YAZARLAR

Ne dediler, niye güldüler?

İktidar onlarca askerin şehit olduğu bir macerayı ve mülteciler üzerinden estirdiği nefret rüzgarını gündemin ilk sırasına taşırken, o esnada neleri tartışıyorduk?

Trump’la münasebetini anlatırken yüzündeki müstehzi gülümseme, salonda kahkahayla karşılık buldu. Ateşli konuşma şehit sayısı üzerinden turizm verilerine bağlandı. Mülteciyi savaş alanına sürme kararıyla büyüme oranları birbirine karıştı.

Uzun süre hafızalardan silinmeyecek, tartışılacak bir konuşma olduğu muhakkak. Gelin Dolmabahçe konuşmasının içeriğinden ziyade, kapsadığı zaman kesitinde cephe gerisinde yaşananları, bir hatırlayalım. İktidar onlarca askerin şehit olduğu bir macerayı ve mülteciler üzerinden estirdiği nefret rüzgarını gündemin ilk sırasına taşırken, biz neleri tartışıyorduk bakalım.

İşte Erdoğan’ın konuşmalarında öne çıkan ana konular ve o esnada başka nelerin yaşandığına dair bir döküm…

***

NE DEDİLER?

"Demokratikleşme hamlelerinden büyük altyapı yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede uzanan adımların olumlu neticesini de hamdolsun aldık. Ekonomide ve temel hizmet altyapısında sağladığımız genel iyileşmeyle tüm vatandaşlarımızın hayat seviyelerini yükselttik.”

NİYE GÜLDÜLER?

Cumhurbaşkanlığı 2020 yılı yatırım programında, 10 şehir hastanesini yapan ve işleten müteahhitlere, kira ve hizmet geliri olarak bir yılda 10.4 milyar lira ödeneceği yer aldı. Aynı şekilde Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprüleri ile Avrasya Tüneli için ödenecek paranın da bir yılda 3 milyar lirayı bulacağı belli oldu.

NE DEDİLER?

“Ülkemize, devletimize, vatanımıza sıkı sıkıya sahip çıkacak, bunların bekası için nerede, hangi mücadeleyi vermemiz gerekiyorsa verecek, hangi bedeli ödememiz gerekiyorsa ödeyeceğiz.”

NİYE GÜLDÜLER?

Hakkında yapılmış onlarca habere erişim yasağı koyduran Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kanal İstanbul bölgesinde aldığı arazilere dair haberleri ve karikatürleri de yasaklattı. Yetmedi, yasak kararını duyuran haberlere de erişimi engelletti.

İdlib’deki harekat için gönderilen askerlerin yola çıktığı günlerde, Kızılay skandalı patlak verdi. Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşının şirketi Torunlar GYO’nun 8 milyon doları, şaibeli ihale ile 2013’te aldığı Başkentgaz üzerinden, Kızılay aracılığıyla Ensar’a aktardığını öğrendik. Günlerce tartışılan skandalda soruşturma açılmak bir yana, baş aktörlerden Kızılay Başkanı Kerem Kınık, İdlib’de bir IŞİD’li ile gülerek fotoğraf çektirdi.

NE DEDİLER?

“Bunlar aydınlık falan değil. Bunlar tamamıyla aldatılmış gençler. Bu da ifademin en iyi yanıdır. Olayın boyutu çok büyük.”

NİYE GÜLDÜLER?

TÜİK’in Şubat ayı verilerine göre 15-34 yaş arası işsiz gençlerin sayısı 2 milyon 562 bine dayandı. Üniversite mezunu işsizlerin sayısı 856 bini buldu. 10.2 milyon genç resmi verilere göre işgücüne dahil değil. Aynı şekilde 980 bin üniversite mezunu da iş aramaktan vazgeçtiği için işsiz sayılmıyor. Son 10 yılda üniversite mezunlarının brüt ücretlerindeki erime de yüzde 40’ı aşmış durumda.

NE DEDİLER?

“Türkiye terör örgütlerine ve kendine düşman bir rejime teslim olmalı önerisini bize tavsiye ediyorlar, bunların yaptığı budur. Buradan şimdi milletime soruyorum, terör örgütlerine teslim mi olalım?”

NİYE GÜLDÜLER?

Burhan Kuzu’nun, uluslararası uyuşturucu ticaretinin kilit ismi İranlı Naci Şerifi Zindaşti’yi kurtarmak için nasıl çabaladığı anlaşıldı. Hakimler ve savcılar, Zindaşti’yi bırakmaları için Kuzu’nun yoğun baskı yaptığını itiraf ettiler.

