YAZARLAR

Türkiye'ye EURO 2020 için final haritası

Tarihinde ilk kez direkt katılma hakkı kazandığı Avrupa Şampiyonası olan EURO 2020'nin açılış maçını yapmak da Türkiye'ye düştü. Rakipler İtalya, İsviçre ve Galler ise dişli ve güçlü. Ancak Türkiye'nin turnuva stratejisi doğru kurgulanırsa final oynama ihtimali ise çok güçlü.

Euro 2020 kuraları geçen hafta çekildi. Bugüne dek evde televizyon karşısında takip ettiğim geceyi, yerinde izlemek, her çıkan takım isminin okunduğu anda yaşanan heyecanı, gerginliği ve salonun tepkilerini anında görmek bambaşka bir deneyimdi. Grupların belirlenmesinin hemen sonrasında ilk yorumları duymak için gazeteciler olarak Şenol Güneş'in yanına gittik. Siz de zaten ajanslardan yayılan yorumları duydunuz Bu yüzden önce biraz diğer gruplar hakkındaki ilk yorumlarımı aktararak başlayacağım.

HEVES KIRICI

Tarihte ilk defa bir Avrupa Şampiyonası'nda grup kuraları öncesi bir gruptaki 3 takım belirlenmişti. Rusya, Danimarka ve Belçika çeşitli gerekçelerle aynı grupta olmak durumunda kaldılar. Kopenhag ve Saint Petersburg şehirlerinin aynı grup maçlarına ev sahibi olması ve Danimarka ile Rusya'nın turnuvaya direkt olarak katılma halkı elde etmesi ikiliyi B Grubu'nda birleştirdi. 1. torbada yer alan İspanya, Almanya, İtalya ve İngiltere turnuvanın diğer ev sahipleri oldukları için kendi ülkelerinin gruplarına yerleştirilmişlerdi. Geriye kalan iki takımdan Ukrayna'nın Rusya'yla olan politik sorunları, UEFA'yı en azından grup aşamasında iki ülkeyi karşı karşıya getirmeme kararı almaya yönlendirmişti. İki ülke eğer grup aşamasını geçerse eşleşmeleri halinde ise maç elbette oynanacak. Bu nedenle C grubuna gönderilen Ukrayna, otomatikman bir diğer ev sahibi Hollanda'nın rakibi oldu. İlk torbadaki son takım Belçika da B grubunun 3. takımı olarak yerini aldı. B neredeyse tamam, C'nin de yarısı hazır, e ev sahipleri de yerini almış. Bütün bu kesinliklerle yarı yolu alınmış kura çekiminde bize yaşanacak hangi heyecan kaldı? Orada Phillip Lahm sazı eline aldı.

BAKÜ'DE STADYUMLARI LAHM DOLDURDU

Kuraya üçüncü torbadan girdi Türkiye. 'Kase'nin başında Almanya Milli Takımı'nın eski kaptanı Phillip Lahm vardı. Euro 2008'de yarı finalde Türkiye'nin umutlarını yıkan adam elini toplardan seçimini yapmak üzere kasenin içinde gezdirdi ve ilk çektiği topun içinden maçları Roma ve Bakü'de oynanacak A Grubu'na yerleştirilmek üzere Türkiye'nin adı çıktı! Yukarıda saydığım ev sahipleri dışında turnuvaya ev sahipliği yapacak Azerbaycan'ın milli takımı elemeleri aşamadığı için turnuvada yer alamıyor. Kura öncesinde Bakü'de oynanacak maçlarda tribünlerin coşkusunun yüksek olmasının belki de tek şartının Türkiye'nin maçlarını orada oynamasıyla gerçekleşebileceği düşünceleri ne tesadüftür ki tek çekimde gerçekleştirildi Lahm tarafından. İster tesadüf, ister başka bir gerekçe olsun, Türkiye'nin A Grubu'nda olması her açıdan ay yıldızlı takımın yararına oldu.

