YAZARLAR

Bir yılda dört takımı dolandırdı: Bernio Verhagen

Amatör futbolcu Bernio Verhagen, yaklaşık bir yıl içerisinde 4 kez profesyonel takımlarla sözleşme imzaladı. Bir kez bile sahaya çıkmayan Verhagen'in sonu ise Danimarka'da hapse girmek oldu. Peki, Verhagen nasıl oldu da bu anlaşmaları yapabildi?

Belki futbolu yakından takip edenler Bernio Verhagen'in hikâyesini duymuşlardır. Surinam asıllı Verhagen, son bir buçuk yılda büyük bir sahtekârlığa imza attı. Tek bir dakika bile top oynamadan dünyanın dört bir yanındaki takımlarla anlaşma imzaladı. Bazen Türkiye'deki kulüpler bir oyuncu transfer eder ve o oyuncu futbolcuya fazla benzemez ya da sunulduğu kadar yetenekli çıkmaz ya, anlatacağım hikâyenin ardından "buna da şükür" diyebilirsiniz!

Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı Orta Direk Şaban filmini izleyenler hatırlayacaktır. Sunal'ın canlandırdığı Şaban karakteri, 1984 yılında Özal hükümeti zamanında hem enflasyonla hem de çok başarılı bir sporcu olan Erkan'la mücadele etmektedir. Türk basketbol şampiyonu, hemen her spor dalında üstün yetenekleri bulunan başarılı sporcu Erkan'ı alt etmek kolaydır ama enflasyonu alt etmek o kadar kolay değildir.

Filmden bir diyalog:

-Sen kimsin yahu?

-Şaban, Orta Direk Şaban. Ben de karate öğreneceğim hocam.

-Ama karate zor bir spordur, dayanabilir misin?

-Evelallah. Orta direğiz dedim ya, biz enflasyona bile dayanıyoruz karate vız gelir!

Neyse, konumuzu dağıtmayalım. İşte bu filmde Şaban, bir sahnede ABD'li bir basketbolcu kılığına girer. İlk antrenman maçında gösterdiği performansla hem kulüp başkanını hem antrenörü mest eder ve tam 5 milyon liralık bir teklif alır. Fakat kutlama öpücükleri sırasında Şaban'ın boyaları diğerlerine bulaşır ve foyası ortaya çıkar.

Bernio Verhagen de tam 4 takım dolaştıktan sonra foyası ortaya çıkan bir futbolcu. Üstelik o Orta Direk Şaban kadar şanslı ve sempatik değil. Sevgilisini darp etmek ve hırsızlık gibi olaylara bulaşmışlığı da mevcut.

Verhagen, Hollanda amatör takımlarından Den Dungen'de forma giyerken, Moldova'nın FC Dinamo-Auto takımına transfer olur. FC Dinamo da aslında amatör bir takım, Avrupa'nın en yoksul halkının yaşadığı Moldova'nın "Transnistria" özerk bölgesinde (BM tarafından tanınmasa da bağımsızlıklarını ilan eden Moldova ve Ukrayna arasında, 500 bin nüfuslu bölge) yer alıyor. FC Dinamo, ülkenin en üst düzey liginde mücadele etse de ülkede futbol profesyonel düzeyde olmadığı için aslında bir bakıma amatör klasmanda (Bu Avrupa kupalarında ön elemesine katılmayacakları anlamına gelmiyor).

Fakat Verhagen burada çok kalmıyor, yaklaşık bir ay sonra ülkeyi terk ediyor. Hollanda'ya dönen Verhagen'le yaşadığı ilginç deneyimi konuşmak üzere, Hollandalı gazeteci Sam van Raalte irtibata geçiyor. Çünkü Verhagen'in geldiği yer olan Transnistria ile ilgili çalıştığı yayın organında içerikler yayınlanmıştı. Verhagen'in oraya gitmesi, Raalte'nin ilgisini çekmiş olacak ki, kendisiyle bir podcast yayını gerçekleştiriyor.

