YAZARLAR

Alman klasiği currywurst

Ben bugün size Almanların sosis servisi için kullandığı körili bir sosun tarifini vereceğim. Bu sos ile servis ettikleri sosislerin adı currywurst. Özellikle birkaç bira sonrası tercih edilen bir yemek. Bizde de son dönemde piyasada bulunan daha üst kalite sosislerle çok yakışacak bir sos. 

.

Malumunuz olduğu üzere yurt dışına seyahate gitmek bu aralar neredeyse imkansız, bir o kadar da gereksiz. Covid bitse Euro’nun geldiği hal içler acısı, Papua Yeni Gine Kinası bile 2 TL’den daha değerli olmuş. Neyse ki ülkede 2 milyon buzdolabı satılıyor da uçuyoruz.

Benim gibi özellikle iş dolayısıyla bir zamanlar çok seyahat etmişseniz, hele bir de gittiğiniz yerlerin yerel lezzetlerine de merakınız varsa, bu nadas döneminde bazen eski tattığınız lezzetleri de daha çok özleyebiliyorsunuz haliyle.

Almanya’dan bir tarif vereceğim bu hafta. Alman yemekleri dediğinizde genelde benim ilk aklıma gelenler sosis, patatesli yemekler, pretzel ve sauerkraut oluyor. Almanlar gerçekten sosisleri ile meşhurlar, sokakta neredeyse her sokakta kocaman sosisleri küçücük ekmeklerle servis eden sandviççilere rastlamak mümkün. Geleneksel olarak sosisler ağırlıklı olarak domuz eti olsa da, dana ve tavuk ile yapılmış sosisler de tercihe bağlı servis edilmekte. Bir gün yolunuz düşecek olursa ve daha önce denemediyseniz bu lezzetli sokak yemeklerini mutlaka deneyin.

Ben bugün size Almanların sosis servisi için kullandığı körili bir sosun tarifini vereceğim. Bu sos ile servis ettikleri sosislerin adı currywurst. Özellikle birkaç bira sonrası tercih edilen bir yemek. Bizde de son dönemde piyasada bulunan daha üst kalite sosislerle çok yakışacak bir sos.

MALZEMELER

-2 yemek kaşığı sıvı yağ

-1 küçük boy kuru soğan (rendelenmiş)

-1 tatlı kaşığı hardal tohumu ya da tozu

-1 tatlı kaşığı köri

-1/2 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

-1/4 tatlı kaşığı muskat rendesi

-1 adet yıldız anason

-1 çay bardağı ketçap

-750 gram kadar sosis

YAPILIŞI

Bir yemek kaşığı yağı orta boy bir sos tenceresinde ısıtın, soğan ve hardal tozu ekleyin ve soğanlar pembeleşene kadar 3-4 dakika kavurun. Köri, anason, muskat ve karabiberi ekleyin ve kokuları çıkana kadar bir dakika daha kavurun. Ketçabı ekleyin, sosu hafifçe kaynatarak 5-6 dakika kadar çektirin. Sos yoğun kıvamlı ve lezzetli bir hale gelmelidir, pişirme sonunda yıldız anasonu çıkarmayı unutmayın.

Bu sosun yanına ayrı bir tavada bir yemek kaşığı yağ ile sosislerinizi pişirin. Currywurst Almanya’da geleneksel olarak sosisler birer parmak kalınlığında dilimlenmiş ve üzerine bolca sos dökülmüş halde, üzerine tekrar biraz köri serpilerek ve kürdan batırılarak patates kızartması ile birlikte servis edilmektedir.

Bu arada sosu birkaç gün önce hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz, ancak servis edilirken mutlaka ısıtılmalıdır. Sosisin yanı sıra kızarmış tavuk ile de çok yakışan bir sostur. İsteğe bağlı olarak biraz acı da ekleyebilirsiniz.

Keyifli bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.