YAZARLAR

Karides güveç

İtiraf edeyim, aslında bu hafta ne yazayım diye düşünürken, dün akşam kayınbiraderimin “Antalya’da pazarda İstanbul’un üçte biri fiyata ayıklanmış karides vardı, aldım ama nasıl yapılır onu da bilmiyorum ki” demesi rol oynamış olabilir. Madem yardımcı olmaya niyetlendim, bari bunu yazıya dökeyim,

.

Çocukluğumda en sevdiğim yiyeceklerden bir tanesi karidesti. Bulduğum zaman bol bol yerdim, hele ki güvecine bayılırdım. Sonra bir gün bozuk bir karidese denk geldim ve yıllarca ne karides ne de kalamar yiyemedim, ne zaman yesem midem alt üst oldu.

Sonra yavaş yavaş bu durum ortadan kalktı. Hâlâ gittiğim bir yerde karides ve kalamarla karşılaştığımda biraz tedirgin yaklaşıyorum ama artık o etki pek yok. Özellikle taze karides ve kalamara denk gelebilirsem sorunsuz tüketebiliyorum. Elbette bunu bizim memleketin çoğu restoranında bulmak her zaman kolay değil maalesef, bizimkiler çoğunlukla kolaya alışmışlar, toptancıdan donmuşu alıp dolaba atıyorlar, müşteri isteyince şip şak hazırlıyorlar. Eskiden euro daha normal ve korona virüsü nedeniyle seyahat kısıtlamaları da yok iken (ne kadar uzun zaman önce değil mi?) ara sıra Yunan adalarına gittiğimizde bu tür lezzetleri çok keyifli ve lezzetli aynı zamanda da ucuza bulmak mümkündü. Şimdi o günler uzak bir hayal gibi.

Bir de itiraf edeyim, aslında bu hafta ne yazayım diye düşünürken, dün akşam kayınbiraderimin “Antalya’da pazarda İstanbul’un üçte biri fiyata ayıklanmış karides vardı, aldım ama nasıl yapılır onu da bilmiyorum ki” demesi rol oynamış olabilir. Madem yardımcı olmaya niyetlendim, bari bunu yazıya dökeyim, şu dönemde benim gibi kalabalık restoranlara gitmeye tedirgin olanlara belki bir faydam dokunur dedim. Buyurun başlayalım...

MALZEMELER

500 gr. ayıklanmış karides

250 gr. kestane mantarı

3 iri diş sarımsak

4 adet sivri biber

2 adet domates

2 adet arpacık soğanı (ya da yarım kuru soğan)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tereyağı

50 gr. rendelenmiş kaşar

Tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber

Öncelikle mantarları irice doğrayın. Soğan ve sarımsakları ince küpler halinde doğrayın, biberleri ince dilimleyin, domatesleri de kabuklarını soyduktan sonra yine küp küp doğrayın.

Bir tavaya zeytinyağı koyun, yüksek ateşte soğanları ekleyin, 2 dakika çevirdikten sonra mantar, biber ve domatesleri ekleyip, tuz ve karabiber ekleyip sotelemeye devam edin. 5 dakika sonra sarımsakları da ekleyin. Yine bir 5 dakika sonra da karidesleri tavaya koyun. Karides çok hızlı piştiği için onları en son ekliyoruz. İki üç dakika kadar soteledikten sonra tavanın altını kapatın. Sosun tuzunu kontrol edin, pul biber ekleyin ve güveç kaplarına karidesleri doldurun. Tereyağını parçalar halinde güveçlerin sağına soluna yerleştirin, son olarak ise üstüne rendelenmiş kaşar gezdirip, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında peynir eriyip hafifçe kızarana kadar, yaklaşık 5 dakika pişirin. Suyuna ekmek banıp yemek adettendir, gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz bence.

Keyifli bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.