YAZARLAR

Evde bowl yapmak

Kase dünyasında çeşitler sınırsız. Keyfinize göre denemeler yaparak güzel sonuçlar alabilirsiniz. Ben eve gelen misafirlere bile bu tarz kaseler servis ediyorum son dönemde. Size de denemenizi öneririm. Farklı çok seçenek olduğu için tek bir tarif vermek istemedim, onun yerine elinizde hangi malzeme olduğuna da bağlı, keyfinize göre kendi hazırlığınızı yapabilirsiniz.

Son dönemde dünyada da çok revaçta olan bir yemek şekline sıkça rastlamaya başladık. Bowl, yani kase yemekleri. Salatadan farklı, bir kase içerisinde bir miktar karbonhidrat, bir miktar sebze, varsa biraz protein, belki bir sos... Hani, her şeyden bir miktar var, gayet güzel de lezzetler çıkabiliyor içlerinden.

Bu kaseler esasen Japon mutfağından türemiş diyebiliriz. Genellikle pirinç temelli olarak gördüğümüz kase yemekleri Japonya’da donburi adı altında görülüyor. Derin ve geniş kaselerde servis ediliyor ki, hem pirinç hem de diğer malzemeler rahatça sığsın. Malzeme kalitesini yüksek tutarsanız, tek bir kap içerisinde kocaman ve çok lezzetli bir öğün yemek mümkün. Haydi bugün bu işin bazı püf noktalarını sizinle paylaşalım.

.

KARBONHİDRAT SEÇİMİ 

Eğer geleneksel bir kase yapmak istiyorsanız, karbonhidrat için mutlaka pirinç kullanmalısınız. Ancak bizimkiler gibi et sulu tereyağlı pilav değil, benim önerim jasmine veya basmati pirinci, tuz, karabiber, kakule, yıldız anason ile birlikte yağsız olarak haşlanmalı. Ben iki kişilik hazırlarken bir su bardağı pirinci 1,5 bardak su, biraz tuz ve karabiber, 2 yıldız anason ve 4-5 kakule ile haşlıyorum. Piştiğinde anason ve kakuleleri çıkarıp pirinci kaselere aktarıyorum.

Alternatif olarak kinoa (kinoanın kendine has lezzeti farklı olduğundan pirinç kadar güzel olmuyor), pirinç noodle (hafif bir soya sosu ile harika gidiyor) ile denemeler yaptım, güzel sonuçlar alabilirsiniz.

SEBZELER

İyi bir kasede sebze bulunması şart diyebilirim. Farklı sebzeleri kullanabilirsiniz, örneğin buharda brokoli, hafif sarımsakla sote edilmiş bir mantar veya kabak, yeşil soğan, soya filizi, avokado, bezelye, turp. Ben evde hangi malzeme olduğuna göre tüm bu sebzeleri denedim, tek önemli olan, çok aşırı miktara kaçmadan, ve kolay yenebilecek boyutlarda olmalarına dikkat etmek.

PROTEİN 

Eğer isterseniz vegan veya vejeteryan kase seçenekleri yapmak son derece kolay. Ancak et, tavuk ve balık kaselere çok yakışıyor. Uzak doğu esintilerini daha fazla hissettirmek için beyaz etleri ben genellikle sarımsak, zencefil ve chilli biber ile susam yağı ve wok ile pişirmeyi tercih ediyorum. Balıkta ise yağsız tavada pişireceğiniz kemiksiz fileto yapılmış balıkları deneyebilirsiniz, levrek, çupra, akya, somon, kaya levreği, bu tür yemeklere çok yakışıyor. Kırmızı etleri de, özellikle antrikot veya bonfile gibi ızgaralık etleri orta piştikten sonra ince ince dilimleyip üzerine biraz tuz gezdirerek kullanabilirsiniz. Daha ileri aşama isterseniz biraz soya sosu, ince kıyılmış chilli biber, susam ve balla bir sos hazırlayıp eti pişirirken üzerine ekleyerek bir deneme de yapmanızı önerebilirim.

FARKLI DOKUNUŞLAR 

İyi bir kasede farklı dokuları ve lezzetleri bir arada bulmak keyifli oluyor. Ben bazen hafif bir kıtırlık olsun diye örneğin kavrulmuş kaju veya yer fıstığı kullanıyorum.

Avokado bu tür kase yemeklerinde kesin favorim, mutlaka ekliyorum.

Eğer acı seviyorsanız, bu kase yemekleri acıyı gerçekten çok iyi kaldırıyor, ben yanına taze chilli biberleri ince doğrayıp servis yapıyorum, isteyen istediği kadar alabiliyor.

Hafif bir asidite de olsun derseniz az bir miktar zencefil turşusunu ince şeritler halinde keserek ekleyebilirsiniz, veya birkaç damla limon ile de kasenizi daha çekici kılmak mümkün.

İyi bir kasede sos çok dengeli olmalı, soya veya teriyaki sosları ile denemeler yapabilirsiniz. Sos miktarı pirincin içinde boğulacağı kadar olmamalı, mümkünse biraz yoğun olmalı, örnek olarak yukarıda anlattığım sosu şu şekilde yapabilirsiniz: Yarım çay bardağı light soya sosu (tuzu azaltılmış), bir yemek kaşığı bal, yarım (daha acı isterseniz bir) ince kıyılmış chilli biberi koyulaşana kadar bir sos tenceresinde kaynatıp, üzerine kavrulmuş susam ekleyebilirsiniz.

Kase dünyasında çeşitler sınırsız. Keyfinize göre denemeler yaparak güzel sonuçlar alabilirsiniz. Ben eve gelen misafirlere bile bu tarz kaseler servis ediyorum son dönemde. Size de denemenizi öneririm. Farklı çok seçenek olduğu için tek bir tarif vermek istemedim, onun yerine elinizde hangi malzeme olduğuna da bağlı, keyfinize göre kendi hazırlığınızı yapabilirsiniz.

İyi bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.