YAZARLAR

Göç filmleri yola düştü

14-21 Haziran arasında yeni bir tematik film festivali başlıyor. Uluslararası Göç Filmleri Festivali, göçün, göçmenin, mültecinin sinemaya yansıyan yüzüne odaklanıyor. Bir hafta boyunca mülteciliğin sanattaki karşılığını online olarak Göç Filmleri Festivali’nden izleyebileceğiz.

14-21 Haziran arasında yeni bir tematik film festivali başlıyor. Uluslararası Göç Filmleri Festivali, göçün, göçmenin, mültecinin sinemaya yansıyan yüzüne odaklanıyor. Bir hafta boyunca mülteciliğin sanattaki karşılığını online olarak Göç Filmleri Festivali’nden izleyebileceğiz.

Son beş yıldır mültecilik ve göçmenlik, film festivallerinde farklı film türlerinde karşımıza sıklıkla çıkmaya başladı. Özellikle Batı merkezli çok sayıda yapımla, mültecilerin Avrupa’ya geliş hikayeleri özelinde zengin bir literatür oluştu. Ödüllerin önemli bir kısmı da bu konu ve kavram özelinde çekilen filmlere verildi. Batılılar mültecileri ülkelerinde görmekten hoşnut olmasalar da festivallerinde ağırlamaktan hoşnut görünüyorlar.

Asya’nın farklı ülkelerinden adı konulmamış bir kavimler göçü olarak Batıya yapılan göç halinin müsebbibi, Asya ülkelerinin yönetim problemleri, savaşlar ve kıtlık gibi görünse de bu görünümün arka planında Batı devletlerinin tüccar zihniyetleri de önemli bir rol oynuyor. Festivallerde gördüğümüz filmlerin önemli bir kısmı mülteciliğin bireysel tahribatlarına odaklansa da Batıya sığınan milyonlarca insanın yurtlarında kalamamalarının sebeplerini Batılıların; Asya ve Afrika kıtasını sömürülecek coğrafyalar olarak görmelerindeki ısrardan bağımsız düşünemeyiz.

Türkiye, farklı ülkelerden milyonlarca mültecinin en önemli duraklarından biri. Henüz bir mülteci bakanlığımız yok ve entegrasyon birimlerimiz görünüşe göre oldukça zayıf. Devletin mültecilerin yaşam koşulları ve onların varlığını vatandaşlarına anlatması noktasında karnesinin bol zayıflı olduğunu söylemek zor değil. Tablo bu şekildeyken Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün doğrudan müdahil olup bir göç filmleri festivali organize etmesi oldukça olumlu bir gelişme.

GÖÇ YOLUNDAN JÜRİLER... 

Altı kategoride uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmlerin gösterileceği festivalde Uzun Metraj Yarışması’nda Jüri Başkanı’nın Nuri Bilge Ceylan olacağı duyuruldu. Ceylan’la birlikte 7 kişilik jüri filmleri değerlendirecek. Yarışma filmleri, ABD'li oyuncu ve yönetmen Danny Lebern Glover, Bosna Hersekli oyuncu Emir Hadzihafizbegovic, Çin asıllı ABD'li oyuncu Joan Chen, Danimarkalı yönetmen Lone Scherfig, üç Oscar ödüllü İngiliz kostüm tasarımcısı Sandy Powell ve İran'ın Cannes ödüllü oyuncusu Seyyid Şahap Hüseyni'den oluşan jüri heyeti karşısına çıkacak. Jürilerin ülkelerine baktığımızda adeta mültecilerin Avrupa’ya geçiş hattını takip eden bir seyir görüyoruz.

50'DEN FAZLA GÖÇ FİLMİ ONLİNE 

50’den fazla filmin dijital ortamda seyirciyle buluşacağı festivalde farklı coğrafyalardan filmler görmek olası. Afrika, Çin, İran, Türkiye, Balkanlar ve Avrupa merkezli filmler var. Yarışmalarda 26 bin Euro ödül dağıtılacağı duyurulan festivalde hem kısa metraj hem de uzun metraj filmlere ayrı ödüller verilecek.

Online olarak farklı uzmanların söyleşiler yapacak olmaları da festivalin artılarından biri. Sinema, Mimarlık ve Kent Küratörü, 360 Filmlerde Hikâye Anlatımı ve Oyunculuk, Göç Yollarında Oyunculuk Deneyimleri, Sinemada Kötü Çeviri Neler Kaybettiriyor? Benim gözüme çarpan sohbet konularından bazıları.

Hâlâ vaktimizin çoğunu evlerimizde geçiriyorken online izlenebilecek tematik bir film festivalinin organize edilmesi, üstelik bu temanın tüm dünyanın ortak bir derdi olan göç ve göçmenlik olması oldukça önemli bir çerçeve. Umarım her yıl bu eksende devamı sağlanabilir. Devlet aklının, fazlaca belirginleştirildiği sanat projelerinde ortaya çıkan tahribatlar da fark edilip zaman içinde sivil alanların festivaldeki ağırlığı artarsa her yıl düzenlenecek bir Göç Filmleri Festivali önemli bir farkındalık yaratacaktır.


Rıza Oylum Kimdir?

1984 İstanbul doğumlu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, Trakya Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Varlık, Virgül, Agora, RadikalGenç, Birgün, Cumhuriyet Kitap, Film Arası, Kitapçı, Sendika.org, ve Edebiyathaber.net gibi farklı mecralarda sinema ve edebiyat merkezli metinler yayımladı. Uzakdoğu Sineması, Rus Sineması, Alman Sineması, Ortadoğu Sineması, Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri, Doksanlar, Dünya Yazarlarından Yazarlık Dersleri ve İran Sineması kitaplarını yazdı. Ulusal ve uluslararası festivallerde jüri, küratör ve yayın editörü görevlerinde bulundu. Türkiye’de ve yurtdışında ülke sinemaları üstüne konferanslar verip workshoplar yaptı. Halihâzırda bir vakıf üniversitesinde sinema tarihi dersleri veriyor. Seyyah Kitap’ın genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.