YAZARLAR

Sporun korona ile imtihanı

Haritanın bir ucunda Çin'de başlayan mesele şimdi ta haritanın diğer ucundaki ülkede yaşanıyor. ABD'de NBA ve birçok spor organizasyonu askıya alındı. NBA'de Utah Jazz forması giyen Rudy Gobert'te ve hemen birkaç saat sonra takım arkadaşı Donovan Mitchell'da virüs tespit edildi. 24 saat geçmeden iddia ediyorum ABD'de birçok sporcunun bu virüse yakalandığı açıklanacak. 

“Gecenin en karanlık anı, şafak sökmeden az önceki andır.” Harvey Dent, Kara Şövalye (2008)

Çok kötüden ziyade çok karanlık günler geçiriyoruz aslında. Gerek ülke olarak gerek gezegen olarak. Üzgün, huzursuz ve korku içinde. 2020 yılına gireli sadece 74 gün oldu. Daha önceki yıllarda böyle bir istatistik yaşandı mı çok hatırlamıyorum. Yani bir senenin ilk 74 gününde yaşanan bu kadar olumsuzluklar. Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında gerçekleşen depremler. Spor ve sanat dünyasındaki ölüm haberleri. Kobe Bryant'ın ölümünün dünyayı ne kadar sarstığını gördük. Haftalarca bunun üzerinden televizyon ve radyo yayınları yapıldı. Korona virüsü konusu ise şu an itibariyle global bir meseleye dönüştü. Tüm dünyanın en son ne zaman bir ortak sorun yaşayıp paylaştığını hatırlamak gerçekten zor. Muhakkak herkes durumun ciddiyetinin farkındadır ama şundan emin olabilirsiniz: Bu zannedilenden daha ciddi bir mesele.

Konuyu spor dünyası açısından bir toparlayalım. Her şey adım adım yaşandı. Bunun sebebi insanoğlunun ihmalkarlığı ve ne yazık ki spor dünyasının ticari iplerini de elinde tutan spor endüstrisinin baronları. Bu korona virüsü meselesi ilk olarak Çin'de patladı. Tabii ki o dönem dünya için global bir mesele değildi. Haritada çok uzaklarda olan bir ülkede gerçekleşmiş olması Batı ülkeleri için kendileri adına yeteri kadar uzak bir hadiseydi. Çin'de futbol ligleri ve spor müsabakaları askıya alındı.

Çok sürmedi ve bu iş Avrupa'da yaşanmaya başladı. Sonuçta bir virüs bu, bir hastalık. Bu işin ne şakası var ne de “reklamı atla” tuşu tarzında “şu ülkeyi atla” tuşu. Bu iş deprem veya doğal afet gibi bir şey değil. Elbette deprem gibi doğal afetler için de her zaman gerekli önlemler alınarak tetikte olmak gerekir. Ama depremin gelişi belli değildir. Bu korona virüsü alenen 'ben geliyorum' dedi ve bence biz gerekli manevraları yapmak konusunda açık konuşmak gerekirse geç kaldık.

Avrupa'da ligler askıya alındı birçok ülkede. Seyircisiz oynama çözümü çoktan geride bırakıldı. Okullar kapanmaya başladı geçici olarak. Türkiye'de ise bu kararlar o kadar zor ve geç alındı ki. Unutmayın daha dün TFF Başkanı Nihat Özdemir, Galatasaray-Beşiktaş derbisinin seyircili oynanacağını ve gerekli önlemleri aldıklarını söylemişti. (Sonra seyircisi oynanacağı duyuruldu.) Ben hayatımda bu kadar irrasyonel bir açıklama zaten görmedim. 50 kişiyi tek bir noktada toplayacaksın, dip dibe, ten tene ve önlem almaktan söz ediyorsun. Hayır, yani ne yapmayı planlıyordunuz? Stadyuma girişte herkesin üstünü başını arayıp virüs taşıyor mu diye kontrol mü edecektiniz? Bozuk paraları toplar gibi. Ya da girişte herkesin eline sterilizyon için ıslak mendil paketi mi verecektiniz?

