YAZARLAR

Latin Amerika’nın mükemmel sosu: Chimichurri

Chimichurri genellikle kırmızı et ile servis edilse de, beyaz et ve balıklarla da çok yakışan bir lezzete sahip. Geleneksel olarak bıçakla ince kıyılarak veya havanda dövülerek hazırlanan bir sos, ancak elbette bir blender ile de birkaç saniye içinde hazır etmek mümkün.

.

Türkiye’de Latin Amerika lokantalarını bulmak çok kolay değil. Dünyanın belki de en iyi et restoranları bu coğrafyada, özellikle de Arjantin’de. Ancak bizim gibi etobur kültüre sahip bir ülkede bu mutfaklara çok fazla bir talep olmuyor, muhtemelen kendi mangal kültürümüz ve esasında bu tür restoranların esas başarısını borçlu olduğu, Arjantin’den gelmiş etlerin mevcut olmaması da muhtemel bir sebep.

Ancak, eğer bir şekilde bu ülkeye şansınız ve imkanınız olup yolunuz düştüyse, ya da bir Arjantin restoranına yurt dışında gittiyseniz, etlerin yanında servis edilen o yeşil ve çok lezzetli sosu tatmış olmanız çok yüksek bir ihtimal. İşte bugünkü konumuz o nefis sos.

Kendisinin adı chimichurri. Arjantin ve Uruguay kökenli, özellikle ızgarada pişirilmiş etlerin yanına servis edilen bir sos. Kelime kökeni olarak, Baskça “gelişigüzel karışım” gibi bir anlama gelen tximitxurri sözcüğünden geldiği tahmin ediliyor. 19. yüzyılda Arjantin’e çok sayıda Bask göçmenin gittiği düşünülürse de oldukça akla yakın bir açıklama bu.

Chimichurri genellikle kırmızı et ile servis edilse de, beyaz et ve balıklarla da çok yakışan bir lezzete sahip. Geleneksel olarak bıçakla ince kıyılarak veya havanda dövülerek hazırlanan bir sos, ancak elbette bir blender ile de birkaç saniye içinde hazır etmek mümkün. Neticede malzemeler aynı olduğundan lezzet çok fark etmiyor, tercih sizin o nedenle.

MALZEMELER

.

½ demet maydanoz

2 çorba kaşığı taze kekik

4 diş sarımsak

2 sap taze soğan

1  kırmızı chili biber (acı istenmiyorsa ½ kapya biber)

2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1 yemek kaşığı limon suyu

½ çay bardağı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

İsteğe bağlı diğer otlar: Fesleğen, kişniş

YAPILIŞI

Chimichurri yapmadan önce, tüm malzemeleri çok ince kıymak gerekiyor. Dediğim gibi bunu keskin bir bıçakla yapmak en zevklisi aslında ama biraz zaman gerektiriyor. Bir de gerçekten keskin bir bıçağınız yoksa hiç buna girişmeyin bile, çünkü amacımız otları incecik kıymak, onları kör bir bıçakla ezip ziyan etmek değil. Keskin bıçak yoksa bir blender ile hazırlayın, ancak bir not, otların görünmez hale gelmesini istemiyoruz, ona göre kısa sürede işlemi bitirmelisiniz.

Eğer acı chili biber kullanacaksanız, çekirdeklerini çıkarmanızı öneririm, aynı şey kapya biber için de geçerli aslında, biber çekirdeğini bu sosun içerisinde istemiyoruz. Bir de ben limon kabuğu da ekledim bir iki denememde ve çok iyi sonuç aldım, geleneksel tarifte olmasa da deneyebilirsiniz. Yine geleneksel tarifte limon yerine lime kullanılıyor, bulabiliyorsanız o şekilde daha lezzetli oluyor.

Geri kalan süreç oldukça basit, tüm katı malzemeleri iyice ince kıyıp, sıvı olanlarla karıştırıyoruz. Sirke ve limon suyunu da yine ne kadar asitli bir lezzet istediğinize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz. Tuz ve karabiber miktarlarını da ağız tadımıza uyacak şekilde ayarlıyoruz. Bazı tariflerde şeker kullanıldığını da gördüm, hafifçe Uzak Doğu esintisi de olsun derseniz bunu da denemek mümkün elbette. Ben özellikle kişnişi bu sosa çok yakıştırıyorum, ama isterseniz fesleğen de eklemek mümkün. chimichurri'yi buzdolabında bekletmek kaydıyla iki güne kadar da kullanabilirsiniz.

Keyifli bir pazar günü ve mutlu bayramlar diliyorum.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.