YAZARLAR

Korona virüsü dönemi alışverişi

Bu dönemde alışveriş alışkanlıklarımızın da değişmesi bir mecburiyet oldu. Online alışverişin zirvesini yaşıyoruz. Birçok süpermarket online sistemlerinde 3-4 gün sonra için sipariş alır durumda. Ben bugün size bu dönemde kullandığım ve ürünlerini çok beğendiğim iki farklı üreticiden bahsetmek istiyorum.

Hayatımızın ortasına balta gibi saplanan korona virüsü nedeniyle herkes birçok alışkanlığını değiştirmek zorunda kaldı. Evden çıkışlar azaldı, bazı yaş gruplarına evden çıkmak bile yasaklandı. Sevdiğimiz bir restorana bir daha ne zaman gideriz bilmiyoruz, bu süreç bittiğinde ayakta kalabilmelerini dilemekten başka da pek bir şey gelmiyor elden.

Maalesef memlekette işler iyi gitmiyor. Bakın bu satırlar yazılırken, tarih 4 Nisan 2020, son bildirilen rakamlar 20 bin 921 vaka ve 425 can kaybı. Geçen hafta ise aynen şu satırları yazmıştım, bu süreçte her hafta hatırlamak için bu şekilde kıyaslama yapacağım:

“Tarihe not düşmek için yazayım, ben bu satırları 28 Mart 2020 Cumartesi sabah saatlerinde yazdım, bu ana kadar ülkemizde 5 bin 698 vaka ve 92 can kaybı vardı. Tam bir hafta önce, bu sayılar 947 ve 21 idi.”

İşte bütün bu hal devam ederken, birçoğumuz hayatlarımızı en azından olabildiğince keyifle sürdürmek istiyoruz bir yandan. Bütün gün rakamları, haber akışını takip etmek hiç mantıklı değil. İnternette ekmek tarifi vermeyen kalmadı herhalde. Herkes mutfakta bir şeyler deniyor. Sevgili ablam dün tam buğday unundan nefis bir pizza yapmış mesela, süreci yakından takip ettim. Hayatımda mutfakta bir şey pişirdiğine denk gelmediğim kayınbiraderim zeytinyağlılar, pastırmalı nohutlar gönderiyor Whatsapp grubuna. Ben de bildiğiniz üzere bu dönemde Karantina Mutfağı podcastim ile kısa ve hızlı tariflerle stokladığınız malzemelerden neler yapabileceğinizi anlatmaya gayret ediyorum.

Bu dönemde alışveriş alışkanlıklarımızın da değişmesi bir mecburiyet oldu. Online alışverişin zirvesini yaşıyoruz. Birçok süpermarket online sistemlerinde 3-4 gün sonra için sipariş alır durumda. Ben bugün size bu dönemde kullandığım ve ürünlerini çok beğendiğim iki farklı üreticiden bahsetmek istiyorum, belki denemek istersiniz.

Bunlardan birincisi, 2016 yılında burada yazdığım Kocamaar Çiftliği. Datça’da üretimlerini yapan Kocamaar Çiftliği o zamandan bu yana ürün çeşitliliğini çok artırdı ve birçok yenilik kattı. Badem, bal ve reçel çeşitleri ile başladıkları süreç şu anda atalık tohumdan bakliyatlara ve ev yapımı katkısız ketçaplara kadar varmış durumda. Fiyatları ucuz diyemem, ama kalite ve lezzet olarak çok tavsiye ederim. Ürünleri www.kocamaar.com adresinden inceleyerek sipariş edebilirsiniz.

Yakın zamanda ürünlerini denediğim bir diğer marka ise Beltera oldu. Geçtiğimiz sene ardıç ve meşe odununda kavrulmuş susamlarla ürettikleri tahin çeşitleri ile yola çıkan firma, genetiği bozulmamış yerli tohumlarla üretilen ürünleri de sunmaya başladı. Kastamonu siyez bulguru, Kuşça yeşil mercimek, Aladağ yeşil kuru üzümü, Beyşehir nohudu, kepekli tahin gibi ürünlerini şu ana kadar denedim ve çok beğendim. Ürünlerini www.belterafoods.com sayfasından inceleyebilir ve sipariş edebilirsiniz. Önümüzdeki dönemde üreticisi Efdal Altan’ı sizlere daha yakından tanıtmayı da planlıyorum, ama önce hep birlikte sağlıkla şu dönemi bir atlatalım.

Sağlıklı kalın.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.