YAZARLAR

Süper lüks patates püresi

Güzel bir patates püresi yapmanın sırrı aslında çok ama çok basit. En önemlisi, tereyağında elinizi korkak alıştırmamak. Onun haricinde çok az bir süt ekleyebilirsiniz. Bir de elbette ki, ben rendelenmiş peynir eklemeyi çok seviyorum

Patates püresini sevmeyen kimseyi görmedim. Yapması kolay, lezzetli, neredeyse her türlü yemekle uyum sağlayan bir yemek.

Bazı kişilerce günah keçisi yapılan patatesin besin değerleri de aslında o kadar kötü değil. 200 gram civarı, tereyağı ve sütle yapılmış bir patates püresi, 237 kalori içeriyor ve ortalama bir kişinin günlük kalori ihtiyacının yüzde 12’sini karşılıyor. Yine aynı miktar için, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 21’i, B6 vitamini ihtiyacının ise yüzde 23’ünü karşıladığı belirtiliyor. Sodyum, potasyum ve fosfor içeriği de zengin. Yani asla öyle uzak durun, sakın yemeyin denecek bir durum yok.

Konumuza dönersek, güzel bir patates püresi yapmanın sırrı aslında çok ama çok basit. En önemlisi, tereyağında elinizi korkak alıştırmamak. Onun haricinde çok az bir süt ekleyebilirsiniz. Bir de elbette ki, ben rendelenmiş peynir eklemeyi çok seviyorum. Bunun haricinde farklı lezzetler arıyorsanız piştikten sonra içine kıydığınız fesleğen yapraklarını veya taze soğanları karıştırarak farklı lezzetlere de ulaşabilirsiniz.

Patates püresinin lezzetli olması için seçeceğiniz patates tipi de oldukça önemli. Mümkün olduğunca taze patates kullanmayı öneriyorum. Bizde yurt dışındaki gibi yukon gold veya russet gibi farklı patates türlerini ayrı ayrı satma durumu maalesef yok, o yüzden elimiz biraz daha sıkışık.

Patatesi haşladıktan sonra püre haline getirmek için patates ezici kullanmak gerekiyor. Bunlar iki tür, birincisi iri bir sarımsak ezici gibi olanlar, eğer mümkünse bu tarz bir eziciyi tavsiye ediyorum, daha yumuşak bir püre sağlıyor. Yoksa da tencerenin içinde direkt ezmenizi sağlayan saplı ezicileri de kullanabilirsiniz, bunlar biraz daha taneli bir doku verecektir.

Yukarıda da bahsettim, tereyağını bol tutmak önemli. Her zaman bu şekilde yapmak zorunda elbette değilsiniz ama güzel bir akşam yemeği planlıyorsanız, arada sırada tereyağını biraz fazla kaçırabilirsiniz. Size geçen sene kaybettiğimiz büyük şef Joel Robuchon’un bir kg. patates ile 500 gram tereyağı kullandığı tarifi de verebilirdim ama o kadar tereyağı kullanmak bana bile biraz fazla geldiği için biraz daha az suçluluk hissedeceğiniz bir tarif hazırladım.

Gelin güzel bir patates püresi yapalım.

MALZEMELER (6 KİŞİLİK)

-1 kg taze patates

-250 gr tereyağı

-4 çorba kaşığı süt

-tuz, taze çekilmiş karabiber

Patateslerin kabuklarını soyup iyice yıkayın ve mümkün olduğu kadar benzer küpler halinde doğrayın. Bir tencerede üzerini geçecek kadar su ve bir çorba kaşığı tuzla haşlayın. Patatesler çatalla kırılabilecek hale gelince (kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika sürer) ateşten alın, suyunu süzün.

Patatesleri ezin, küp küp doğradığınız tereyağını, sütü, damak tadınıza göre tuz ve taze çekilmiş karabiberi ekleyip iyice karıştırın.

Yukarıda da bahsettiğim gibi, severseniz rendelenmiş peynir de kullanabilirsiniz, bence çok yakışıyor. Bu leziz püreyi her türlü et, tavuk ve balık yemekleri yanında servis yapabilirsiniz.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.