YAZARLAR

En kolay ekmek: Ciabatta

Bugün size son derece basit ve zahmetsiz bir ekmek tarifi vereceğim. Yoğurmak yok, toplasanız 10 dakika işçilik ya var ya yok, biraz zaman istiyor, toplamda 3 buçuk saat gibi bir süre gerekiyor ama enfes sandviçler yapabileceğiniz ekmekler elde edebiliyorsunuz. Bu tarifle birlikte ben de daha sık ekmek yapmaya başladım açıkçası.

.

Bu pandemi döneminin özellikle ilk haftaları bir ekmek çılgınlığı yaşadık. Marketlerde un, maya kalmadı, herkes evde anormal ekmek tarifleri denedi. Birçok arkadaşım ekşi mayalarına verdikleri isimlerden bahsetmeye başladı. Güzel güzel delirdik hep beraber.

Ekmek yapmak aslında çok keyifli de bir iş, özellikle pişerken eve dolan kokunun tarifi yok. Ama işte ekşi maya falan uzun iş, yoğurmak falan da yorucu iş, elinize hamur yapışıp kalıyor falan diyenler de oldukça kalabalık.

İşte bugün size bu şikayetleri ortadan kaldıracak son derece basit ve zahmetsiz bir ekmek tarifi vereceğim. Yoğurmak yok, toplasanız 10 dakika işçilik ya var ya yok, biraz zaman istiyor, toplamda 3 buçuk saat gibi bir süre gerekiyor ama enfes sandviçler yapabileceğiniz ekmekler elde edebiliyorsunuz. Bu tarifle birlikte ben de daha sık ekmek yapmaya başladım açıkçası.

MALZEMELER

400 gr. un (varsa ekmeklik, yoksa çok amaçlı)

Ayrıca bir miktar un son aşamada gerekecek

320 gr. su

30 ml. zeytinyağı

8 gr. tuz

2 gr. kuru maya

Aynı pizza tarifimde olduğu gibi, bu tarifi yaparken de bir tartı ve plastik hamur kazıyıcı kullanmanızı tavsiye ediyorum. Yüzde 80 hidrasyonlu bir ekmek yapıyoruz, elle şekillendirmek pek kolay olmayabilir, hamur kazıyıcıyla ben iyi sonuç alıyorum.

Önce bir kabın içerisinde suyu ve mayayı iyice karıştırın. Suyun ılıkça olmasını öneririm, yaklaşık 30-35 derece mayanın daha iyi çalıştığı sıcaklık aralığıdır. Maya hafifçe köpürmeye başladığında önce zeytinyağını, sonra unu ve en son tuzu da aynı kaba ekleyin. Bir spatula yardımıyla malzemeleri karıştırmaya başlayın. Bu aşamada ben silikon spatulaların daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum bu arada. Bütün malzemelerin iyice karışmasını sağlamanız gerekiyor, ortada tanecik halinde un kalmamalı, bu da yaklaşık 7-8 dakika sürüyor benim hızımda. Bu karışma işlemi bittikten sonra kabınızın üzerini bir streç film, duş bonesi, kapak gibi hava geçirmeyen bir şeyle kapatın ve oda sıcaklığında 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın.

45 dakikanın sonunda katlama işlemlerine başlayacağız. Bu işlem undaki glutenin gelişimini sağlayacak. Bir kaba su koyun, ellerinizi güzelce ıslatın, hamurun bir kenarından tutup hafifçe sallaya sallaya yukarı doğru esnetin. Hamur yırtılmaya başlayacak gibi hissettiğiniz noktada bu esnettiğiniz parçayı hamurun üzerine kapayın, bu işlemi hamuru dörtgen bir şekil gibi düşünerek her bir kenar için uygulayın. Eğer yuvarlak bir kap kullanıyorsanız, orada da döndüre döndüre bu katlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İlk tur katlamada çok esneme olmayacak. Şimdi hamurun üzerini tekrar film veya kapak ile kapatın.

Bir 45 dakika daha bekledikten sonra yine aynı şekilde tüm kenarları katlayın. Bu turda hamurun elastikliğinin fark edilir şekilde arttığını göreceksiniz. Hamurda gluten oluşumu güçleniyor. Tekrar üzerini kapatıp bir 45 dakika daha bekleyin. Üçüncü ve son katlamayı da aynı şekilde yapıp hamurun üzerini kapatın, bir 45 dakika daha bekleyin.

Şimdi fırınınızı 220 dereceye ısıtmaya başlayın. Bir çalışma yüzeyine bir süzgeç veya elek ile hamurun rahatça sığacağı kadar bir un tabakası serpin. Kabınızı bu unlu yüzey üzerinde ters çevirin ve hamurun düşmesini bekleyin (şeffaf kaplarda bunu izlemek bana çok keyif veriyor, kendimi tuhaf hissetmeli miyim acaba?). Kabı kenara alın ve hamurun üzerine de yine elek veya süzgeçle un serpin. Çok kalın bir tabaka istemiyoruz ama üzerinin neredeyse tamamen ince bir un tabakasıyla kaplanması bu aşamada yapacağınız işlemler için gerekiyor.

Hamur kazıyıcınızı da bir güzel unlayıp, hamuru kenarlarından kazıyıcı ile iterek dörtgen bir şekil verin. Sonra kazıyıcıyı tekrar unlayın, hamurunuzu dört parçaya bölün ve yine kazıyıcı ile kenarlarını iterek dörtgen ekmekler oluşturun. Üzerine kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisinde parçaları birbirlerine ve tepsinin kenarlarına olabildiğince uzak olacak şekilde yerleştirin. Gerekirse fırın kağıdını ortadan bir kasis gibi yukarı kıvırarak bir bölme de oluşturabilirsiniz, bunu yaparsanız ekmeklerin kenarlarının bu yükseltiye çok temas etmemesini sağlayın, yapışma olabiliyor, tecrübeyle sabit. İkinci bir tepsiyi ters olarak tepsinin üzerine kapatıp son bir yarım saat daha bekletin.

Sonra artık ısınmış olan fırınınıza ekmekleri yerleştirin, ve bekleyin. Fırın performansına bağlı olarak 15 ila 20 dakika bir sürede çok lezzetli ekmekleriniz hazır olacak. Başta da yazdığım gibi bu ekmekle yaptığım sandviçleri çok seviyorum.

Sağlıklı keyifli bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.