YAZARLAR

Grafik tasarımcılara mühim havadis

Türkiye’de grafik tasarımın belleği niteliğindeki Grafik Tasarım Sergisi bu yıl ilk kez çevrimiçi düzenlenecek. 1981’den bugüne dek yapılan, bu yıl 39’ncu kez yapılacak etkinliğe erken katılım için son gün 7 Ağustos, son katılım tarihi 4 Eylül 2020... 

Geçtiğimiz hafta içinde, Grafikerler Meslek Kuruluşu adına Seda Akgül’den önemli bir duyuru ulaştı. Bu haftaki köşemi bu duyurunun anonsu adına değerlendirmek istiyorum:

39. Grafik Tasarım Sergisi’ne başvuru süreci başladı. 1981 yılından bu yana düzenlenen ve Türkiye’de grafik tasarıma ilişkin ciddi bir bellek oluşturan sergide, Grafik Tasarım Ödülleri’nin yanı sıra pek çok özel ödül de sahibini bulacak. Sergiye erken katılım için son gün 7 Ağustos; son katılım tarihi ise 4 Eylül 2020.

Kurukahveci Mehmet Efendi ana sponsorluğunda düzenlenen sergi, bu yıl ilk kez ‘çevrimiçi’ gerçekleşiyor olacak. Ödüller yine, Kasım ayında düzenlenecek bir çevrimiçi yayınla açıklanacak. Eylül 2019 itibarıyla üretilmiş işlerden oluşacak sergiye, bu yıl yeni eklenen kategori olan ‘Yönlendirme Tasarımı’ dahil, 24 kategoride başvuru yapılabiliyor. Kasım ayında başlayacak çevrimiçi sergiyle Türkiye çapında geniş bir izleyici kitlesine ulaşmayı hedeflemekle birlikte, yeni normal sürecindeki gelişmelere bağlı olarak, farklı şehirleri kapsayan gezici sergi ve etkinlikler de Grafik Tasarım Sergisi’nin programında yer alıyor.

Serginin görsel kimlik tasarımı, geçtiğimiz yılki yarışmada Kurumsal Kimlik, Hareketli Görüntü, Tanıtım Eşyası Üzeri Grafik Tasarım olmak üzere üç kategoride En İyi Ödülü, pek çok kategoride de başarı ödülü kazanan Önder Sakıp Dündar tarafından gerçekleştirilmiş.

39. Grafik Tasarım Yarışması’nın seçici kurulunda bu yıl Başar Bellisan, Can Dağlı, Emrah Yücel, Esen Karol, Ozan Akkoyun, Ömer Durmaz ve Zeynep Orbay; Öğrenci Projeleri seçici kurulunda ise, Handan Tepe, Selin Estroti ve Turgut Erentürk yer alıyor. GMK Özel Ödülleri seçici kurulu da, Ayşe Barın Arıbaş ve Cahit Çetinsu’dan oluşuyor.

GMK ödüllerinin yanı sıra Bikem Özsunay Vakfı Yılın Öğrenci Projesi Ödülü, Eczacıbaşı Yılın Genç Grafik Tasarımcısı Ödülü, Emin Barın Logotayp Ödülü, İhap Hulusi Afiş Ödülü, Sait Maden Tipografi Ödülü ve TÜYAP Kitap Kapağı Ödülü, bu yıl yine ilgili kurum ve kuruluşların uzun yıllardır süregelen katkılarıyla verilmeye devam ediyor. GMK üyesi olma koşulu aranmaksızın tüm grafik tasarımcıların Eylül 2019 itibarıyla ürettikleri işleriyle 24 kategoride başvurabileceği sergiye ilişkin ayrıntılı bilgi ve başvuru için 39.gmk.org.tr adresi de ziyaret edilebiliyor.

Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK), 1978 yılında İstanbul’da kurulmuş bulunuyor. Reklam ajanslarının ve tasarım stüdyolarının yaratıcı kadrolarından, akademisyenler ve öğrencilere uzanan bir üye yelpazesine sahip kuruluş; Türkiye’de grafik tasarımın gelişmesi, bu alanda üretim yapan tasarımcıların bir araya gelmesi ve mesleki haklarının korunması amaçlarını taşıyor. 38 yıldır düzenlediği Grafik Tasarım Sergisi ve yayınlarıyla Türkiye’de grafik tasarım alanında ciddi bir bellek oluşturan GMK, 1993 yılından beri Uluslararası Tasarım Konseyi (Ico-D) üyesi.

Grafik Tasarım Sergileri, Türkiye’nin köklü ve önemli tasarım etkinliklerinden biri. GMK’nin ifadesi ile, bir yılın tasarımlarını çeşitli kategorilerde ve toplu olarak görme olanağını sunan sergi, başlangıcından bu yana iş, üretim, kültür dünyası ve toplum ile grafik tasarım arasındaki bağı kuvvetlendirmeyi, farklı kuşaktan ve farklı tasarım anlayışlarına sahip meslektaşlar arasında bir kültürel alışveriş ve etkileşim platformu yaratmayı, genç tasarımcıları desteklemeyi ve teşvik etmeyi amaçlıyor.

2018 yılında, Asya bölgesinin önde gelen konsept ve tasarım yayınlarından Design 360° Magazine, “Avrupa Grafik Tasarımındaki Yeni Aktör” olarak nitelendirdiği GMK ve Grafik Tasarım Sergisi’ne detaylı yer ayırmıştı.