözleşmeleri dahi yenilenmeden asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırıldıkları, işten atılmakla tehdit edildikleri ifade edildi. Ayrıca Yemeksepeti'nin işyeri NACE kodunu değiştirerek çalışanların sendikalaşma hakkını engellemeye çalıştığı ifade edildi.

 

'SİGORTASIZ ÇALIŞMA VE ENFLASYONUN ALTINDA ZAM DAYATILIYOR'

 TÜMTİS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ersin Türkmen, iş hacmini her yıl büyüten Yemeksepeti'nin özellikle pandemi döneminde kârını ikiye katladığını belirterek, "Çalışanlara ise düşük ücreti reva görüyor, işçilerin, sendika hakkını tanımıyor. Esnaf kurye modeli adı altında sigortasız, güvencesiz, esnek ve sendikasız çalışmaya zorluyor. Basın açıklamamızdan haberdar olan işveren dün akşam geç saatlerde ücret artış oranlarını (yüzde 32,7) açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının ve asgari ücret artış oranının bile gerisinde bir artış oranıyla adeta işçilerle dalga geçti" dedi.

 'İŞÇİLER SEFALET ZAMMINI ASLA KABUL ETMEYECEK'

İşverenin ilan ettiği enflasyon oranlarının altında olan ücret artış oranlarını kabul etmediklerini belirten Türkmen, şunları söyledi: "Ücret ve prim artış taleplerimiz kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz. Bugün, asgari ücretin temel ihtiyaçları bile karşılamaya derman olamadığı, TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 36'lara dayandığı koşullarda yapılan bu zammın kabul edilebilir bir tarafı bulunmamaktadır. Başta gıda maddeleri olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar sebebiyle alım gücü gerilemiştir. İşçiler ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez hale gelmiştir. Bu nedenle Yemeksepeti işçileri, sefalet ücretini asla kabul etmeyecektir. TÜİK tarafından açıklanan sahte enflasyon oranında değil gerçek enflasyon oranında bir ücret artışı yapılmalıdır. En düşük ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır."

.
HAK EDİŞLERİ 2500 LİRAYA İNİYOR

Esnaf kurye modelinde çalışanlar kendi araçlarıyla dağıtım yapıyor ve akaryakıt, Bağ-Kur ödemesi ile günlük yemek masrafları gibi tüm giderlerini kendileri ödüyor. Örneğin Scotty’deki aylık hak ediş 9 bin TL+KDV ancak bu masraflar düşüldüğünde geriye net 2500 lira civarı bir para kalıyor.


Yemeksepeti kuryeleri İzmir'de de eylemdeydi. İşçiler, "Haklarımızı kimseye yedirmeyiz. Maaş, prim, ek ücretler, can güvenliği, sendikalaşma ve tüm haklarımızı alacağız" diyerek, haklarını talep etti.

Eskişehir'de de  kuryeler düşük ücret nedeniyle açıklama yaptı. 

Eskişehir'de de Yemeksepeti Banabi kuryeleri de düşük ücretler nedeniyle kontak kapattı. Geçinebilecek bir ücret zammı isteyen, sendikalaşma ve prim hakkı talep eden işçiler, Eskişehir'de şirketin deposu önünde toplandı. İşçiler sendikal hakların kabul edilmesini, 5500 net maaş istiyor.

"Bu şirket bizim sayemizde büyüdü" diyen işçiler şirket yetkilileriyle görüşme talep etti. İşçiler yaptığı açıklamada, “İnsanca çalışma koşulu istiyoruz. Yapılan zamlar hiçbirimizi tatmin etmedi. Bu zamlardan kaynaklı kontak kapatmış bulunmaktayız. DİSK- Nakliyat İş sendikası ile beraber bu yola çıktık. Bizim şu an da tek yaptığımız şey yüksek mercideki insanlarla, yöneticilerimizle konuşup hakkımız olanı almak. Buradaki arkadaşlarımız sadece ve sadece çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.  Bizim taleplerimizi göz önünde bulundurup, taleplerimizi karşılayın. Bizim tek istediğimiz bu” dedi.