YAZARLAR

Trabzonspor dengeliydi

Trabzonspor defansı diğer maçlara göre, daha çok ileride mevzilenerek çok doğru bir iş yaptı. Ama bu savunma anlayışı biraz eksik. Bu sezon ilk kez Trabzonspor taktik düşünce manasında eksiksizdi. Oyunu dengeli hale getirmek artı bir puan. Defansı hücumun bir parçası haline getirmek de daha büyük başarılar için zorunlu.

Hücum planının alan genişletme ve Başakşehir defansının göbeğinde gedikler açma örgüsünde Sorloth çok ciddi işler yaptı. Her Trabzonspor atağında sağ tarafa doğru deplase oluşu, Başakşehir defansının dengesini bozan en önemli etkendi. Bu taktik planlamaya Okan Buruk'da Ponck’a Sorloth’u marke ettirerek çok ciddi katkılarda bulundu. Sorloth sağa doğru hareketlendiğinde, Ponck onu izliyor ve böylece Başakşehir defansı bir kişi eksilerek dengesini kaybediyordu. Defansın göbeğini boşaltma ve bir bütün olarak savunmanın dengesini bozma planı neredeyse kusursuz işliyordu. Ama işin tuhaf yanı, bu harika taktik öngörüyü somut bir ürüne dönüştürecek hamleleri sanki düşünmemişti. Boşalan ve dengesi bozulan defansın zaaflarından kim yararlanacaktı. Ekuban ve Nwakaeme iki olağan aday olmasına rağmen, bu plan Sorloth tarafından uygulamaya konunca, onlar boşalan göbeğe hep en uzak noktadaydılar.

Tekrarlıyorum, Başakşehir defansını asimetrik olarak sağa doğru çekiştirmek harika bir düşünceydi. Ama bu harika düşüncenin meyve vermesi için gereken diğer adımlar sanki düşünülmemişti.

Buna rağmen, Nwakaeme’inin hafif içe kaydırılarak, Novak’ın çıkışları için alan üretilmesi de takdir edilmesi gereken bir planlamaydı. Ama aynı şeyleri Ekuban ve sakatlanıncaya kadar Abdulkadir Ömür işbirliği için söylemek çok zor. Her iki oyuncu da birbirinin hem koşu alanlarını kapattı hem de Sorloth’un onlar için ürettiği geniş alanları kullanamadılar.

Trabzonspor defansı diğer maçlara göre, daha çok ileride mevzilenerek çok doğru bir iş yaptı. Ama bu savunma anlayışı biraz eksik. Özellikle de Trabzonspor ilerde baskı yaparken. İlerde baskıya, defansta hiç korkmadan katılım sağlamalıydı. Bu katılım olmadan ikinci topları kazanmak ve atak sürekliliğini sağlamak mümkün olmaz.

Başakşehir maçı paradoks olarak, Trabzonspor yeteneğini adeta emdi. Demek ki sistematik oynayan takımlar karşısında Trabzonspor yeteneği kısmen niteliksizleşebiliyor. Bu durum da haklı olarak, en az oyuncu yeteneği kadar iyi bir yetenekli oyun sistemi talep ediyor.

Demba Ba, Trabzonspor defansı yerleşikken golü attı. Rakip ataklarında yerleşik olmak yeterli bir tedbir değildir. Yeterli ve güvenli tedbir, temaslı olabilmektir. Ayrıca kendi ceza sahanız içinde rakiple temaslı oynamayacaksınız da nerede oynayacaksınız?

Bu sezon ilk kez Trabzonspor taktik düşünce manasında eksiksizdi. Eksik olan doğru taktiğin gereği olan performansı sergilemekti.

Bana kalırsa başta Sorloth olmak üzere, Nwakaeme ve Ekuban’ın formunda ya da oynama arzusunda düşüşler var.

Oyunu dengeli hale getirmek artı bir puan. Defansı hücumun bir parçası haline getirmek de daha büyük başarılar için zorunlu. Eğer sakat ve cezalı değilse, Obi Mikel, Nadiaye ve Sosa omurgalı bir oyun, bu takımı şampiyon yapar.


Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.