YAZARLAR

Kahvaltı kaçamağı: Pişi

Mayalanma süresinin sonuna doğru bir tavada yağ kızdırın, pişirmeye başlarken yağın gerçekten sıcak olması önemli, yoksa pişiler oldukça ağır olacaktır. Sonrasında hamuru yaklaşık 50 gramlık parçalara ayırıp dilediğiniz gibi şekillendirin, bu miktarlara göre 14-15 civarı pişi çıkacaktır, kızgın yağın içerisinde her iki yüzlerini de güzelce kızartıp sıcak sıcak tüketin.

Pazar kahvaltıları benim için her zaman önemli oldu. Bütün ailenin birlikte oturduğu, normalden uzun süren, daha çok çeşidin olduğu sofralar. Elbette günümüz ekonomik mucizesi içerisinde çeşit artırmak artık pek kolay değil, örneğin peynir fiyatlarına baktığım zaman bana bir şeyler oluyor. Ama olsun, Ayasofya cami oldu ya, Bergama Tulumu’nun kilosu 90 TL olsa ne yazar değil mi?

Neyse bunlar benim konularım değil. Diyeceğim şu, peynir de dahil her şey bu kadar pahalıyken çeşitlilik yapmak isterseniz, farklı şeyler de düşünmek gerekir. Bugün size güzel bir pişi tarifi vereyim. Hem düşük maliyetli, hem lezzetli, hem de pişerken evi olağanüstü kokuya boğan bir kahvaltılık.

Malzemeler:

500 gr un

10 gr tuz

20 gr toz şeker

120 gr ılık su

180 gr ılık süt

30 gr yaş maya

Kızartmalık yağ

Ilık su ve sütü büyük bir kaba alın, içerisine maya ve şekeri ekleyip iyice karıştırın. Ilık derken, mayanın aktif olması için en iyi sıcaklık, 30-35 derece civarıdır, parmağınızı içine değdirdiğinizde sanki bir yere değmiyormuş gibi, ne soğuk ne de sıcak hissediyorsanız doğru sıcaklık seviyesidir, elbette bir termometre ile bu da daha kolay. Mayanın köpürmesi için bir on dakika bekleyin.

Bir başka kapta un ve tuzu ekleyip kuru kuru iyice karıştırın. Köpüren mayalı karışımın içerisine yavaş yavaş ekleyip karıştırmaya başlayın. Bütün un eklendikten ve bir araya geldikten sonra da, hamur pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 5-10 dakika yoğurun. Bir kaba koyup, üzerini streç film veya nemli bir bezle kapatın, bir saat mayalanmaya bırakın.

Mayalanma süresinin sonuna doğru bir tavada yağ kızdırın, pişirmeye başlarken yağın gerçekten sıcak olması önemli, yoksa pişiler oldukça ağır olacaktır. Sonrasında hamuru yaklaşık 50 gramlık parçalara ayırıp dilediğiniz gibi şekillendirin, bu miktarlara göre 14-15 civarı pişi çıkacaktır, kızgın yağın içerisinde her iki yüzlerini de güzelce kızartıp sıcak sıcak tüketin.

Keyifli bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR