YAZARLAR

Sıkıntıdan çek çıkar beni

Bu kadar mutsuz bir ortamda ne yazmak uygun düşer diye düşününce aklıma tiramisu geldi, neden mi? Tira mi su, İtalyanca “beni yukarı kaldır” veya “beni mutlu et” olarak yorumlanabilecek bir sözcük. Tatlının ismi buna dayanıyor. Günün anlam ve önemine müthiş derecede uygun. Belki okuyucularımdan birkaçı yapar yer ve mutlu hisseder kendilerini, fena mı olur?

Bugün yazı yazmamayı çok düşündüm. Böyle zamanlarda yemek yazısı yazmak içimden hiç gelmiyor. Onlarca eve acı dolu haberler verilmiş, ülke savaşa mı girecek belli değil. Mülteciler otobüslerle taşınarak saçma sapan botlara konulmuş, bebek çocuk demeden soğuk sularda yaşam mücadelesine atılmışlar ve canlı yayında bu görüntüler servis ediliyor. Diğer bir yandan covid-19 salgını nereye gidiyor bilmiyoruz. Her şey mi insanın moralini bozmak için sıraya dizilir?

Bir yandan da hayatımız devam ediyor, tamam kabul ediyorum ki genel itibariyle inanılmaz derecede mutsuz hissetsek bile, bir şekilde bu düzenin içinde yaşamak zorundayız. Yemek yaşamın en önemli parçalarından birisi olduğuna göre de yemek yazmak belki de biraz içinde bulunduğumuz hali bir an olsun unutturmak için birkaç kişiye yardımcı olabilir diye düşündüm ve yazmaya karar verdim.

Bu kadar mutsuz bir ortamda ne yazmak uygun düşer diye düşününce aklıma tiramisu geldi, neden mi? Tira mi su, İtalyanca “beni yukarı kaldır” veya “beni mutlu et” olarak yorumlanabilecek bir sözcük. Tatlının ismi buna dayanıyor. Günün anlam ve önemine müthiş derecede uygun. Belki okuyucularımdan birkaçı yapar yer ve mutlu hisseder kendilerini, fena mı olur?

Ben kendi hazırladığım tiramisu için açıkçası orijinal tarifine bağlı kalmadım ve farklı birçok tarifin en çok beğendiğim özelliklerini bir araya getirdim. Ortaya çıkan sonuç ise, bugüne kadar deneyen herkes tarafından çok beğenildiği için yanlış bir yol izlemediğimi düşünüyorum. Burada verdiğim miktarlar, kaplarınızın büyüklüğüne göre 4-5 tekli servis yapmaya yeterli olacaktır. Daha fazla yapmak isterseniz, malzemeleri ona göre ayarlamanız gerekecektir.

MALZEMELER

-8 adet Savoiardi tipi bisküvi (bulamazsanız kedi dili de olabilir)

-200 gr mascarpone peyniri (labne de kullanabilirsiniz)

-150 gr taze krema

-1 fincan likör (portakal, kahve, acı badem, Bailey’s v.b.)

-1 double shot espresso (espresso yerine çok koyu nescafe kullanarak yaklaşık bir fincan dolusu kullanabilirsiniz)

-1 single shot espresso

-2 tatlı kaşığı pudra şekeri

-1 yemek kaşığı kakao

-Bitter çikolata

-1 vanilya çubuğu (veya 1 çay kaşığı vanilla extract)

Bir karıştırma kabı içerisine aldığınız mascarpone peynirini spatulayla ezerek kabın içerisine iyice yayın. Ardından ayrı bir kaba krema ve pudra şekerini ekleyip, tümünü bir araya getirene kadar çırpın. Vanilya çubuğunu ortadan keserek açın, içindeki tohumları karışımın içine ekleyin (bulamıyorsanız poşet vanilyalardan kullanabilirsiniz, ama baharatçılarda var, mutlaka bulmaya çalışın, arada çok büyük fark oluyor). Vanilya karışana kadar biraz daha çırpın. Şimdi krema karışımı, bir single shot espresso ve likörün yarısını mascarpone peynirine ekleyip, koyu ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar tüm malzemeleri iyice çırpın.

Double shot espresso içine kalan likörü boşaltıp karıştırın. Serviste kullanacağınız kaplarınızın içerisine, birer savoiardi bisküviyi önce çok kısa bir süre bu karışımın içine daldırıp yerleştirin. Savoiardi, sünger gibi bir yapıya sahip olduğundan dolayı sıvıları çok hızlı emer, çok yumuşamasını istemediğimiz için, sıvı içerisinde 3-4 saniyeden daha fazla durmamalarına özen gösterin. Kaplara yerleştirdiğiniz bisküvilerin üzerine, bir tur krema karışımı boşaltın. Sonra, aynı şekilde bir kat daha bisküvi ve krema ekleyin. Son olarak üzerine bir tel süzgeçten eleyerek az miktarda kakao ekleyip, yine az miktarda bitter çikolata rendeleyin.

Servisten önce yarım saat kadar buzdolabında bekletin.

Daha normal bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.