YAZARLAR

Mahalle tamirhaneleri ve tamircilerle komşuluk üzerine…

Örneğin eğer komşularınızdan biri tamirciyse, ilkokul çağının gösterişli taşıtlarından olan ‘bilyeli tornet’ yapmakta hiç zorlanmaz, ayrıca bilyenin en kalitelisini bulursunuz. Çıkma bilye çok yararlı bir yedek parçadır. Bir de ola ki arabalara meraklıysanız ve tamirciyle aranız iyiyse, bakım kanalına inmenize de izin verirler. Bir arabanın altını gördünüz mü hiç? Görmediniz değil mi? Büyük kayıp. Gerçi artık araç sahipleri arabasının kaputunu da açmıyor pek. Altta yağ kaçıran keçenin tespitini geçtim, akünün yerini bilmeyen sürücü çok. Bunlar çok ayıplanan şeylerdi eskiden!

Herhalde Cem Karaca’nın seslendirdiği “Tamirci Çırağı” parçasını bilmeyen ve sevmeyen pek yoktur. Bir şekilde kulağına çalınmış hemen herkesin coşkuyla söylediği bir şarkı. Çok sevenlerin büyük bir kısmının tamirhane ya da tamirci çıraklarıyla bir mesaisi, tanışıklığı olduğunu sanmıyorum. Fakat hem çırağın beğendiği zengin kadın karşısında yaşadığı büyük hayal kırıklığı, hem de sınıf ayrımının can yakıcılığı, şarkıyı şevkle söyleyen yoksul olmasa da bir biçimde yakınlık kurmasını sağlıyor demek ki. Hele ki Yeşilçam’ın unutulmaz fabrikatörü Hulusi Kentmen filmleriyle yetişmiş kuşaklar için! Oradaki âşık tamirci çırağının başına gelen, muhtemelen herkes açısından deneyimlenebilecek nahoş bir durum hakikaten. Kimdir o genç insan hiç bilmiyoruz. Buna mukabil hepimizin sevdiği, romantik bulduğu biri şarkının kahramanı olan tamirci çırağı. Oysa hiç romantik sayılmayacak yaşamları var tamirhane çalışanlarının…


Murat Sevinç Kimdir?

İstanbul'da doğdu. 1988'de Mülkiye'ye girdi. 1995 yılında aynı kurumda Siyaset Bilimi yüksek lisansına başladı ve 1995 Aralık ayında Anayasa Kürsüsü asistanı oldu. Anayasa hukuku ve tarihi konusunda makaleler ve bir iki kitap yayınladı. Radikal İki ve Diken'de çok sayıda yazı kaleme aldı. 7 Şubat 2017 gecesi yüzlerce meslektaşıyla birlikte OHAL KHK'si ile Anayasa ve hukukun bilinen ilkelerine aykırı bir biçimde kamu görevinden atıldı.