YAZARLAR

Rıza Çalımbay şampiyon olmak istiyor mu?

Sezonun ilk yarısını lider kapatan Çalımbay ikinci yarıda ipi önde göğüslemek istiyorsa, mevcut oyununu birkaç mevki de ve birkaç oyuncunun yeteneklerini temel alarak çeşitlemedir. Hemen en ivedilikle söylemeliyiz ki, Sivasspor’un kaleciden başlayan açılış oyunu çok cılız ve ilkel.

Göztepe maçının ilk yarısında  Sivasspor’un skor üretmemesi, esasen Sivasspor'un çok temel bir problemine işaret ediyor; Sivaspor’un birinci bölgede başlayan bir kontra atak planı yok. Çalımbay, geleneksel olarak ikinci bölgede kapılan toplar üstüne, dikine bir hücum planına itibar ediyor. İkinci bölgeden üçüncü bölgeye geçiş için hazırlanıp uygulamaya sokulan plan sanki Rıza Çalımbay’ın tek gol planı. Oyunun doğaçlama karakteri ve kimi pozisyonların şanslı rastlantıları bir tarafa bırakılırsa, Sivasspor’un tek yönlü bir gol planına sadık kaldığını söylemek, hiç de haksızlık yapmak anlamına gelmiyor. Peki, bu tek plan şampiyon olmaya yeterli mi? Burası Türkiye ve Süper lig dünyanın en ilkel liglerinden biri, sırf bu nedenle de bu plan, bir şampiyonluk getirebilir ama şampiyonluğun yeterli garantisi olamaz.

Sezonun ilk yarısını lider kapatan Çalımbay ikinci yarıda ipi önde göğüslemek istiyorsa, mevcut oyununu birkaç mevki de ve birkaç oyuncunun yeteneklerini temel alarak çeşitlemedir. Hemen en ivedilikle söylemeliyiz ki, Sivasspor’un kaleciden başlayan açılış oyunu çok cılız ve ilkel. Topun birinci bölgeden ikinci bölgeye taşınması, sadece güven içinde top dolaşımını sağlamakla kalmayacak, ikinci ve üçüncü bölgede görevli bütün oyuncuların, doğru pozisyon almaları için ihtiyaç duydukları zamanı da herkese sağlayacak. Ayrıca açılış pas planı, kaleciden başlayan birinci bölge kontra ataklar için, olgun zemin hazırlayacak. Bunun için her şeyden önce kaleci Samassa’nın yeniden yapılandırılması gerekiyor.

Defansın ofsayt çizgisini Appindan sağlıyor ve bu görevi kusursuzca yerine getiriyor. Appindan, top rakibe geçtiğinde geriye doğru koşmuyor, tam tersine takımı ileri çıkararak, rakibe oynayacak alanı daraltıyor. Bu muhteşem bir defansif algı. Appindan’da gözlediğim eksiklik, temaslı oyunu sevmiyor olmasıdır. Eğer bu eksiklik giderilirse, Sivasspor neredeyse kusursuz bir savunma perspektifine sahip olacak.

İkinci bölgenin en yaratıcı oyuncusu, hiç kuşkusuz Mert Hakan'dır. Bu bölgede görev alan diğer iki oyuncu Hakan Aslan ve Fatih Aksoy, defansif olarak iyi ama ofansif olarak gelişmeye çok ihtiyaç var. Bu iki oyuncu, kesici ve presçi olarak öne çıkıyor. Bu işi de iyi yapıyorlar. Ama akışkan bir oyuncu için, berrak bir oyun görüşüne sahip değiller.  Söz konusu iki oyuncunun verimliliğini artırmak için pas opsiyonlarını geride Appindan’a ilerde de Mert Hakan’a bağlanırsa, bu sorun büyük ölçüde çözülmüş olur.

Sorunu bu şekilde çözmek, bir bakıma birinci bölge ile ikinci bölge arasında görülen geniş boşluğa da bir çözüm olacak. Özellikle de Hakan Aslan ve Fatih Aksoy pres yaparken ortaya çıkan geniş boşluk, bir bakıma daraltılmış olur. Akıllı bir teknik direktör Sivasspor’un bu zaafını çok iyi kullanabilir ve telafisi mümkün olmayan sorunlara da sebep olabilir.

Üçüncü bölge de hem Mert Hakan’a hem de Emre Kılınç’a final vuruşu organizasyonları organize edilebilir. Bu iki oyucu da vuruş tekniği bakımından bu görevi üstlenebilir becerilere sahipler.

Rakip korner atışı ya da duran top kullandığında, Sivasspor tıpkı ikinci bölgeden yaptığı ani kontralar gibi kontralar organize etmek zorunda. Bu büyük eksiklik ya oyun çeşitliğini oyuna monte etmeden Süper Lig şampiyonluğu çantada keklik olmaz.


Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.