YAZARLAR

Amedspor kongre yapacak!

Amedspor kongresinin en değerli işi, bir yönetim seçmek değildir. Hatta hemen yarın yeterli paraya ulaşmak da değildir. Amedspor kongresinin en öncelikli görevi, sportif faaliyeti her şeyi ile yerelleştirecek bir perspektife sahip olmaktır.

Yapmalıdır da. Ama kongre yapmaktan daha değerli olan olgu, kongrenin hangi meseleleri dikkate değer olarak ilan edeceğidir. Her şeyden önce Amedspor, kendisine ‘’gerçeklik’’ aynasında bakabilme cesareti göstererek, makus talihini kıracak radikal kararlar alabilmelidir. Amedspor’un sportif faaliyetlerle ürettiği yeterli öz sermayesi yok. Basitçe ifade edeyim, Amedspor kendisine bir sezon bile yetecek sermayeden yoksun. Ne maç gelirleri, ne sponsorluk gelirleri ne de diğer kalemlerden elde ettiği gelirler, bir sezonu bile istikrar içinde geçirmesine ve sorunsuz yönetmesine imkan vermiyor.

En başarılı olduğu 2015/2016 sezonu dahil, Amedspor’un mali portresi, hep finansal yetersizliklere işaret etmiştir. İşbaşına gelen bütün yönetimlerin seçilme kriterleri, sportif yönetim becerisi değil, finansal açmazlara sözüm ona çare arayışları olmuştur. Bu bakımdan Amedspor’un finans ve mali portresi, gerçeklikle doğru ilişkiler kurmasının önünde engel olmuştur. Deyim uygunsa sırf bu yüzden Amedspor, arafta çarmıha gerilmiş Mesih gibi acı çekiyor. Sermayenin kökeni, yapısı ve bileşenleri bakımından Amedspor, hem çok zayıf bir bütçeye sahip hem de söz konusu bütçede hiçbir zaman bir denklik oluşmuyor.

Durum bütün yönleriyle, tabloyu bu haliyle resmediyorken, işbaşına gelen bütün yönetim kurulları, istisnasız hepsi, akut transfer hastalığıyla, eldeki üç beş kuruşu da çarçur etmekte hiç beis görmemiştir. Deyim uygunsa Amedspor yönetimlerinin başat özeliği, transfer saçmalığıyla, borcu büyütmekten başka bir nitelik kazanmamıştır. Haksızlık yapıyorsun diyen herkesle, her sezon yapılan transferleri ve eldeki mevcut bütçeyi ayrıntılı olarak konuşup tartışmaya hazırım. Hiç kimseye haksızlık yaptığım filan yok; tam tersine Amedspor yönetimleri, her sezon bu melez zihniyetle, Amedspor sevenlerine büyük haksızlıklar yaptı ve üzülerek söylemeliyim ki, aynı haksızlıkları bugün bile tekrar etmek için kongre hazırlıkları yapılıyor.

Oysa Amedspor bir misyon takımıdır. Amedspor yönetimleri farkında olmazlarsa da Amedspor’un nesnel olarak bir futbol felsefesi var. Amedspor adı bile, başka türden bir futbol kültürüne işaret eder. Zaten büyük çelişki burada. Amedspor nesnel olarak başka bir kültürü temsil ediyorken, Amedspor yönetimleri, popüler futbol kültürünün, en eski, en sıradan zihniyetiyle iş görüyor.

Hem yeterli para ve sermaye yok, hem de yeterli olmayan para ve sermaye ile transfer yap. Daha doğrusu, sportif başarı için, elinde var olan cüzi parayı transferlere yatır.

Her şeyden önce Amedspor kongresi bu çirkin kısır döngüye neşter vurma cesareti göstermelidir. Amedspor’u Amedspor yapan değerlere geri dönülmelidir. Kendi öz imkanlarıyla, yerelleşmeli ve yerel bir özkaynak projesiyle yeniden tepeden tırnağa yapılanmalıdır. Yerel öz kaynaklar 2. lig seviyesi için yeterli değilse, 3. ligde mücadele etmek utanç vesilesi olmamalıdır. Kaynaklar 3. lig için yeterli değilse, Bölgesel Amatör Lig'de (BAL) onurlu ve minnetsiz bir yarışmayı içimize sindirmeliyiz.

Bu imkanlar içinde dışarıdan oyuncu transfer etmek ahlaki bir davranış değildir. Elde var olduğunu sandığım bütçeyle, yerli ve yerel bir takım oluşturmak kesinlikle mümkündür. Bunun birinci şartı transfer kolaycılığından kaçmaktır. Şehrin karakterine ve kültürüne uygun bir oyun tarzına karar vermek, geçmiş kötü  yönetim pratikleriyle yolları ayıracak en değerli ilkeselliktir.

Amedspor kongresinin en değerli işi, bir yönetim seçmek değildir. Hatta hemen yarın yeterli paraya ulaşmak da değildir. Amedspor kongresinin en öncelikli görevi, sportif faaliyeti her şeyi ile yerelleştirecek bir perspektife sahip olmaktır. Siyasetten, kendi fikirlerinden ödün vermeyenlerin sportif olarak bu kadar liberal transfer anlayışına sahip olmalarını, hiçbir durum ve koşulla izah etmek mümkün değildir.

Amedspor’un kendi olmaya ihtiyacı var. Amedspor, bir şey olmaya çalışırken kendinden vazgeçme lüksü yok. Kendi olmak, kendisi için en uygun zeminde sabitlenip, ona göre faaliyet göstermektir.


Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.