YAZARLAR

Şahane tavuk burger

Bir tencere ya da tavada derin bir şekilde yağ ısıtın, yağın sıcaklığı en az 180 derece olmalı. Mümkünse aynı anda en fazla iki adet tavuğu her tarafı kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar, tavuğun iç sıcaklığı da 75 derece olana kadar 13-15 dakika civarında pişirin.

Daha bizim buralara ulaşmadı ama bu sıralar ABD’de müthiş bir kızarmış tavuk modası çıkmış durumda. Bu işi en yaygın yapan ve bizde de bulunan KFC ve Popeyes gibi zincirlerin önünde kuyruk bekliyor insanlar. Daha butik diyebileceğimiz Howlin’ Rays gibi mağazalar ise bir çılgınlık haline gelmiş durumda. Tam olarak sebebi nedir bilemiyorum, herhalde oraların sosyal medya influencer takımı çok övdüler ki, öyle bir etki oluştu.

Bu naçizane yazarınız da bu sefer küreselleşecek akımı erken yakalayıp sizi yoksun bırakmamak için kolları sıvadı ve size en nefisinden bir kızarmış tavuklu burger tarifi vermeye karar verdi. Daha önce de size enfes bir kızarmış tavuğu nasıl yapacağınızı anlatmıştım, temelde tavuğu benzer şekilde, birazcık acılı hazırlayacağız, sonra da bunu leziz bir burger haline getireceğiz. Eğer acı sevmiyorsanız marinasyondaki ve undaki acıyı eklemeyin, çocuklar için acısız kendiniz için acılı istiyorsanız, iki ayrı marinasyon hazırlayın, unu acısız hazırlayıp önce acısız tavukları, sonra una acı ekleyip acılı tavukları pişirin.

Haydi tavuk burger yapalım!

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

Marinasyon:

-4 adet yağsız ve derisiz tavuk kalça (ızgara tava diye satılıyor genellikle)

-300 ml. ayran

-1 dolu çay kaşığı tuz

-1 dolu çay kaşığı sarımsak tozu

-1 çay kaşığı acı toz biber

Ayranı ve baharatları bir kaba alın, tavukları ilave edin. Buzdolabında en az 2 saat marine edin. Fazladan acı severseniz bu marinasyon içerisine acı sos eklemenizi de önerebilirim.

Un karışımı:

-300 gram un

-2 çay kaşığı tuz

-2 çay kaşığı sarımsak tozu

-2 çay kaşığı isli paprika

-1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

-1 çay kaşığı toz acı biber (acı isteyenler için)

Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Daha çıtır bir kaplama olması için marinasyondan bir iki kaşığı un karışımına ekleyip küçük topaklar oluşturabilirsiniz.

Marinasyondan çıkan tavuk parçalarını, üzerlerindeki fazla sıvıyı akıtıp un karışımına koyun, her yeri iyice kaplanana kadar un karışımını tavuk parçalarına elinizle bastırın. Eğer işi abartmak isterseniz bu aşamada tavukları tekrar marinasyona bir batırıp bir kat daha un karışımı ekleyebilirsiniz, ama iyice bastırarak yaptığınızda genellikle bir tur da yeterince çıtır bir tavuk sağlıyor.

Bir tencere ya da tavada derin bir şekilde yağ ısıtın, yağın sıcaklığı en az 180 derece olmalı. Mümkünse aynı anda en fazla iki adet tavuğu her tarafı kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar, tavuğun iç sıcaklığı da 75 derece olana kadar 13-15 dakika civarında pişirin. Tavukları az adetli pişirmemizin sebebi, hem daha az yağ kullanmak hem de yağın sıcaklığının düşmesini engellemek.

Bu güzel tavukları burger haline getirmek için önerim, işi çok fazla karıştırmamak. Öncelikle burger ekmeklerinizin içini mutlaka bir tavada biraz kızartın. Her burger için birer kornişon turşusunu uzunlamasına üç dilim yaparak hazır edin. Bir dolu çorba kaşığı mayonez, bir çay kaşığı sarımsak tozu, yarım çay kaşığı tuz ve taze çekilmiş karabiber, acı isterseniz de bir tatlı kaşığı acı sos (sriracha çok yakışıyor) karıştırıp ekmeklerin hem altına hem üstüne bu sosu sürün. Alt ekmeğe üç dilim turşu koyun, üzerine çıtır ve enfes tavuğunuzu yerleştirin, burgerin üstünü de kapatın, ve işte bu, dışarıda asla yiyemeyeceğiniz kadar lezzetli, kesinlikle de daha sağlıklı, nefis bir tavuk burger.

Keyifli bir hafta sonu dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.