Dünyanın en büyük futbol organizasyonlardan biri Şampiyonlar Ligi maçları bile erteleniyor. Euro 2020 ise askıya alındı. Muhtemelen 2021 yazına kadar ertelenecek. 2020 Tokyo Olimpiyatları da muhtemelen ertelenecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya değinmek istiyorum. Kendisini bir konuda gerçekten kutluyorum. Şeffaflık ve kamuoyunu sürekli bilgilendirme ve güncelleme konusunda bence ciddi bir çaba gösterdi. Bu hafta için her gün Radyo Gol'deki yayınımızda anbean yeni bilgileri paylaştık. Bunun bir bölümü korona virüsü ile ilgili global haberler, bir bölümü de Türkiye konusunda.

Haritanın bir ucunda Çin'de başlayan mesele şimdi ta haritanın diğer ucundaki ülkede yaşanıyor. ABD'de NBA ve birçok spor organizasyonu askıya alındı. NBA'de Utah Jazz forması giyen Rudy Gobert'te ve hemen birkaç saat sonra takım arkadaşı Donovan Mitchell'da virüs tespit edildi. 24 saat geçmeden iddia ediyorum ABD'de birçok sporcunun bu virüse yakalandığı açıklanacak.

Türkiye'de bırakın Galatasaray-Beşiktaş derbisinin seyircisiz oynatılmasını, bence ligin askıya alınması gerekir. Okulların birkaç haftalığına tatil edilmesi gerekiyor. Ben bunu söylerken zaten belirli tarihlerde tatil edildiği açıklandı ama bu süreç mümkün olduğunca uzatılmalı. Fakat okullar tatil diye bizim milletimiz muhakkak çocuklarıyla soluğu AVM'lerde alacaklardır. Bu ise çok büyük bir tehlike arz ediyor. Stadyumlarda bulunmak, AVM'lerde gezmek ve hatta spor salonuna gidip spor yapmak bile son derece sakıncalı bir durum olarak görülüyor.

Buradan sosyal medyadaki gençliğe de bir çift sözüm var. Arkadaşlar müthiş mizah gücünüzün başka hiçbir toplumda bulunamayacak türden olduğunu biliyorum. Sosyal medyada bu korona virüsü konusunda milyonlarca espri dolaşıyor, maskeyle selfie'ler vesaire. Arkadaşlar sizden ricam bu konuda kendimizi azıcık frenleyelim. Çünkü bu denli ciddi hastalıklar konusunda daha dikkatli olmamızda fayda var. Çok ciddi felaketler yaşanıyor ve yaşanacak bu konuda. Temennimiz elbette bir an önce sona ermesidir.

Durum esasında o kadar ciddi ki spor dünyasında çok enteresan işler yaşanıyor. Real Madrid, sadece İspanya'nın değil, dünyanın bir spor devidir. Real Madrid, takımı uluslararası müsabaka oynadığı için ülkesine döndüğünde karantinaya alındı. Kulüpten yapılan açıklamada Madrid basketbol takımında Trey Thompkins'te korona virüsü çıktığı hatırlatılarak, futbol ve basketbol takımlarında tüm oyunculardan ve teknik kadrodan evlerinde kendilerini karantinaya almalarının istendiği kaydedildi.

Şu anda fazla açıklanmıyor ama bence testi pozitif çıkan sporcu sayılı Avrupa'da çok fazla. Yakın zamanda adım adım açıklanacağını öngörüyorum. Keza NBA'de dediğimi gibi oldu. Rudy Gobert ile nabız yoklandıktan sonra hemen Donovan Mitchell açıklandı.

Umarız bugünleri bir an önce geride bırakırız ve önümüzdeki yazılarda spor konuşmaya, sporu anlatmaya devam edebiliriz.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.