YAZARLAR

Vegan tarifler: Sebze köftesi

Gelin size güzel bir sebze köftesi tarif edeyim. Bu tarif mücvere de benziyor, sebze, baharat ve ot çeşitlerini keyfinize göre çeşitlendirmek de gayet mümkün.

Efendim geçen hafta belirtmiş olduğum üzere bu birkaç hafta size vegan tarifler vermeye karar verdim. Geçen hafta yazımda bahsi geçen ve davetimize mazeret bildiren sevgili vegan arkadaşımız, aynı şeyi ertesi gün de yaptı ancak ben o arada kendisi için nefis bir sebze köftesini hazırlamıştım bile. O kadar hafif ve lezzetli oldu ki, tarifi sizlerle paylaşmamazlık edemezdim.

Bu arada zaman zaman vegan tarifler vermeye devam edeceğim ama bu benim vegan olma niyetim veya kararım olarak algılanmamalı. Vegan olmayı desteklediğimi de söyleyemem, tamamen pozitif bilim bakış açısı ile insan organizmasının yapısı gereği omnivor, yani hem hayvansal hem bitkisel gıdalar ile dengeli bir beslenme yapması gerektiğini savunuyorum. Elbette endüstriyel hayvancılık uygulamaları oldukça rahatsız edici ama dengeli bir beslenmenin de önemini asla yadsıyamayız.

.

Gelin size güzel bir sebze köftesi tarif edeyim. Bu tarif mücvere de benziyor, sebze, baharat ve ot çeşitlerini keyfinize göre çeşitlendirmek de gayet mümkün.

MALZEMELER

-2 adet orta boy patates

-2 adet kabak

-1 adet havuç

-1 diş sarımsak

-1 su bardağı yeşil ot (maydanoz, nane, dereotu, fesleğen, kişniş, taze soğan vb.)

-tuz, karabiber, kimyon

-bir kahve fincanı un

-kızartmak için zeytinyağı

YAPILIŞI

Önce patatesleri soyun ve iyice haşlayın. Kabakları ve havuçları rendeleyin, rendelenmiş hallerini ellerinizle sıkarak fazla sularını çıkarın, yoksa köfteler kızarırken dağılır. Patatesleri püre haline getirip bir kaba alın, rendelediğiniz sarımsak ve sebzeler, incecik kıyılmış yeşillikler, tuz, karabiber ve kimyon (ki çok yakışıyor) ekleyip iyice yoğurun. Biraz ele yapışan bir harç haline geliyor, bu nedenle kızartmak için iki adet çorba kaşığı ile köfteler oluşturup yarım parmak derinlikte zeytinyağı içerisinde iki tarafı da güzelce kızarana kadar pişirin.

Farklı sebzeler ile denemek isterseniz, içerisine bir iki diş daha taze zencefil rendesi ve acı biber ekleyerek biraz daha Uzak Doğulu bir lezzet yakalayabilirsiniz, şahsi önerim bunu denerseniz mutlaka taze kişniş ile denemeniz.

Keyifli bir hafta sonu dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.