YAZARLAR

Kayakla atlamayı değiştiren futbolcu

Ben dahil herkes için Walter Hofer, kayakla atlamanın vizyonunu çizen adam olarak kalacak. Zira 30 yıllık görevi artık bitti Hofer’in. Bundan sonra geleceği için kayakla atlamanın değil, gelecekleri için iki kızının yanında olacak Avusturyalı. Bu, sadece bir kayakla atlama sever olarak kendisine bir selam yazısı.

Spor kendi içinde önemli kırılmalar yaşar. Bu kırılmalar bazen bir olayla bazen bir kişiyle gerçekleşir. Kayakla atlamanın dönüşümünü gerçekleştiren ise bir kişi oldu. Walter Hofer. Hayatında profesyonel olarak hiç kayak yapmamış birinin, kayakla atlamanın kaderini değiştirmesi kulağa inanılmaz gelse de Hofer bunu gerçekleştirdi. Yaptığı en temel şey ise kayakla atlamayı, izlenilebilen bir spor haline dönüştürmesi oldu. Peki, bunu nasıl başardı?

Dedim ya 1955 yılında Avusturya’da doğduğunda kimse onun bir sporun tarihini yeniden yazabileceğini tahmin etmemişti. Bir Avusturyalı olarak tabii ki Alplerin etkisiyle kayak yapmıştı küçükken. Ama onun gönlü futboldaydı. Hofer, doğduğu yer olan Seeboden’in takımı SV Seboden takımında futbol oynadı. Tutkuluydu, istekliydi ama Şirin Güven’e verdiği röportajdaki kendi ifadesine göre söyleyelim ‘pek yetenekli’ değildi. Buna rağmen 15 yıla yakın futbol oynadı. Bu sırada spora ne kadar tutkulu olduğunu da görmüştü. Futbol hayatının devam etmeyeceğini de.

Bir müddet aldığı tedavi ve masaj eğitimi bu noktada onun da kaderini değiştirdi. 25 yaşına geldiğinde beden eğitimi ve psikolojik eğitim almaya başladı. Ama masraflarını da kendisi karşılamak zorundaydı. Tam da o sırada Avusturya Kayak Federasyonu’nun bir ilânını gördü. Kayakla atlama sporcularına, özellikle fiziksel antrenman, esneme ve zihinsel çalışma konularında yardımcı olacak donanıma sahip genç bir öğrenci arıyorlardı. O kapıdan adımını attı. Atış o atış.

1988’de Almanya Kayakla Atlama Takımı Baş Antrenörü Rudi Tusch’un yardımcısı olarak rampalarla daha yakından tanıştı. Bu tanışıklık kısa sürede bitmez bir aşka dönüştü. Artık rampaların çevresinde Hofer’i görmeyenler bir sorun olduğunu hissedebilirdi. Kafasında çok farklı fikirler vardı. Bu fikirler ise ulusal bir kayakla atlama takımını aşıp tüm dünyaya yayılmalıydı.

1992 yılında kayakla atlamayı tümden değiştirme fırsatını elde etti. Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS), Hofer’e “Gel de başlasın bu değişim” dedi. Hofer, "Profesyonel Kayakla Atlama Direktörü" adlı yeni bir kadro kurmak üzere FIS’te göreve başladı. Kısa sürede sahne arkasından takip ettiği eksiklikleri şimdi değiştirme zamanıydı.

Yapılması gereken çok şey olsa da Hofer’in azmi de azımsanmayacak durumdaydı. Önce sporcuların aldığı puanları şeffaflaştırmakla başladı işi. Çünkü şeffaf olmayan bir sporun izlenme şansı yoktu. Bu sebeple takım antrenörlerinin atlayışları puanladığı sistemden vazgeçilmesi lazımdı. Hofer sayesinde 5’li jüri sistemi geldi. Atlayışlar 5 jüri tarafından değerlendiriliyor, en yüksek ve en düşük veren jürinin puanları siliniyor, diğerleri de mesafe puanına ekleniyordu artık. En büyük adım bu şekilde atılmıştı. Diğer taraftan Hofer, tüm kural ve istatistik teamüllerini değiştirmeye karar verdi. Birçoğunu elden geçirdi. Ve sonuçta şu an izlediğimiz, kış sporlarının en spektaküler sporu olarak değerlendirilen kayakla atlama ortaya çıktı.

Bu süreçte hiç hata yapmadı mı Hofer? Yaptı, hem de çok hata yaptı. Tek başına yarışların devamına ya da ara verilmesine karar vermek zaten başlı başına hata yapmayı gerektiriyordu. Ama bu hatalarından da çok ders çıkardı. Fakat bence çok büyük bir hatası oldu. Eşitlik adı altında anlaşılırlığı ve rahat izlenirliği kurban etti Hofer. Rüzgar ve kapı etkisi adı altında, atlama rampası ya da ekran başındakileri hesap makinelerine muhtaç bıraktı. Metreler, başlama kapısı sayısı, rüzgarın hızı, katsayılarla çarpılınca, yarışı izleyenler atlayışın güzelliğine değil, bu matematiğe takılıp kaldı. Neticede akışkanlığını yitirmedi kayakla atlama. Ama daha adil bir yapıya büründü mü sorusuna doğrudan evet de diyemeyeceğim doğrusu.

Lakin bu hatayı yapma lüksüne sahipti Hofer. Bu lüksünü kullandı. Şimdiye kadar iyi sonuç veren gözlem ve hamleleri bu sefer olumlu anlamda çok büyük bir fark yaratmadı.

Tabii ki kimse onu bu şekilde anmayacak. Ben dahil herkes için Walter Hofer, kayakla atlamanın vizyonunu çizen adam olarak kalacak. Zira 30 yıllık görevi artık bitti Hofer’in. Bundan sonra geleceği için kayakla atlamanın değil, gelecekleri için iki kızının yanında olacak Avusturyalı. Bu sadece bir kayakla atlama sever olarak kendisine bir selam yazısı.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’