YAZARLAR

Meğer kapitalizm için söylenen her şey doğruymuş…

Bu salgının yarattığı bir başka melanetse bilgilenme sorununda açığa çıkıyor. Sorun temel olarak ölümler, test uygulamaları, iş kayıpları gibi bilgilerin tümünün, bir ülke ya da ulus kimlikle ilişkilendiren sunuluş biçiminden kaynaklanıyor: Gerçekten hayatını, işini kaybedenler kim? Gerçekten sağlık hizmetlerine erişim, geri kalan gündelik hayatlarını sürdürme pratiklerinde ulus topluluklar içinde ne tür farklılıklar yaşanıyor henüz bilinmiyor.

1- Congressional Research Service (Nisan 17, 2020) IMF’in krize yönelik son tahminlerini ve ülke uygulamalarını içerdiği bir rapordur. Bu yazıda ağırlıkla bu rapordan yararlandım.

2- Burada sunulan veriler ILO’nun 7 Nisan 2020 raporundan alınmıştır.

3- ILO, eğitim, sağlık, savunma, kamu yönetimi çalışanlarını krizden hafif etkilenenler; tarım, inşaat, finans, madencilik çalışanlarını orta düzeyde etkilenenler ve sanat, eğlence, taşımacılık, konaklama ve beslenme, imalat, toptan ve parakete ticaret çalışanlarını ise şiddetli etkilenen şeklinde sınıflandırıyor.


Ahmet Haşim Köse Kimdir?

1960 Samsun doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini ODTÜ İktisat bölümünde, doktorasını Hacettepe Üniversitesi İktisat bölümünde tamamladı. 2000 yılında A.Ü Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Uluslararası Ticaret ve Kalkınma kürsüsünde yardımcı doçent oldu. Bu kürsüde sırasıyla doçent ve profesör olarak görev yaptı. 7 Şubat 2017’de bu kürsünün başkanıyken 686 sayılı KHK ile görevinden atıldı. İlgi alanı politik iktisat üzerine yoğunlaştı. Türkiye’de toplumsal sınıf haritaları, gelir bölüşümü, kalkınma alanlarında çok sayıda ortak ve kişisel çalışmalar yaptı. Evrensel ve Sol gazetelerinde dönemsel olarak yazıları yayınlandı. Karaburun Kongresi’nin düzenleyicilerinden biridir.