YAZARLAR

Bağdadi’yi usûlünce gömmek

Bağdadi ve çetesinin, ABD’nin Irak işgali sonrasında Saddam’ı usûlünce gömmemesinden türediğine dair sayısız değerlendirme yapılıyor. IŞİD’in bölgeye yayılmasında Saddam artıklarının rolünü bilmeyen yok zaten. Bağdadi ya Saddam’ın, ya bin Ladin’in, ama mutlaka usûlünce gömülmemiş öncüllerinin zombileşmiş haliydi.

Artık ister piyon deyin, ister şeytan, ister terörist deyin ister mümin ama Bağdadi’yi usûlünce gömmeli. Express dergisinin yaz sayısının “Meram” yazısında Lacan’dan şu söz aktarılıyor: “Ölüler niye geri döner? Usûlünce gömülmedikleri için, yani cenaze törenlerinde bazı şeyler yanlış gittiği için.”

O halde zombiler, usûlünce gömülmemiş ölülerdir. Daha da fenası, ölüler dokuz canlıdır. Ölmezler ama öldürmeye devam ederler.

Bağdadi ve çetesinin, ABD’nin Irak işgali sonrasında Saddam’ı usûlünce gömmemesinden türediğine dair sayısız değerlendirme yapılıyor. IŞİD’in bölgeye yayılmasında Saddam artıklarının rolünü bilmeyen yok zaten.

Bağdadi ya Saddam’ın, ya bin Ladin’in, ama mutlaka usûlünce gömülmemiş öncüllerinin zombileşmiş haliydi.

ABD’nin ilk başlarda komünizmin yayılmasını engellemek, bu “tehlike” bertaraf edildikten sonra ise bölgedeki güç dengelerini lehine çevirmek üzere türettiği ve bölgedeki pek çok devletin de dilediğince kullanmasına göz yumduğu çetelerin çetelesini sıralamaya gerek yok. Fakat her bir çetenin, bir öncekinin ölüsünden doğduğunu veya doğurulduğunu görüyoruz.

Fakat Bağdadi’nin yaratıcısının ABD olduğunu söylemek hem işin kolayı hem de IŞİD’i, onun mensuplarını, İslam adına kafa kesenleri basit birer piyon, “kullanışlı aptal” olarak görmeye hizmet eder. Peki hakikat bu mu? Bu barbarların hiç mi suçu yok? Bunları bu bölgede koruyup kollayanların, onların doğup büyüdüğü toprağa gübre döken bölgesel aktörlerin hiç mi dahli yok?

“ABD kendi yarattığını öldürdü” diyerek işin içinden çıkmak hem IŞİD’i “edilgen bir piyon” olarak göstermeye, hem bölgesel destekçilerini görünmez kılmaya hem de Bağdadi’yi usûlünce gömmemeye hizmet etmez mi?

27 Ekim 2019 tarihi itibariyle dünyanın önünde bir mevta duruyor. Fakat hem ABD, hem de bölgesel güçler Bağdadi’yi usûlünce gömmeyecek gibi görünüyor.

Bölge devletleri “iyi oldu, hoş oldu” diyecek ama onların da Bağdadi’nin dirilmiş ölüsüne ihtiyacı var. Belki de bir an evvel.

Başsız gövdesi sayılabilecek takipçileri çeşitli maskeler takarak varlık gösterebildiği sürece Bağdadi gömülmüş sayılabilir mi?

Bağdadi her şeyden önce bir Kürt katiliydi. Dolayısıyla dünya, Kürtlerin kendi katillerini “gömmesini”, onun cenaze törenini yapmasını bekleyemez. Bu mevtanın kaldırılmasına herkes el atmalı. Dünya kamuoyu bunun için kendi devletlerine baskı yapmalı.

Aksi halde bu mevta yakında kokacak ve belki de usûlünce gömülmediği için zombileşecek.


İrfan Aktan Kimdir?

Gazeteciliğe 2000 yılında Bianet’te başladı. Sırasıyla Express, BirGün, Nokta, Yeni Aktüel, Newsweek Türkiye, Birikim, Radikal ve birdirbir.org ile zete.com web sitelerinde muhabirlik, editörlük veya yazarlık yaptı. Bir süre İMC TV Ankara Temsilciliği’ni yürüttü. "Nazê/Bir Göçüş Öyküsü" ile "Zehir ve Panzehir: Kürt Sorunu" isimli kitapların yazarı. Halen Express, Al Monitor ve Duvar'da yazıyor.