YAZARLAR

Geçersiz fizik kuralları: Vince Carter

Vince Carter, insanların boş potada, boş sahada yapmadıklarını maç içinde yapabilen bir oyuncuydu. Sırf onun yüzünden basketbol izleyicileri koltuklarında tetikte izlediler maçları. Çünkü her an her şey olabilirdi Vince Carter'ın olduğu maçlarda.

İnsan hayretle tanıklık ediyor. NBA tarihinde çok büyük yıldızlara şahit olduk. Çok büyük efsaneler gelip geçmiştir ve halen dilimizde dolanırlar. Bir adam geldi ki NBA'e belki de onun gibisi hiç gelmedi. Türünün orijinalidir diyemeyeceğim ama türünün en iyisi olduğu kesin. NBA'deki 22'inci sezonuna başlayacak olan Vince Carter şu an 42 yaşında. Onun yaşındakiler bir zamanlar ülkemizde SGK emeklisi oluyordu. O ise havada süzülerek smaçlarını vurmaya devam ediyor.

Vince Carter'ın kariyerinde bir NBA şampiyonluğu yok. Vince Carter, esasında Michael Jordan veya Kobe Bryant'tan daha az yetenekli değil. Çalışma ahlakı da en az onlar kadar yüksek. Aksi takdirde NBA gibi bir seviyede 22 sezon nasıl oynayabilirsiniz ki? Peki neden bir şampiyonluğu yok?

Michael Jordan, Scottie Pippen ve daha sonra Dennis Rodman ile oynamıştır. Kobe Bryant zaten Shaquille O'Neal'ın yancısı olarak üç yüzük kazandı. Daha sonra ise Pau Gasol gelene kadar playoff'larda ikinci turu bile göremedi. Magic Johnson, kariyerinde Kareem Abdul-Jabbar olmadan kazanamadı. Bunun örneklerini say say bitiremeyiz. Ben şu anda çok bilinen bariz örneklerden gittim.

Vince Carter, kariyerinin hiçbir döneminde gerçek bir süper yıldız ile oynamamıştır. Zaten uzun bir süre oynadığı takımların süper yıldızı olmuştu, yanlış anlaşılmasın. Ama en nihayetinde yanında en az bir büyük oyuncu daha olmadan şampiyonluk yarışında yer almak gerçekten imkansız, özellikle NBA'de. Vince Carter hangi takımların formasını giymiş, bir göz atalım:

Toronto Raptors (1998-2004)

New Jersey Nets (2004-2009)

Orlando Magic (2009-2011)

Phoenix Suns (2011)

Dallas Mavericks (2011-2014)

Memphis Grizzlies (2014-2017)

Sacramento Kings (2017-2018)

Atlanta Hawks (2018-2020)

Şimdi bu listeye direkt bakıp okuyunca çok doğru analiz edemeyebiliyorsunuz. Vince Carter'ın kariyerinde aslında üç dönem vardır. Toronto Raptors yılları, New Jersey Nets yılları ve devamında geçen yılların toplamı. Vince Carter, Toronto Raptors ve New Jersey Nets'te ligin en önemli birkaç yıldızından biriydi. Devamında 'yardımcı oyuncu' veya 'hamle oyuncusu'na evrilmiş olması başka büyük bir detaydır Carter'ın kariyerinde. Düşünsenize; çok büyük bir süper yıldız iken, büyük smaç ikonu iken, hatta bir camianın marka yüzü iken bir anda 'bench'ten gelen sıradan bir oyuncu muamelesi görüyorsunuz.

En iyi olduğu yıllarda, en iyi yıllarında olan herhangi bir oyuncu ile aynı takımda yer almamıştır. Kawhi Leonard, bu sezon Toronto Raptors'ı şampiyon yapana kadar Raptors tarihinin en büyük yıldızı yine Vince Carter'dı. 2000 NBA All-Star hafta sonu smaç yarışması yine Vince Carter sayesinden hafızalara en çok kazınan smaç yarışmasına dönüşmüştü.

Basketbol oynayanlar bilir, boş potada bir hareket yapmakla, bir şut sokmakla maçın içinde bir takım şeyleri yapmak gerçekten çok farklıdır. Vince Carter, insanların boş potada, boş sahada yapmadıklarını maç içinde yapabilen bir oyuncuydu. Sırf onun yüzünden basketbol izleyicileri koltuklarında tetikte izlediler maçları. Çünkü her an her şey olabilirdi Vince Carter'ın olduğu maçlarda. Michael ve Kobe, maçta pozisyon içinde ne yapacakları belli olmayan oyunculardı. Pozisyon içinde karar değiştirebilen o yüzden bütün savunmacıları zor durumda bırakan oyunculardı. Ama Vince Carter bütün bunları havada yapabiliyordu. Havada karar değiştirebiliyordu, daha önemlisi havada pozisyon değiştirebiliyordu. Vücut ve beden koordinasyonu o kadar iyiydi yani. Sol eliyle vuracak pozisyonda zıplayıp, bedeni son anda yön değiştiriyor, sağ eliyle pozisyonu bitirebiliyordu. Bu tür spontane şeylere birçok NBA yıldızında tanıklık ettik. Özellikle Kobe Bryant ve Michael Jordan'la, hatta Tracy McGrady ile. Ama Vince Carter bunu spontane olarak ve tesadüfen değil, gayet bilinçli ve sürekli olarak gerçekleştirebiliyordu.

Yer çekimine ve hatta fizik kurallarına adeta meydan okuyordu bu adam. Toronto'da oynarken lakabı neden 'Air Canada'ydı zannediyorsunuz? Michael'ın lakabı 'Air Jordan'dı çünkü gerçekten de 'Ürdün Hava Yolları' diye bir uçak şirketi vardı. Tabii ki 'Kanada Hava Yolları' diye de.

Muhtemelen üzerinden smaç vurmadığı adam kalmadı NBA tarihinde. Aslında Vince Carter, Michael Jordan mevzusu yüzünden ortaya çıkmıştır. Tıpkı o dönem diğer birçok yıldız gibi. Michael Jordan yüzünden NBA'deki takım yöneticileri, basketbol akılları bir NBA yıldızının aynı zamanda süper atlet olması gerektiğine inanmıştı. Bu yüzden o dönem NBA'e draft edilen oyunculara bakın, oyunları gelişmemiş olsa bile muhtemelen hepsi belirli bir oranda süper atletlerdi. Vince Carter, zaten bu yüzden bir Kobe Bryant olamadı. Daha az yetenekli olduğu için değil, oyunu daha az gelişmiş olduğu için, oyunu daha sınırlı olduğu için. Tracy McGrady demişken bu arada T-Mac, Vince Carter'ın kuzenidir.

Vince Carter yazımızı Kobe Bryant'ın Vince Carter hakkında son olarak verdiği demeci paylaşarak tamamlayalım;

“Vince hâlâ orada yel değirmeni (bir smaç türü) vuruyor. Bence kesinlikle smaç yarışmasına katılması gerekir. 42 yaşında smaç yarışmasını kazanmış biri olabilir o. Bu adam bir zamanlar bugün halen gençlerin beceremediği işleri yapıyordu. Bence kesinlikle katılmalı çünkü bence kazanacak. Siz son yıllarda smaç yarışmasını hiç izlediniz mi?”


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.