YAZARLAR

Steak au poivre

Şimdi nedir bu steak au poivre? Öncelikle bir Fransız mutfağı klasiğidir, karabiberli, bol karabiberli bir bonfile, kremalı bir sos, yanında da geleneksel olarak patates püresi (isterseniz kızarmış patates de olur) ve hafifçe haşlanmış yeşil Fransız fasulyesi ile servis yapılır.

Efendim bir yemek yazarı olmak hiç kolay değil. Gündemin dışında durup sadece yemek yazmak bazı günler tahmin edebileceğinizden çok daha zor oluyor. Şu son dönemde yaşanan depremler, çığ faciası, uçak kazası, korona virüsü falan derken hepimiz büyük tedirginliklerle yaşar olduk. Ancak bu, hayatın devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor. Hayatımıza devam ediyorsak yemeğe de devam etmek durumundayız.

Bu hafta bildiğiniz üzere Sevgililer Günü geliyor. Ben aynı yılbaşında olduğu gibi, Sevgililer Günü'nü de kutlamayı evde tercih edenlerdenim. Malum, ekonomimiz harika, dışarıda yemek çok pahalı, bir de Sevgililer Günü özel programları bana hitap etmiyor. O vakit benim gibi düşünen kişiler için oralarda yiyeceklerinizden çok daha lezzetli olmasını garanti edeceğim bir tarifle karşınızdayım bugün. Steak au poivre (stek o puavr okunur).

Şimdi nedir bu steak au poivre? Öncelikle bir Fransız mutfağı klasiğidir, karabiberli, bol karabiberli bir bonfile, kremalı bir sos, yanında da geleneksel olarak patates püresi (isterseniz kızarmış patates de olur) ve hafifçe haşlanmış yeşil Fransız fasulyesi ile servis yapılır. Fransız fasulyesi bizdekilerden farklı olarak daha yuvarlak bir yapıya sahiptir, biraz taze börülceye benzer, yapı olarak ancak zor bulunduğu için normal fasulye veya sevdiğiniz başka bir yeşil sebzeyi de elbette kullanabilirsiniz.

Haydi tarife başlayalım.

Steak au poivre

MALZEMELER (2 KİŞİLİK)

-500 gram dana bonfile (bundan dövülmemiş dört dilim çıkartın)

-25 gram tane karabiber

-500 gram patates

-1 şalot soğan (ya da küçük kuru soğan)

-200 gram Fransız fasulyesi

-1 paket taze krema

-75 gram tereyağı

-50 ml. konyak veya brendi

-Muskat cevizi, tuz, kızartma yağı

Öncelikle patates püresi için patatesleri soyup küp küp doğrayın, soğuk su koyduğunuz bir tencerede patatesleriniz yumuşayana kadar 15-20 dakika kaynatın. Bir tencere içerisinde yarım paket krema ve 50 gram tereyağını hafif ateşte ısıtın, üzerine tuz ve az miktarda muskat cevizi rendesi ekleyin, püre haline getirdiğiniz patatesleri ekleyip iyice karıştırın.

Uçlarını kestiğiniz fasulyeleri kaynar suda beş dakika kadar haşlayın.

Karabiber tanelerini bir havan yardımıyla iri taneli kalacak şekilde biraz öğütün. Bonfile dilimlerinizin her iki yüzüne de bolca, ama gerçekten bolca karabiber serpin, elinizle bastırarak biberlerin ete yapışmasını sağlayın. Sıcak tavada iki kaşık kızartmalık yağ ekleyerek yüksek ateşte her iki yüzünü üçer dakika pişirip etleri kenara alın. Aynı tava içerisine önceden incecik kıydığınız soğanı bir kaşık daha yağ ekleyerek üç dakika soteleyin. Konyak ekleyip tavanın dibine yapışmış malzemeleri tahta bir spatulayla kazıyın, konyak eklediğinizde alkolün alev alması kuvvetli bir ihtimaldir, çok dikkat edin, kaşlarınız olmadan Sevgililer Günü yemeği yemenizi asla istemem, söylemedi demeyin sonra. Sonrasında kalan yarım paket kremayı, 25 gram tereyağını ekleyip hafifçe koyulaşana kadar 8 ila 10 dakika pişirin. Kenarda beklettiğiniz etleri içine alıp iki yüzünü de birer dakika sos içerisinde pişirin.

Tabağa püre, fasulye, et ve bolca sosla servis yapın.

Keyifli ve felaket haberi duymadığımız bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.