Bu yayından sonra Raalte'ye ulaşan insanlar, Verhagen'in bir kredi kartı sahteciliğine karıştığı konusunda uyarıda bulunuyorlar. Futbolcuyla iletişimi olan Raalte, Verhagen'e bu iddiaları sorduğunda, "Onlar ırkçı olduğu için bunları söylüyorlar," yanıtını alıyor. Verhagen, bu iddiayı ortaya atanların isimlerini de istiyor ama Raalte bunu reddediyor. Fakat bu diyalogla içine kurt düşen gazeteci, futbolcuyu takibe almaya başlıyor. Verhagen'in yaptıklarının ortaya çıkmasındaki isimlerden biri olan Sam van Raalte, oyuncunun Güney Afrika, Şili ve Danimarka'daki yolculuğuna dahil oluyor böylece.

Raalte, "Twitter'da, Cape Town City FC'nin Verhagen'i transfer ettiklerini duyurduğunu görünce çok şaşırdım," diyor. Çünkü Cape Town, Güney Afrika'nın başat takımlarından. İş bununla da kalmaz, bu transferden bir ay sonra Verhagen bir kez bile maça çıkmadan Şili Premier Lig takımlarından Audax Italiano ile anlaşır.

Cape Town kulübü yetkilileri, Verhagen'in kendilerine "yeniden Avrupa'ya dönmek istediğini" söyleyerek kulüpten ayrıldığını açıkladılar. Raalte'nin ulaştığı bir yetkili, kulüp başkanının oyuncuya ait video görüntülerini izlediğini  ve “Başkan gördüklerini beğendi, bu yüzden ona bir sözleşme teklif ettik,” açıklamasını yaptı. Ancak Verhagen, Cape Town City FC'ye geldiğinde, formda olmadığından bireysel antrenman yapmak zorunda kalmış. Kulüp yetkilisi “Videoda gördüğümüz seviyeye ulaşıp ulaşmadığını görme şansımız olmadı” dedi ve ekledi: “Ama tutumu harikaydı.”

Şili kulübü Audax'ın başkanı Lorenzo Antillo ise Raalte'yi “Bu konuyu tartışmak istemiyorum. Ben istemediğim bir şeye karıştım," diye yanıtlar.

Verhagen ise birkaç ay sonra Şili'den de ayrılır. Fakat bu ayrılıktan çok kısa bir süre sonra Şili gazetesi La Tercera, oyuncu ile Skype üzerinden bir röportaj gerçekleştirir. Verhagen, bu röportajında Şili'den sevgilisi Nayaret Muci ile ayrıldığını söyler. La Tercera'nın aktardığına göre, röportajda tercümanlık görevini üstlenen Muci, Instagram hesabında Verhagen'in kensini Danimarka'da esir tuttuğunu, dövdüğünü ve tükürdüğünü anlatan birkaç story yayınlamıştı. Muci, muhabir kendisine sormadan önce konuyu buraya getirerek, "Otelden bile çıkmanıza izin vermeyen biriyle yaşamak zor" demiş ve ardından "şu anda her şeyin iyi" olduğunu söylemişti.

Verhagen de aynı röportajda Audax'tan ayrılma nedenini "Çünkü oyuncuları ırkçıydı ve bana 'maymun' ya da 'köle' diye hitap ediyorlardı," sözleriyle açıkladı.

Bu röportajdan çok kısa bir süre sonra Verhagen'in Danimarka ekibi Viborg FF'yle anlaştığı duyurulur. Bu transfer açıklaması Raalte'yi de çok şaşırtır. Çünkü 123 yıl önce kurulan Viborg FF, Danimarka'nın önemli takımlarından biridir. Peki, Verhagen bu transferleri nasıl yaptı? Onu bu anlaşmaları imzalarken hangi menajer temsil ediyordu? Viborg FF kulübü oyuncunun geçmişini araştırmadı mı? Sevgilisinin durumu kimseyi şüphelendirmedi mi?

Hollandalı gazeteci Raalte, bu soruların yanıtlarını aramak üzere yeniden Verhagen'le iletişime geçer. Ancak aldığı yanıt, “Beni rahatsız etmeyi bırakmanı istiyorum,” olur.

Raalte'ye konuşmayı reddeden Verhagen ise Danimarka basınına röportajlar verir. Futbol haberleri yapan Bold isimli siteye konuşan Verhagen, kendisini geçmişte diğer Danimarka kulüplerinden Næstved and Randers'ın da denediğini söyler. Fakat Bold, söz konusu kulüplere oyuncuyu sorduğunda "O da kim?" yanıtını alır. Gittikçe suyu ısınan Verhagen'le ilgili bir haber de Politiken gazetesinde yer alır. Habere göre Verhagen kendisini ülkedeki en büyük takımlardan FC København oyuncusu olarak tanıtır ve bu sayede bir kadını dolandırmaya kalkar. Kadından para ve mücevher isteyen Verhagen, bu girişiminde başarısız olur.

