YAZARLAR

Evde en kolay balık

Bugün size çok sevdiğim bir İtalyan usulü balık tarifi vereceğim. Bu aralar normalde yediğim kadar sık balık yemediğimizi fark ettim ve dün yaptım. Çipura, levrek, uskumru gibi balıklarla ben denedim hepsiyle çok güzel gitti.

Korona virüsü hayatımızı bambaşka bir hale çevirdiğinden bu yana bir aydan fazla zaman geçti. Anlaşılan o ki bir süre daha haftasonlarını evde geçirmeye devam edeceğiz.

Adet olduğu üzere haftalık kıyaslamamızı yapalım. Bu satırları yazdığım 18 Nisan 2020 sabah saatlerinde ülkemizde açıklanan vaka sayısı 78 bin 546, can kayıplarımız ise maalesef bin 769. Geçen hafta bu sayılar 47 bin 29 ve 1006, iki hafta önce 20 bin 921 ve 425 idi. Zor bir dönemden geçiyoruz, bütün dünya çapında bir zorluktan bahsediyoruz, hayatımızın ileriki dönemlerinde bizi, alışkanlıklarımızı değiştirmesi kesin olan bir dönem.

Mesela hayatımın son 11-12 yılının büyük bölümünde çok fazla iş seyahati yapan birisi olarak, hayatımın bundan sonraki bölümünde o kadar sık seyahat etmeyeceğime emin olduğumu söyleyebilirim. Havaalanları, kiralık arabalar, oteller, koşturmalar, gidilen yerlerde tadılan yerel yemekler, şu anda çok uzak bir hayal gibi.

Bu dönemde evlerinde sürekli yemek yapan insanlar olduğumuz da aşikar. Bir ayı aşkın süredir mutfak üç öğün çalışıyor. Benzer yemekler yapmaktan insan sıkılmaya başlıyor bir noktada ve yeni tatlar denemek istiyor. Ya da dışarıda yemeyi özlediği tatları aramaya başlıyor, haftada üç gün de fasülye yenmez sonuçta. O konuda benim Spotify kanalım Karantina Mutfağı’nı da takip edebilirsiniz.

.

Bugün size çok sevdiğim bir İtalyan usulü balık tarifi vereceğim. Bu aralar normalde yediğim kadar sık balık yemediğimizi fark ettim ve dün yaptım. Çipura, levrek, uskumru gibi balıklarla ben denedim hepsiyle çok güzel gitti. Bizim buğulamalara benzeyen bir tarif, ama çok çabuk yapılıyor, çok kolay yapılıyor, bulaşık ve koku derdi olmuyor, inanılmaz da lezzetli oluyor. İtalya’da bu tarif için Pesce all’Acqua Passa diyorlar, yani deli suda balık. Hakikaten delice lezzetli bir suyu olduğu için bu ismi almış sanırım. Ben iki kişiye fazla fazla yetecek bir miktar tarif ediyorum, kalabalık bir sofrada dört kişiye bile yeter (ama o durumda paylaşma kavgası çıkarsa sorumlu değilim)

MALZEMELER

-2 adet çipura (yanlarını çizdirmeyin)

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-3 diş sarmısak

-12 adet cherry domates

-1 adet chili biber (isteğe bağlı)

-1 avuç maydonoz

-Tuz, taze çekilmiş karabiber

-Yarım çay bardağı su

Balıkların sığacağı bir pilav tenceresi veya tavaya (tava kullanacaksanız kapak uydurabildiğiniz bir tava olması şart) zeytinyağı ekleyin, zeytinyağı ısınınca balıkları yerleştirin, üzerlerine tuz ve karabiber serpin. Balıklar orada cızırdarken sarmısakları ince ince doğrayın, balıkları ince bir spatulayla ya da elinizle içinden tutarak bir çevirin (merak etmeyin daha 2-3 dakika oldu, eliniz yanmayacak), sarmısakları tavaya serpin. Eğer acı istiyorsanız bir adet chilli biberi dilimleyip sarmısaklarla birlikte ekleyin. Domatesleri ortadan ikiye bölün ve tavaya ekleyin. Suyu da ekleyip kapağını kapatın.

Beş dakika sonra maydonozları da tavaya ekleyin, kapağı tekrar kapatın. Hem kızarma hem de buhar etkisiyle balık birkaç dakika içerisinde lokum kıvamında pişecek. Balıklarınızı servis yaparken tavada kalan sosu üzerine mutlaka dökün, ekmek banmak için muazzam bir sos oluyor kendisi, ıskalamayın.

Sağlıklı günler dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.