YAZARLAR

Lezzetli eşlikçiler: Fırında kremalı patates

İyi bir et yemeği yanında servis edebileceğiniz ama tavuk ve balıkla da gayet yakışacak, benim de yapmayı çok sevdiğim bir yemek fırında kremalı patates. Tamam krema ağır falan diyebilirsiniz ama bu tür yemekleri öyle çok sık yapmıyoruz sonuçta...

Bu hafta size şöyle güzel bir eşlik yemeği tarifi yazayım diye düşündüm. Ama bu öyle bir yemek olsun ki, her türlü yemeğin yanına çok yakışsın, kısa bir hazırlık süresi gerektirsin, sonra da fırında kendi kendine takılsın.

Özellikle iyi bir et yemeği yanında servis edebileceğiniz ama tavuk ve balıkla da gayet yakışacak, benim de yapmayı çok sevdiğim bir yemek fırında kremalı patates. Tamam krema ağır falan diyebilirsiniz ama bu tür yemekleri öyle çok sık yapmıyoruz sonuçta, hatta ben düşününce en son ne zaman bunu pişirdiğimi bile hatırlamıyorum. O bakımdan arada sırada küçük yaramazlıklar yapabilirsiniz bence.

.

MALZEMELER (4-6 KİŞİ)

- 6 adet orta boy patates

- 1 paket krema

- 1 adet muskat cevizi

- 2 dal taze biberiye

- 2-3 diş sarımsak

- 2 tatlı kaşığı tuz

- 1-2 tatlı kaşığı karabiber

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 su bardağı taze kaşar

YAPILIŞI

Öncelikle patatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyarak işe başlayın. Sonra patatesleri ince ince dilimlemek gerekiyor, işin bu kısmı için iyi bir bıçak kullanabilirsiniz, ancak elinizde varsa bir mandolin veya dilimleme aparatı takılmış bir mutfak robotu kullanmak çok daha kolay elbette.

Bir kabın içerisine sarımsakları ve muskat cevizinin yaklaşık yarısını rendeleyin. Taze biberiye yapraklarını bıçakla biraz inceltip ekleyin. Tuz, karabiber ve kremayı ekleyin. Bu malzemeleri iyice birbirine karıştırın. Sonra cam bir fırın kabının içini zeytinyağıyla yağlayıp, patatesleri kat kat dizin. Her katın üstüne de 2-3 kaşık kadar kremalı karışımdan dökün. Patateslerin hepsi fırın kabına yerleştikten sonra kalan kremalı karışımı en üst kata dökün ve önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verin.

Yarım saat sonra bir bıçakla patateslerin pişme seviyesini kontrol edebilirsiniz. Patatesler fırında yumuşadıktan sonra, ki bu fırınınıza göre ortalama 30-40 dakika sürecektir, patateslerin üstünü taze kaşar ile kaplayıp, peynir iyice eriyip kızarana kadar tekrar fırına atın. Servis yapmadan önce 10-15 dakika beklemenizi tavsiye ediyorum, aksi taktirde dilinizi fena halde yakmanız olası.

Keyifli bir hafta sonu dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.