Aynı günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi, Melih Gökçek hakkında, “görevi kötüye kullanma, suç örgütüne yardım etme ve terörizmin finansmanı” suçlarını işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Başvuruda, kamuya ait bir taşınmazın bilinçli ve planlı bir şekilde alınan meclis kararları ve imar değişiklikleri ile FETÖ mensuplarına hukuka aykırı şekilde tahsis edildiği belirtildi.

NE DEDİLER?

“Her gelen veri, toparlanma dönemini geride bırakıp yeniden yükselişe geçtiğimizi tekrar tekrar teyit ediyor. 2019'u neredeyse yüzde 1'lik büyümeyle kapatarak şom ağızlılara hakkettikleri dersi verdik.”

NİYE GÜLDÜLER?

Büyüme oranları Türkiye’nin hızla fakirleştiğini gösterdi. 2019’da kişi başı milli gelir adeta çöktü. 2013’te 12.5 bin dolar olan gelir, bugün 9.1 bin dolar düzeyinde. Böylece Türkiye; Lübnan, Kazakistan ve Bulgaristan’ın da gerisine düştü. Türkiye’nin toplam milli gelir de 950 milyar dolardan 754 milyar dolara geriledi.

Sadece bu ay 2 milyon 221 bin 94 icra dosyası işleme konuldu. Erdoğan’ın toparlandık dediği 2019’da, 2.5 milyon kişi bireysel kredi borcunu, 2.7 milyon kişi de kredi kartı borcunu ödeyemedi.

NE DEDİLER?

“Bu yılın ocak ayında da yeni bir rekora imza attık. Ülkemize ocak ayında gelen yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16'dan fazla artarak 1,8 milyon kişiye ulaştı. İnşallah bu yıl, toplam 58 milyon turist, 41 milyar dolar turizm geliri bekliyoruz."

NİYE GÜLDÜLER?

İnşaatın ardından yeni hedef turizm seçildi. Meclis’te bu ay kabul edilen ve 11 farklı yasada değişiklik yapan torba kanun ile kıyılar tamamen Cumhurbaşkanı’na bağlandı. Kıyılarda yapılacak millet bahçeleri imar kanunlarından azade kılındı. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de yapılacak onlarca yat limanının önü açıldı. Anayasa Mahkemesi, Van Gölü’nün imara açılamayacağına dair karar almışken, yasaya özel bir madde eklenerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı hariç tutuldu.

NE DEDİLER?

"Bu topraklar sıradan  topraklar değil, yoksa arazi olur. Ama şehit kanlarıyla yoğrulduğu zaman o  şühedanın fışkırdığı toprak olur."

NİYE GÜLDÜLER?

Bu sözler söylenmeden iki gün önce Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı’nın onayı ile İzmir’den Ağrı’ya binlerce metrekare arazinin satışı gerçekleştirildi. Hazine’ye ait İstanbul Büyükçekmece’deki 8 bin 892 metrekare arsa 2.3 milyon liraya Yapı BİMS İnşaat firmasının oldu. Kartal’daki 400 metrekarelik yer 611 bin liraya Kaya İnşaat’a, İzmir Torbalı’da 6 bin 196 metrekarelik Hazine arazisi Çatkaya Gayrimenkul’e satıldı. Afyon’daki 12 bin 304, Tokat’taki 4 bin 257, Ağrı’daki 1712 metrekarelik kamu arazileri de ihale edildi. Sivas’ta bulunan Ahiköy 1-2 HES’leri satışa çıkarıldı.

Ali Ağaoğlu’nun yarım bıraktığı, Hazine’nin geçen yıl dışarıdan borç bulup satın aldığı İstanbul Finans Merkezi inşaatının bir bölümü için, Yıldızlar İnşaat ile 509 milyon 200 bin liralık sözleşme imzalandı. TOKİ, Elazığ’daki 781 konut inşaatını 186.4 milyon liraya Saray’ın inşaatçısı Rönesans Holding’e verdi. Rönesans son 5 yılda değeri 3 milyar lirayı bulan TOKİ ihalesi almıştı.

***

Erdoğan’ın 20 gündür devam ettiğini söylediği İdlib harekatı ile aynı dönemde Türkiye’nin gündeminde tartışılan bazı olaylar böyle. Şehitler tepesini niye boş bırakmak istemediklerinin yanıtının bir parçası da bu gündemde yatıyor işte.