YAZARLAR

İki ucu da keskin

“Bıçaklar Çekildi”, eski usul polisiye sevenler için biçilmiş kaftan. İki saati aşan süresinin içine yerleştirilmiş komik anlarıyla seyirciyi rahatlatan, gizem duygusunu sonuna kadar saklamayı başaran bir yapım.

“Asi Gençlik” (2005) ve “Bloom Kardeşler”den (2008) sonra 2012'de yazıp yönettiği "Tetikçiler" ile uluslararası tanınırlığı artan Rian Johnson, daha sonra yeni bir aşamaya geçmişti. “Star Wars”un son üçlemesinin ikinci filmi “Son Jedi” ile dev bütçeli yapımlar dünyasına adım attı. Hayranlarının büyük kısmı beğenmese de kendi adıma bu serinin en iyisi olduğunu düşündüğüm bu yapımın ardından, bol yıldızlı bir polisiye “Bıçaklar Çekildi” ile karşımızda yönetmen. Üstelik 40 milyon dolar gibi ABD ölçeğinde mütevazı sayılabilecek bir bütçe ile kotardığı filmin dünya çapında 250 milyon doları aşan gişe başarısı elde etmiş olduğunu da hatırlatalım.

Bir hatırlatma daha. Şu sıralarda gösterimi devam eden “Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi” ile üçüncü üçlemenin de sonuna gelen serinin yeni hikayeleri için çalışma yürüten isim de Rian Johnson. Skywalker ailesinin dışında yepyeni bir üçleme için çalışan yönetmenin ismi Disney tarafından açıklandığında fanların ciddi eleştirileri olmuştu. Zira “Son Jedi” serinin sadık hayranları tarafından çok fazla beğenilmiyor. Ancak bugün itibarıyla Türkiye salonlarında da gösterime giren “Bıçaklar Çekildi”nin hem gişede başarı yakalaması hem de iyi eleştiriler alması ile Rian Johnson’nın eli de hayli güçlenmiş görünüyor.

“Bıçaklar Çekildi”, değerlendirmesi zor filmlerden. Zira bu tür ‘katil kim’ filmlerini yazarken henüz filmleri izlememiş seyircinin ağzının tadını kaçırmamak diğerlerine göre çok daha zor oluyor. Rian Johnson’ın senaryoyu da kaleme aldığı film, ünlü bir yazarın ölümünün ardından büyükçe bir konakta yaşananları anlatıyor. Ünlü suç romanları yazarı Harlan Thrombey, 85'inci yaş günü partisinin ardından evinde ölü bulunuyor. İlk izlenim yazarın intihar ettiği yönünde. Ancak, konuyu araştırması için gizemli biri tarafından tutulan ünlü dedektif Benoit Blanc’ın ve iki polisin işin içine dâhil olmasıyla olaylar bambaşka bir seyir izliyor.

“Bıçaklar Çekildi”, birden çok kişinin bulunduğu bir ortamda birisinin öldüğü, önce bu ölümün cinayet olup olmadığı, sonra da eğer bir cinayetse kimin öldürdüğü sorularına yanıt arandığı eski usul polisiyelerin izinden gidiyor. Tabii en çok da Agatha Christie’nin. Bu tür hikayelerde asıl mesele ‘gizem’ ve ‘entrika’nın güçlü bir şekilde inşa edilmesi. Bir yandan ortada bir cinayet olup olmadığının gizeminin diri tutulması, öte yandan eğer bir cinayetse katilin kurduğu entrikanın kusursuz olması gerekir.

Ve tabii seyircinin mekândaki herkesi potansiyel katil olarak görmesi. Dedektifle birlikte herkesten şüphelenmesi, teker teker onları elemesi, kimi elediklerinin yeniden şüpheli hale gelmesi ve finalde hepimizin şaşırdığı ama dedektifin gayet soğukkanlı bir şekilde anlattığı biçimde katilin ortaya çıkması.

“Bıçaklar Çekildi” bu aşamaların çoğunu sorunsuz bir şekilde geçiyor. Eski usul dediğim polisiyeye saygının bir parçası olarak öyle tasarlanmış olsa da, finalde dedektifin gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde anlattığı bölümün fazlalıklarını bir kenara koyabiliriz belki. Yine de filmin bu yüzünün yeterince keskin olduğunu söylemeliyiz.

Peki diğer yüzünde neler var? Bu tür filmleri merak uyandırıcı ve izlenilir kılan bir diğer şey ise yaratılan karakterler. Rian Johnson bu açıdan da sınıfı geçiyor açıkçası. Agatha Christie ya da Arthur Conan Doyle romanlarından çıkıp gelmiş gibi duran karakterler inşa etmeyi başarıyor. Dedektif Benoit Blanc (Daniel Craig), şımarık ve asi burjuva çocuğu olarak Ranson (Chris Evans), zengin ailenin öfkesini yönelteceği yoksul kız Marta (Ana de Armas), kibirli çocuklar Linda (Jamie Lee Curtis) ve Walt (Michael Shannon), gelin Joni (Toni Collette), bunak gibi görünen ama her şeyin farkında olan nine (K Callan), bencil torunlar…

Tek tek bütün karakterlerin ayrıntılı tasarlandığını, filmde özel işlevler kazandığını belirtmeden geçmeyelim. Kuşkusuz bunda oyuncu kadrosunun yeteneklerinin de payı var. Söz oyunculardan açılmışken, Küba doğumlu, oyunculuk eğitimini ülkesinde alan sonra İspanya, ardından da ABD’de kariyerine devam eden Ana de Armas’a ayrı bir parantez açalım. “Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı” ile dikkatimizi çeken oyuncuyu bu yıl yeni James Bond filmi “No Time To Die”da ve yakın zamanda yine Daniel Craig ile birlikte izleyeceğiz.

“Bıçaklar Çekildi”, eski usul polisiye sevenler için biçilmiş kaftan. İki saati aşan süresinin içine yerleştirilmiş komik anlarıyla seyirciyi rahatlatan, gizem duygusunu sonuna kadar saklamayı başaran bir yapım.

BIÇAKLAR ÇEKİLDİ

ORİJİNAL ADI: Knives Out

YÖNETMEN: Rian Johnson

OYUNCULAR: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas , Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette LaKeith Stanfield, Christopher Plummer, Katherine Langford, Jaeden Martell

YAPIM: 2019 ABD

SÜRE: 131 dk.