YAZARLAR

Karantina günleri

Bu dönem boyunca özellikle market alışverişlerini talan boyutuna getirmek, o anda o alışverişi yapma şansı olmayanlara büyük haksızlık, evet ihtiyaçların ne süreyle devam edeceğini bilmiyoruz ama aşırı tüketim yaparak sizden sonra gelecek başka ihtiyaç sahiplerine de haksızlık etmeyin.

Zaman adeta kırıldı. Bundan iki hafta önce basketbol ve Shane Larkin hakkında yazmışken, şu anda o günler uzak bir hatıra adeta. Her türlü gündemden uzaklaştık. Sahi İdlib’de askerlerimiz şehit olmuştu, neredeyse savaşıyorduk, unuttuk gitti.

Bu bir süre böyle gidecek, o şimdiden belli oldu gibi. Herkes mümkün olduğunca evde kalacak ve korona virüsünün bizi ve yakın çevremizi, ailelerimizdeki büyükleri etkilememesini umarak yapabildiğimiz kadar evde kalacağız.

Ekonomik düzen büyük ihtimalle büyük değişimler yaşayacak bu süreçte. Birçok görevin evden de yapılabildiği ortaya çıkacak. Birçok firma belki de kocaman ofislerinin gereksizliğini anlayacak. Süreç uzarsa da birçok işyeri kapanmak durumunda kalacak. Henüz nereye varacağına dair doğru düzgün bir fikrimiz bile olmayan bir sürecin başındayız, bu belirsizlik, virüsün yayılmasının yarattığı endişe haliyle birlikte herkesi çok yıpratıyor elbette.

Eve yapılan alışverişlerde de bu hal ortaya çıkıyor. Herkesin evinde normalde olmadığı kadar konserve gıda, makarna, pirinç ve bakliyat var. Bazı kasaplar tahmin ediyorum tarihlerindeki en büyük ciroyu yaptılar, benim düzenli gittiklerimden birinde sıra kapının dışına taşıyor ve içeri giren herkes en az 3-4 kg. malzemeyle çıkıyordu haftanın başında.

Hal böyleyken giderek daha fazla kişi evinde yemek yapmaya başlıyor. Ben sadece bu hafta evde yemek sayesinde 2 kilo verdim mesela, öğlenleri dışarıda yediğim sağlıksız yemekler hayatımdan bir anda çıktı çünkü.

Bir yandan da bir şeyi unutmamak lazım, bu dönem boyunca özellikle market alışverişlerini talan boyutuna getirmek, o anda o alışverişi yapma şansı olmayanlara büyük haksızlık, evet ihtiyaçların ne süreyle devam edeceğini bilmiyoruz ama aşırı tüketim yaparak sizden sonra gelecek başka ihtiyaç sahiplerine de haksızlık etmeyin, özellikle bebek bezi, taze meyve sebze gibi ürünleri alırken başka insanların ihtiyaçlarının da olabileceğini lütfen unutmayın.

Bu dönemde evlerinde yemek yapan insan sayısı çok arttı ve yemek konusunda yeni fikirlere de ihtiyaç var. Bunun için cuma gününden beri yeni bir podcast yayınına başladım. Adı Karantina Mutfağı, Spotify üzerinden bulunabiliyor. Mümkün olduğunca günlük yayınlarla, evde bol bulunan malzemelerle yapılabilen basit ve lezzetli yemekler tarif edeceğim. Sizleri de beklerim. Youtube kanalımı da bu süreçte yeniden canlandırmayı planlıyorum, bu hafta içerisinde harekete geçmeye çalışacağım.

Umarım en kısa zamanda bu dönemi geride bırakacağız, ama şimdilik lütfen hem kendiniz hem de diğer insanlar için, mümkün olduğunca evde kalın. Sağlıklı günler diliyorum.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.