Basındaki bu iddiaların ardından Verhagen'in kulübü "nihayet" oyuncu hakkında bir araştırmaya girişir. Hakkındaki tüm gerçeklerin ortaya çıktığı Verhagen'in sözleşmesi 26 Kasım 2019'da feshedilir ve oyuncu bir gün sonra Danimarka polisi tarafından tutuklanır. Verhagen, sahtekârlıkla birlikte sevgilisi Naharet Muci'ye saldırmak ve birkaç soygun girişimi ile de suçlanır.

Peki, Danimarka gibi bir ülke, Viborg FF gibi bir kulübe kadar uzanan hikâye nasıl gerçekleşti? Viborg FF kulübü, olayların ardından yaptığı açıklamada, Verhagen'in kendilerine dünyaca ünlü menajerlik şirketi "Stellar Group" aracılığıyla önerildiği aktardı. Ki bu şirket Gareth Bale (Real Madrid), Jordan Pickford (Everton), Saúl Ñíguez (Atletico Madrid) ve Luke Shaw (Manchester United) gibi önemli takımlarda forma giyen oyuncuları temsil ediyor. Viborg FF'ye ulaşan sahte menajer, bu şirketin ismini kullanarak yaptığı yazışmalarda, Verhagen için "Birkaç ay içinde Çin'in en önemli üçüncü kulübüne transfer olacak fakat bundan önce bir süre Avrupa'da forma giymesi gerekiyor," ifadesini kullanıyor.

Viborg ise, yazışmalarda kullanılan internet bağlantısında ufak bir detayı kaçırıyor. İngiltere merkezli orijinal Stellar'ın internet adresi "co.uk" diye biterken, sahtekârlar yalnızca ".co" uzantılı bir adresi kullanıyor.

Kulüp açıklamasında, "Viborg FF, sahtekârlık, belge sahtekârlığı ve kimlik hırsızlığı gibi ciddi suçların kurbanı olmuştur ve dava, görünüşe göre Bernio Verhagen'in eski kulüplerinin benzer şekilde aldatıldığı,  hem Güney Afrika'ya hem de Şili'ye kadar izler taşımaktadır. Viborg FF, ne maaş ne de temsilci ücretleri ödenmediği için finansal olarak darbe almadı; ancak kulüp profesyonel gururdan büyük ölçüde etkilendi. Bizim tarafımızdaki sonuç, genellikle üzerinde çalışılan titizliğe dayanmaktır; bu olayın ışığı altında, birkaç ay boyunca iletişim kurduğunuz kişilerin de iddia ettikleri insanlar olduğuna dair inanç sırasında göz ardı edilen bir titizlik," ifadeleriyle bir özeleştiri yaparak kendi ihmallerini de üstleniyor.

Ancak Viborg FF yetkilileri, Çin'e yüklü miktarda parayla satılacak bir oyuncu üzerinden kâr etmenin verdiği hırsla bir tuzağa düşüyor. Evet, Bernio Verhagen bir sahtekâr olabilir; fakat açgözlü davranan futbol kulüpleri de bu hikâyede Verhagen kadar sorumludur.

Şimdi, ülkemizde bazen şahit olduğumuz "futbolcu gibi olmayan futbolcuların" nasıl olup da takımlarda şans bulduğunu düşünürken, başka birçok faktörle birlikte bu Bernio Verhagen'in hikâyesi de aklınıza gelsin...

Kaynaklar:

https://www.vice.com/nl/article/pa7nm7/spookvoetballer-bernio-jordan-enzo-verhagen

https://www.latercera.com/el-deportivo/noticia/audax-inscribe-holandes-refuerzo/793254/

https://www.latercera.com/el-deportivo/noticia/bomba-bernio-verhagen-audax/887187/

https://www.bold.dk/fodbold/nyheder/stor-mystik-om-ny-viborg-spillers-fortid/

https://www.vff.dk/nyheder2/frontpagenews/11716-redegorelse-for-forlobet-med-bernio-verhagen