SÜRPRİZ DEĞİL, BEKLENEN OLUR

Şenol Güneş, açılış maçını İtalya'ya karşı oynayacak olmanın önemli bir fırsat olduğunu ve çoğu açılış maçında olabildiği gibi bir sürprizi kovalayacaklarını belirtti. Aslına bakarsanız, tüm kıta başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden izlenecek turnuvanın yegane maçlarından birinde sahada olmak her futbolcu için ayrı bir motivasyon nedeni olacaktır. Roberto Mancini'nin Chiesa, Zaniolo, Barella gibi gençlerle Belotti, Immobile gibi tecrübeli golcüleri harmanlayarak oluşturduğu yeni İtalya turnuvada en çok sempati kazanmasını beklediğim takım. İtalya denince akla gelen savunma futbolunu sahada görmeyeceğimizin kesin olması bana bunu düşündürten nedenlerden biri. Ancak Türkiye'nin de İtalya karşısına yeteri kadar öz saygıyla çıkacağı ise kesin. Juventus'lu Merih, Roma'lı Cengiz ve belki Mert Çetin, Milan'lı Hakan Çalhanoğlu sezon boyunca karşılaştıkları ya da birlikte oynadıkları her zaman bildikleri oyunculara karşı oynayacak. Rakibi bilen oyuncuya sahip olmak her zaman saha içinde özgüveni yükseltir. Üzerine dünya şampiyonuna yenilmemiş olarak turnuvaya gelmiş olmak da var. Bu nedenle Türkiye'nin İtalya karşısında şansının bir hayli yüksek olduğuna inanıyorum.

AZ YOLCULUK AVANTAJI

Grubun kalan iki maçını Bakü'de oynayacak olmak büyük şans. Şenol Güneş son yaptığı basın toplantısında takımın kamp programının ekibi en az yoracak şekilde organize etmeye çalıştıklarını aktardı. Kuş uçuşu 3 bin kilometrelik mesafeyi 7 saat 15 dakika süren bir uçuşla gidecek olan Türkiye grup maçları bittikten sonra kıtaya geri dönecek. İsviçre ise sırasıyla Bakü, Roma ve sonra yine Bakü'de olmak üzere bir fikstüre sahip. Yani 14 saat 30 dakika yol yapacaklar. Ve son maçlarında ise Türkiye ile karşılaşacaklar. Bunun sağlayacağı avantajı kullanmak mühim. Son Dünya Kupası'nda yer alan İsviçre'de de Türkiye'dekine benzer bir dönüşüm var. Samsunspor'un eski teknik direktörü Vladimir Petkovic'in yönettiği takımda son dönemde çok sayıda 21-22 yaşındaki oyuncu katıldı. Xhaka, formsuz ve problemlerle başladığı bir sezon geçiriyor. Sık sık sakatlık sorunları yaşayan Shaqiri, her şeye rağmen takımın tek gerçek yıldızı. Son maçın gergin geçeceği kesin.

Galler ise en iyi performansını Euro 2016'da sergileyebilmişti. O turnuvanın tabii ki duygusal yanının da etkilediği takımda Joe Allen, Gareth Bale, Ashley Williams, Sam Voakes, Robson Kanu zirve performanslarını göstermişlerdi. Artık takımın veteranları ve tecrübelileri statüsünü alan oyuncuların arasına serpiştirilen rastafaryan Ethan Ampadu gibi orta sahada genç oyuncularla kadrosunu oluşturuyor kadrosunu Ryan Giggs. İlk büyük turnuvasında Türkiye'ye karşı sınav verecek Giggs, teknik direktör olmak için gerekli lisans eğitimini de 2013 yılında Türkiye'de almıştı. Bu da mı tesadüf isyanına gerek yok, bu baya bir tesadüf.

FİNAL HARİTASI EKTEDİR

Gruplarını 3. bitiren takımlardan en iyi dördünün son 16'ya kalacağını da düşünürsek Türkiye için son 16 yollarından birini hedef belirlemek de turnuva planları arasında yer alabilir. Örneğin grubu ikinci bitirmek 27 Haziran'da Amsterdam'da B Grubu'nun ikincisiyle oynamak anlamıyla geliyor ki muhtemel adaylar, Rusya ya da Danimarka olarak göze çarpıyor. Turun geçilmesi halinde tekrar Bakü'de bir maça çıkılacak ki bu da taraftar avantajı demek oluyor. Çeyrek finalde muhtemel rakip C Grubu'nun birincisi, yani Hollanda olacağından bu da Türkiye'nin işini kolaylaştırabilir sanki. Yarı final ve finaller ise Londra'da olacak. İşte size Türkiye'nin turnuvayı kazanabilmesi için muhtemel yol planı. Neden olmasın? Turnuva sırasında bu yazıya geri döner, tekrar bakarız.

Gruplara genel olarak bakınca F Grubu'ndaki Almanya, Fransa ve Portekiz göz alıyor. İzlanda'nın da arkayı dörtlemesi ölüm grubu yakıştırmalarını arttırsa da 3 takımın kalifiye olacağı grup sisteminde sanki artık ölüm grubu tabiri ölüme mahkum edildi. Yukarıda saydığım B Grubu dışında, İngiltere, Hırvatistan ve Çekya'nın yer aldığı grup da dikkat çekiyor. İlginçliklerle dolu geçeceğine inandığım EURO 2020 macerasının son çizgileri Mart ayındaki play-off'larda çizilecek olsa da heyecanını hissettirmeye şimdiden başladı.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.