YAZARLAR

Kahvaltıya tavada börek

Açıkçası oklava konusunda pek hünerli olmadığım için böreği ben yufkayla yapıyorum. Genellikle de hızlı bir şekilde, tavada pişirmeyi seviyorum. Bunu kıymalı bir iç ile de yapabilirsiniz, peynir çeşitleri ile de, ister içine biraz sucuk eklersiniz, ister lorlu otlu yaparsınız.

Sizi bilmem ama ben bu korona virüsü denen arkadaş yüzünden o kadar çok yemek pişirdim ki, bazen yaratıcılığımı kaybeder oldum. Ama bir konuda yararıcılığımı asla kaybetmiyorum, o da börek.

Çocukluğumdan beri en sevdiğim yemekler listesinde her zaman yer aldı börek. Sevgili anneannem, kendisini özlemle anıyorum, inanılmaz güzel çibörek ve tavuklu börekler yapardı. Annem de hâlâ yufkayla yapılabilen en lezzetli börekleri yapıyor. Bir de oğlum da börek sevince, bazen ona biraz sebze yedirmek için börek hilesine başvuruyoruz.

Açıkçası oklava konusunda pek hünerli olmadığım için böreği ben de yufkayla yapıyorum. Genellikle de hızlı bir şekilde, tavada pişirmeyi seviyorum. Bunu kıymalı bir iç ile de yapabilirsiniz, peynir çeşitleri ile de, ister içine biraz sucuk eklersiniz, ister lorlu otlu yaparsınız. İç konusu size kalmış. Ben karışık peynirli olarak anlatacağım, ama her türlüsünü denedim, size de denemenizi öneririm.

.

MALZEMELER

3 yufka

1,5 su bardağı karışık peynir (lor, beyaz peynir, taze kaşar, dil peyniri gibi peynirleri kullanın)

1 yumurta

1 su bardağı süt

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Yumurta, süt ve zeytinyağını bir kapta iyice çırpın. Büyükçe bir tavanın tabanını hafifçe yağlayın (eğer 20 cm civarı çaplı ufak bir tava kullanacaksanız 2 yufka yeterli olur). Bir adet yufkayı tavayı tam ortalayacak şekilde tavaya serin. Üzerine önce bir kaşık sütlü karışımdan gezdirin, sonra da ikinci yufkayı parçalayarak ve kırıştırarak sermeye başlayın. Yufkanın yaklaşık üçte ikisini serdikten sonra, üzerine biraz sütlü karışımdan gezdirin ve malzemelerin yarısını yerleştirin. Yufkanın kalanını hafif kırışık bir katman yapın, yine üçüncü yufkadan da benzer büyüklükte bir parça koparıp serin. Sütlü karışımı yine gezdirin. Kalan malzemenizi yerleştirin. Kalan yufkanızı yine parçalaya parçalaya güzelce dağıtın. Aralara sütlü karışımdan serpmeyi ihmal etmeyin. En son olarak, tavanın dışında kalan ilk yufkanın parçalarını üzerine toplayıp, kalan sütlü karışımı da üzerine gezdirin.

Orta ateşte ara sıra bir tabakla ters yüz ederek 20 ila 25 dakika kadar pişirin. İlk ters yüz edişinizde mutlaka tava boşken az bir zeytinyağı daha ekleyin ki diğer yüzü de yağlansın.

Bu böreği hazırlamak hem çok kolay oluyor, hem de çok hızlı pişiyor. Denemenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum. Mutlu bayramlar.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.