YAZARLAR

Arap ataların Arap düşmanı oğlu: Abascal

Vox Partisi ve lideri Abascal hakkında gerçek olduğu belgelerle kanıtlanmış iki konu var ki partinin ve liderinin İslam’la ilişkisini oldukça netameli ve kompleks hale getiriyor. Bunların ilki, Vox Partisi’nin bir İranlı ve en azından Müslüman aidiyeti olan bir kuruluş tarafından fonlanması. Diğeri ise tarihi belgelere göre atalarının Endülüs’te üst düzey görevlerde bulunmuş bir Arap ve Müslüman olması.

Son yıllarda Avrupa’da aşırı sağın kaydettiği yükselişe paralel olarak ciddi bir ivme kazanan İspanyol aşırı sağcı partisi Vox’un lideri Santiago Abascal, ırkçı, cinsiyetçi ve otoriter söylemiyle İspanya’da hakkında en çok spekülasyon yapılan isim. Abascal’ın, 2019 yılı seçim kampanyasını, kendisi küçük tarihi ve sembolik değeri büyük Covadonga kasabasında başlatması boşuna değildi. İspanyol muhafazakarların tarih anlatımına göre burası, Hıristiyan İspanya'nın Endülüslü Müslüman yöneticilere karşı ilk zafer elde ettiği topraklar. Covadonga, 780 yıllık İber topraklarını Hıristiyanlık adına Müslümanlardan geri alma süreci olan Reconqista’nın ilk başladığı yerdi.

Kampanya’nın başlatıldığı bölgeden de anlaşılacağı üzere Vox, son derece İslamofobik ve Arap karşıtı bir parti. Partinin liderleri, Orta Çağ'dan beri İslam’ın yayılmasını ve genişlemesini durdurmak için yaptığı fedakârlık nedeniyle Avrupa’nın İspanya’ya teşekkür etmesi gerektiğini düşünüyor. Ülkede daha önce aşırı sağcı partiler, göreli olarak çok hafif bir İslam karşıtı söyleme sahiptiler ve daha çok Katalonya’daki ayrılıkçılara karşı mücadele etmeyi tercih ediyorlardı. Ancak öyle görünüyor ki aşırı sağcı Vox Partisi’nin İslam’a ve Müslümanlara karşı böyle bir tereddüdü yok. Parti, Müslümanların gelecekte İspanya’ya şeriat empoze edeceğini, Cordoba Katedrali’ni camiye çevireceğini ve kadınları zorla tesettüre sokacağını öngören hayal mahsulü bir video film yayınlayacak kadar İslamofobik. Son olarak İspanyol savcılar, Müslüman karşıtı açıklama ve eylemlerin yoğunlaşması nedeniyle ve “Avrupa düşmanı bir İslamcı istila”dan bahsetmesinin ardından Vox’un iki numaralı ismi Javier Ortega Smith hakkında soruşturma başlattı.

Bunlar herhangi bir aşırı sağcı ve faşist partilerde olabilecek türden şeyler. Ancak gerek Vox Partisi gerekse lideri Abascal hakkında gerçek olduğu belgelerle kanıtlanmış iki konu var ki partinin ve liderinin İslam’la ilişkisini oldukça netameli ve kompleks hale getiriyor. Bunların ilki, Vox Partisi’nin bir İranlı ve en azından Müslüman aidiyeti olan bir kuruluş tarafından fonlanması. Öyle küçük miktarlarda yapılan bir yardımdan söz etmiyoruz, mevcut rejime muhalif İran Ulusal Direniş Örgütü (NCRI), kuruluş aşamasında Vox’a bir milyon Avro bağış yapmış. Bu kurum, Amerikan istihbarat belgelerinde Halkın Mücahitleri Örgütü’nün uzantısı ya da yan kuruluşu olarak geçiyor. NCRI’nın aşırı sağcı ve İslamofobik bir partiyi mali olarak neden desteklediğine ilişkin sağlıklı bir yanıt şu ana kadar verilebilmiş değil. İspanyol El Pais gazetesi, konuya ilişkin bütün belge ve kanıtları yayınladığı haberinde, bu desteği bütün ayrıntılarıyla aktarıyor.

