YAZARLAR

Yılbaşı tarifleri: Humus, muhammara

Size bugün vereceğim tarif humusun dünyada en çok tüketildiği ülke olan İsrail’de yapıldığı haline benziyor. Muhammara ise yine benim çok sevdiğim bir meze, ister tek başına tüketin, ister güzel bir kızarmış ekmek üzerinde, her türlü nefistir.

2020 yaklaştı. Yeni bir 10 yıla girerken evde olmak isteyenlere alternatif tarifler vermeye devam ediyorum. Bugün iki meze tarifimiz var.

Humus daha önce tarifini verdiğim bir yemek aslında. Hem vegan ve vejetaryen beslenme rutinleri ile uyumlu hem gayet besleyici. Benim size bugün vereceğim tarif ise, humusun dünyada en çok tüketildiği ülke olan İsrail’de yapıldığı haline benziyor. Orta Doğu ülkelerinde humus bizim alıştığımıza kıyasla daha akışkan ve yumuşak kıvamlı.

Muhammara ise yine benim çok sevdiğim bir meze, ister tek başına tüketin, ister güzel bir kızarmış ekmek üzerinde, her türlü nefistir. Onu da Suriye kökenli olduğunu bildiğim bir tarifle vereceğim.

Hem humus hem muhammara için internette onlarca farklı tarif bulunuyor. Ben bugün yazdığım iki tarifi de daha dün denedim ve gerçekten çok iyi sonuç veriyorlar.

HUMUS

-1 su bardağı nohut

-5 gram karbonat

-1/2 çay bardağı zeytinyağı

-1 çay kaşığı kimyon

-2 limon

-8 diş sarımsak

-tahin (yaklaşık 1 çay bardağı)

-tuz

Nohutu bol tuz ve karbonat ile bir gün önceden ıslatın. Karbonat, suyu alkali hale getirir ve bu da nohutun hazmı zor olan kabuğunu soymayı kolaylaştırır. Nohutları beklettiğiniz suyu dökün, bir süzgeçte durulayın, bir tencerede bol su ve tuz ile kabukları çıkıp iyice yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat kaynatın. Bu aşamada arzu ederseniz defne yaprağı, soğan, kereviz sapı gibi lezzet arttırıcılar da kullanabilirsiniz ama kaynama bittiğinde onları nohutlardan ayırın. Nohutları soğuk su ile süzün, kabuklarını soyup blender içinde zeytinyağı, bir çay kaşığı tuz ve iki çorba kaşığı kadar haşlama suyu ile iyice inceltene kadar çekin.

Bir blender içinde iki limonun suyu ile sarımsakları hızlıca parçalayın. İnce bir süzgeçten geçirerek bir kaba alın. Üzerine kimyon ve tahin ekleyip karıştırın. Bu karışımın bir kek hamuru kıvamına yakın, oldukça koyu olması gerek, tahin miktarını ona göre ayarlayın. Bu iki malzeme karıştırırken bir anda katılaşabilir, o durumda azar azar su ekleyerek kıvamı açın. Nohut ile iyice karıştırın. Bir kaseye alın, üzerine zeytinyağı, toz biber vb ekleyerek servis yapabilirsiniz.

MUHAMMARA

-3 adet kırmızı yağ biberi

-1 çorba kaşığı domates salçası

-2 diş sarımsak

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 çay kaşığı kimyon

-1 çay kaşığı tatlı toz biber (isli paprika varsa onu kullanın)

-1 su bardağı ceviz

-1/2 su bardağı ekmek kırıntısı

-1 yemek kaşığı nar ekşisi

-tuz, karabiber

-acı olsun isterseniz isot

Muhammaranın yapılışı oldukça basit. Tek yapılacak şey biberleri közleyip kabuklarını soymak. Veya daha kolay olsun diye konserve biber de kullanabilirsiniz, o durumda biberleri kağıt havlu ile kurulayarak kullanmak gerekiyor.

Sonrası ise gayet kolay. Sarımsakların kabuklarını soyun. Her şeyi bir blender içine atın, burada humus kadar ince çekmeyin, cevizin hafifçe dişe gelir olmasını istiyoruz. Bir kaseye aktarın ve servis yapın.

Hepinize keyifli bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.