New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi ABD'li politikacılar tarafından İran hükümetine meşru bir muhalefet olarak görülse de Halkın Mücahitleri, 2012'ye kadar ABD’nin resmi olarak terör listesinde olan bir örgüttü. 2012 yılında örgüt, terör listesinden çıkarıldı. Pulitzer Ödüllü gazeteci Seymour Hersh, yıllar önce kaleme aldığı bir yazıda, örgütün İranlı altı nükleer mühendisin öldürüldüğü eylemi gerçekleştirmesi için Nevada eyaletinde CIA tarafından kurulmuş bir kampta askeri eğitim aldığını yazmıştı. ABD’nin eğitim vermeye başladığı tarihle HMÖ’nün terör listesinden çıkarıldığı tarih arasındaki örtüşme oldukça ilginç.

Yeniden faşist ve ırkçı Vox Partisi lideri Abascal’a dönersek, onun ve partisinin İslam’la olan bağına ilişkin kafa karıştırıcı ve oldukça çarpıcı bir başka boyut daha bulunuyor. Tarihi belgelere göre Abascal, ataları Endülüs’te üst düzey görevlerde bulunmuş bir Arap ve Müslüman. Hikâyenin biraz arka planına ışık tutarsak konu daha rahat anlaşılır.

İspanya’da 15'inci yy.’de Endülüs’ün düşmesiyle birlikte etnik temizlik harekâtına maruz kalan Müslüman Arapların bir kısmı ülkeden kaçmak zorunda kalırken bir kısmı ise Papa’nın verdiği destekle imha edildi. Öldürülmemek için görünürde Hıristiyanlığa geçen yüz binlerce Endülüslü Arap’tan geriye kalanlar ise birkaç yüz yıl gizlice Müslüman kalmayı sürdürdü. Katolik Kilisesi’nin tuttuğu kayıtlar sayesinde bugün İspanyolların en azından bir bölümü, yüzyıllar öncesine giden soy ağaçlarını öğrenme ve kökenlerinin İspanyollara mı yoksa hayatta kalmak için dinini değiştiren Araplara mı dayandığını öğrenme imkanına sahip.

İspanyol tarihçilere göre Abascal, 13'üncü yüzyılda İber Yarımadası'nda yaşamış Endülüslü bir liderin soyundan geliyor. Abascal’ın dedelerinden Ebu Haskal, 1234 yılında Katolik İspanyollarla yapılan bir savaşta hayatını kaybetmiş. Ölümünden sonra oğlu, Ebu Haskal olan soyadını Abascal şeklinde değiştirerek görünüşte Hıristiyanlığa geçip idamdan kurtulmuş. Aradan geçen yılların ardından hayatına gizli Müslüman olarak devam Abascal, Santiago Katedrali’nin yakılmasına katılma suçlamasıyla hapse atılmış. İspanyol tarihçiler, Ebu Haskal’ın diğer oğlunun İspanya’dan Fas’a kaçtığını belirtiyor. İspanyollar o yıllardan beri gizli Müslüman kalanlara Fas’tan (Morocco) gelen anlamında Morisco diyorlar.

Peki faşist Vox Partisi İspanya’da başarılı olabilecek mi? İspanya’da her dönemde aşırı sağcı partiler, liderler olageldi. Ülkeyi 36 yıl boyunca demir yumrukla yöneten ve yaptığı faşist darbeyle üç yıl süren bir iç savaşa yol açan Diktatör Franco, İspanyol faşistlerin atası kabul ediliyor. Franco’nun 1975 yılında öbür dünyayı boylamasının ardından aşırı sağcı partiler ele avuca gelir bir başarı elde edemedi, sosyalist partiler karşısında hep hezimete uğradı. Ancak 2013 yılında kurulan faşist parti Vox, diğer aşırı sağcı partilerden farklı gibi görünüyor. Parti, son girdiği seçimlerde sosyalistlerin kalesi kabul edilen bölgelerde aldığı yüzde 15’lik oy oranıyla parlamentoda en fazla sandalyeye sahip üçüncü parti oldu. Parti, önümüzdeki dönem tek başına olmasa bile bir koalisyon içerisinde iktidara gelebilir. Allah bütün dünyayı, mülteci düşmanı, ırkçı, faşistlerden muhafaza buyursun.


İslam Özkan Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Gazeteciliğe Selam gazetesinde başladı. Bir dönem kitap yayıncılığı alanında faaliyet gösterdi. Ardından Filistinhaber, Time Türk, Dünya Bülteni, Birleşik Basın gibi internet sitelerinde editörlük, TRT Arapça, Kanal On4, Kudüs TV gibi televizyonlarda haber müdürlüğü ve TV 5'te program moderatörlüğü, bazı Arap televizyon kanallarının Türkiye temsilciliğini yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Sosyoloji ve Antropolojisi'nde doktora eğitimini sürdürmektedir.